Законодавчі ініціативи як імпульс для економики

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 19 вересня народні обранці ухвалили низку важливих законопроектів, які сприятимуть покращенню ситуації в економіці ПМР.

У другому, остаточному читанні ухвалено проект закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про фіксований сільськогосподарський податок».

Депутати запропонували змінити розмір процентних ставок фіксованого сільськогосподарського податку. Обсяг щоквартальних виплат виглядатиме так: I, II і III квартали – 10 % від річної суми податку, а IV квартал – 70 %. Більша частина виплат сільгоспвиробників припаде на кінець року, коли аграрії отримують основну частину доходу від реалізації продукції, а протягом року вони не відволікатимуть кошти й використовуватимуть їх на розвиток сільськогосподарського виробництва.

У першому читанні був ухвалений Проект закону «Про внесення доповнень до Закону ПМР «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР». Автором цієї законодавчої ініціативи є Уряд держави. Документ розроблений з метою зниження вартості кредитних ресурсів, що надаються кредитними організаціями ПМР господарчим суб’єктам, які проводять свою діяльність у пріоритетних галузях економіки, на реалізацію програм розвитку, технічного оновлення, модернізації чи розширення виробництва.

Так, законопроектом пропонується для кредитних організацій, що беруть участь у проектах пільгового кредитування підприємств реального сектора економіки, встановити податкові пільги в частині зниження сум обчисленого податку на доходи організацій з метою зменшення вартості кредитних ресурсів.

Нині підприємства республіки гостро потребують позикових коштів, у тому числі, для модернізації обладнання, оновлення основних фондів та інші цілі. Однак їх дорожнеча і тривалий період окупності здійснених вкладень не дозволяють господарчим суб’єктам у повному обсязі використовувати даний інструментарій. У зв’язку з цим, доцільно вжити заходів щодо здешевлення кредитних ресурсів і підвищення їх доступності.

Пропонований механізм дозволить кредитним організаціям надавати господарчим суб’єктам кредити за нижчими процентними ставками без втрати власної прибутковості. Звісно, що такі заходи дадуть додатковий імпульс розвитку галузей реального сектора економіки, в тому числі галузям, які виробляють продукцію з високою доданою вартістю.

Про важливість цієї законодавчої ініціативи в інтерв’ю журналістам розповів голова Комітету Верховної Ради з економічної політики, бюджету та фінансів Олександр Коршунов: «Відомо, що майже кожному виробництву необхідна модернізація, для цього потрібні фінансові кошти, яких постійно на підприємництві не вистачає. Підприємство бере кредит у банківських установах під високу процентну ставку. Аби виправити ситуацію, щоб процентна ставка відповідала вкладеним коштам, Урядом ПМР був розроблений законопроект, за яким частина процентної ставки покривається податковими відрахуваннями банківського сектора».

На думку Олександра Коршунова, податкові відрахування банківського сектора не зменшуватимуться і йому не надаватимуться пільги, а відбуватиметься взаємозалік податкових зобов’язань. Скориставшись цим, економічний агент зможе провести модернізацію підприємства, збільшити обсяги виробництва і сплачувати більше коштів у бюджет республіки.

Не заперечуючи концепції законопроекту, парламентарії закликали представників виконавчого органу продовжити роботу над законопроектом у другому читанні з урахуванням зауважень.

Микола   ЮРКЕВИЧ.