За спасіння життя

Професія, яка вимагає відповідальності за життя іншої людини, за її працездатність та благополучне існування, – медик. Ця спеціальність є однією з найстаріших у світі, бо в усі часи найголовнішим для населення в першу чергу було здоров’я. Але звернемося до нашого часу, до вітчизняної медицини. На що здатні придністровські медики сьогодні?

Медицина у світі розвивається дуже великими темпами: удосконалюються умови обслуговування пацієнтів, науковці винаходять нові медичні компоненти, які дозволяють підтримувати життя людини майже з будь-яким діагнозом, роблять складні операції, які рятують дітей та дорослих від загибелі. Здається, що це все є десь там, за кордоном, але цього літа відбувся випадок, який, дійсно, змінює уявлення про придністровську медицину.

Сталося це в серпні поточного року – незвичайна операція для незвичайної людини. Вилучення каменю з печінки для досвідченого хірурга не складає труднощів, але цей випадок був особливим, бо пацієнт – «кришталева» людина, інвалід І групи Юлія Макаренко. У дівчини з самого народження виявлене рідкісне генетичне захворювання, яке робить кістки крихкими. Ось чому у Юлії можуть виникати переломи навіть від звичайних дотиків або фізичних вправ.

Операція була все ж таки необхідна. Камінь у печінці Юлії вимагав обов’язкового хірургічного втручання. Тільки як це зробити, коли пацієнта навіть не можна покласти на операційний стіл так, як треба? Безліч аналізів, вивчення організму дівчини та його особливостей, тиждень підготовки до операції та прийняття найскладнішого рішення – оперувати «кришталеву» людину – вимагало від лікарів не тільки високої професійної підготовки, а і стійкості, мужності та твердого характеру.

«Вирішити оперувати людину, яку неможливо укласти на операційний стіл так, як того вимагає підручник, а оперувати її в тому положенні, в якому вона повинна перебувати завжди через свою хворобу, – це те, що обмежувало в рішенні можливості втручання. Патологія кісток, яка не дозволяла нам зручно оперувати, – це друга проблема, але ми впоралися. Усе пройшло не так, як планували, але так, як хотілося. Вийшло те, що хотіли зробити», – зазначив завідувач урологічного відділення Республіканської клінічної лікарні (РКЛ) Артем Бондар.

«Операція була пов’язана з дуже багатьма підводними каменями. Для нашої анестезіологічної служби вони полягали в тому, що, по-перше, в будь-який момент могло зупинитися серце. А по-друге, потрібно було підбирати варіанти штучної вентиляції легенів, тому що зміни хребта мають свої особливості. Старалися, як могли, щоб уникнути цих складнощів», – пояснив лікар-анестезіолог відділення анестезіології та реанімації РКЛ В’ячеслав Балицький.

Минулого понеділка в столиці відбулося вручення державних нагород лікарям, які врятували дівчину, виконавши цю складну та незвичайну операцію. За постановою Президента Придністров’я Вадима Красносельського В’ячеслава Балицького та Артема Бондаря нагородили медалями «За спасение жизни», а лікарям-урологам Роману Ангелу і Максиму Дьяченку оголосили подяку Уряду.

Вручити державні нагороди лікарям до РКЛ прибув Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов. Виступаючи перед працівниками лікарні, прем’єр подякував кожному фахівцю цього відділення, а також розповів, які зміни плануються в медичній галузі республіки найближчим часом.

«Цього року приймальне відділення центральної лікарні, відділення травматології буде реконструйовано, – зазначив Олександр Володимирович. – Я впевнений, що попри наявні труднощі, цілу низку проблем ми зможемо вирішити протягом 3–5 років, ми віримо, що зробимо досить суттєві кроки вперед. Нещодавно у мене відбулася розмова з Президентом щодо пріоритетів капітальних вкладень на наступний рік. Ми дійшли одностайної думки, що наступний рік у рамках інфраструктурних проектів стане пріоритетним саме для медицини». Також прем’єр зазначив, що на черговому засіданні Уряду було прийняте рішення про відновлення надбавок медичному персоналу, який працює в особливих умовах.

У цьому матеріалі нам дуже хочеться розповісти й про саму пацієнтку, яка потребує особливої уваги. Любов до життя, вдячність та щирість – саме так можна описати цю дівчину з великим серцем. Юлія Макаренко, попри особливості розвитку свого організму, є активним громадським діячем, допомагає людям зі всього Придністров’я. Вона є координатором некомерційного партнерства «Соціальної допомоги «Допоможемо разом». Ця установа реалізовує свою діяльність вже майже два роки. Головною її метою є надання соціальної допомоги багатодітним, малозабезпеченим сім’ям, пенсіонерам та інвалідам або просто людям, які потрапили в складну життєву ситуацію. Також організація здійснює  акції, благодійні заходи зі збору коштів для бідних і створює соціальні та культурно-просвітницькі проекти.

На запитання: «Як ви ставитеся до своєї нагороди?», лікарі скромно відповідають: «Ми робили свою роботу, ми виконали те, що повинні були виконати».

Ольга   СТОЯНОВА.