Недемократична демократія Додона

В останньому інтерв’ю державному телеканалу «Молдова 1» Президент Молдови Ігор Додон заявив про своє бажання провести всенародний молдавський референдум щодо Придністров’я.

«Після парламентських виборів ми обговорюватимемо конкретні сценарії того, як може відбуватися наша реінтеграція. Але зауважте, будь-яка форма реінтеграції та взаємного існування обговорюватиметься з громадянами Молдови в рамках референдуму», – сказав він. Ігор Додон також пояснив, що коли буде реалізовано політичне рішення придністровського конфлікту, російські війська, дислоковані на території лівого берега Дністра, треба буде вивести.

На заяву президента Молдови негайно і безкомпромісно відреагувало наше зовнішньополітичне відомство. У МЗС ПМР, звичайно, «…оцінили досить прогресивну для молдовської політичної системи ініціативу – проведення в Молдові всенародного референдуму». При цьому нагадали, що з моменту розпаду СРСР всі державні рішення в РМ приймалися виключно Парламентом Молдови.

«Спроба вирішувати на національному референдумі різні питання – «нове слово» в політиці Молдови. Судячи по народних протестах у РМ, більш необхідним було б винести на всенародне голосування дійсно актуальні й важливі для громадян Молдови питання, пов’язані з визначенням вектору подальшого розвитку», – йдеться в Заяві нашого МЗС.

Зокрема, саме Верховна Рада Молдови юридично відмовилася від території Придністров’я, ухваливши 23 червня 1990 року Декларацію про суверенітет, де утверджувалося верховенство молдавських законів над союзними, а також рішення про визнання створення МРСР незаконним. «У зв’язку з цим у зовнішньополітичному відомстві ПМР нагадують, що 28 років тому Молдова на офіційному рівні вже прийняла чіткі нормативні рішення щодо Придністров’я», – підкреслюється в Заяві.

У МЗС ПМР також відзначають, що в Придністров’ї станом на 2018 рік проведено 7 референдумів з принципових державно значущих питань, включаючи затвердження курсу на незалежність, ухвалення Конституції країни, а також закріплення її подальшого вектора розвитку, визначеного за підсумками референдуму від 17 вересня 2006 року як «…незалежність і подальше вільне приєднання до Росії». Високий рівень проведення всенародних референдумів, інакше кажучи – процедур прямої демократії, повною мірою дозволяє усьому народові нашої республіки самостійно визначати долю ПМР на дійсно всенародному рівні без поділу громадян за національністю, мовою спілкування чи наявністю громадянства інших країн.

У цьому контексті висунута Ігорем Додоном пропозиція визначити шлях розвитку нашої держави більшістю голосів громадян Молдови суперечить базовим принципам демократії й не має нічого спільного реальним механізмом пошуку остаточної формули політичного врегулювання конфлікту. У МЗС ПМР підкреслюють, що народ Придністров’я, як носій суверенітету і єдине джерело влади, вже зробив свій вільний самостійний вибір.

Наше зовнішньополітичне відомство підкреслює, що згадана Президентом РМ дислокація в ПМР російських військово-службовців також закріплена на законодавчому рівні за підсумками всенародного референдуму 1995 року. У цьому контексті МЗС республіки зазначає, що придністровська сторона виступає категорично проти виведення з території Придністров’я миротворчих сил Росії.

Крім того, нагадаємо, що раніше Ігор Додон у бесіді з кореспондентом газети «Комсомольская правда» заявив, що в найближчі три – п’ять років придністровське питання зникне з порядку денного. Якщо він мав на увазі, що це станеться у результаті реалізації вище означеного сценарію, коли долю громадян ПМР вирішуватимуть громадяни Молдови, то відзначимо, по-перше, це занадто самовпевнена заява, а по-друге, надто вже недемократична. Поки що чергова спроба Президента Молдови набрати політичні бали напередодні парламентських виборів провалилася.

Олена   РАТУШНА.