Нові можливості автовласників

У Тирасполі 1 вересня 2018 року відбулась урочиста церемонія відкриття пункту реєстрації транспортних засобів (ПРТЗ). У цій важливій події взяли участь політпредставники від Придністров’я та Республіки Молдова Віталій Ігнатьєв і Христина Лесник, міністр внутрішніх справ ПМР Руслан Мова, представники посередників і спостерігачів у переговорному процесі формату «5+2», а також ряд дипломатів і представників міжнародних організацій.

Відкриваючи захід, в.о. глави Місії ОБСЄ в Молдові Лайош Каракаш привітав присутніх з відкриттям ПРТЗ і висловив сподівання, що позитивна динаміка взаємодії в переговорному процесі зберігатиметься і сприятиме досягненню нових рішень на благо людей.

Віталій Ігнатьєв підкреслив, що вирішення питання про участь придністровського автотранспорту в міжнародному дорожньому русі – «…великий крок уперед у переговорному процесі».

На думку міністра внутрішніх справ ПМР Руслана Мови «…ми були змушені вжити заходів, щоб забезпечити вільне переміщення громадян республіки, оскільки наші сусіди планували перекрити рух для транспортних засобів з номерами ПМР, причому, незалежно від того, яке громадянство у водія. В цьому випадку придністровські автомобілісти опинилися б у лещатах. Тепер наші громадяни зможуть подорожувати по всьому світу».

Як одержати нейтральний номерний знак

Спочатку охочий повинен записатися в чергу: зателефонувавши за номером «123» або на офіційному сайті www.prts.info, або приїхавши в ПТРЗ Управління Державтоінспекції. Там повідомляються такі дані: прізвище, ім’я та по батькові власника транспорту; дата народження; номер та серія паспорта; держномер транспортного засобу, а також контактний телефон.

Це можна зробити в Тирасполі по пров. Ушакова, 14, або в Рибниці, на вул. Гагаріна, 11. Також автовласник зможе вибрати із запропонованих варіантів дату і час, коли потрібно буде прибути до пункту.

У момент електронної реєстрації особі присвоюється 6-значний ідентифікаційний код, який SMS-повідомленням буде відправлений на мобільний телефон.

Охочі отримати нейтральні номери мають приїхати в призначений день і час, маючи при собі посвідчення особи власника транспортного засобу, закордонний паспорт, техпаспорт і підтвердження про проходження періодичного технічного огляду, копію документа про ОСАГО, а також документ, що підтверджує факт постійного місця проживання на території Придністров’я (для жителів багатоквартирних будинків це поквартирна картка,  для приватного сектора – адресна довідка та будинкова книга). Заява на реєстрацію транспортного засобу заповнюється на місці.

Якщо документи не відповідають вимогам

Транспортні засоби на реєстрацію не приймаються: якщо в документах будуть виявлені підчищення чи доповнення, закреслені слова чи наявні виправлення, не встановлені й не підтверджені підписом і печаткою компетентних органів, які видали ці документи; якщо номер кузова, шасі або номер двигуна підроблені, знищені, змінені або зовсім відсутні; якщо рік випуску і колір транспортного засобу не відповідають даним, зазначеним у реєстраційних документах, і коли транспортний засіб перебуває в місцевому чи міжнародному розшуку.

Якщо документи оформлені правильно

Транспортний засіб направляють на ідентифікацію, під час якої фахівці проводять візуальний огляд, звірку агрегатів та інші необхідні процедури на спеціальному майданчику ПРТЗ.

Коли транспортний засіб успішно ідентифіковано, власник автомобіля оплачує послугу і цього ж дня отримує новий реєстраційний номер і тимчасовий техпаспорт. Колишній техпаспорт і держномери здаються в пункті обміну. Тимчасовий техпаспорт і нейтральні номерні – знаки знеособлені, на них відсутні зображення прапорів або гербів будь-яких держав. Номерний знак вибирає комп’ютерна програма у довільному порядку. Самостійно вибрати чи замовити комбінацію цифр або серію неможливо. Вся процедура реєстрації, отримання нового номерного знаку і тимчасового техпаспорта займе не більше двох годин.

Фахівці додають, що виїжджати за кордон і пересуватися територіями інших держав на автомобілі з нейтральними номерами можливо тільки з постійним техпаспортом. Його автовласник отримає через місяць. У призначений день йому необхідно приїхати в ПРТЗ, де він отримає постійне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Пункти реєстрації в Тирасполі й Рибниці з 1 по 10 вересня працювали в тестовому режимі. За словами міністра закордонних справ Віталія Ігнатьєва, «…їх функціонування не було роботою вхолосту. Всі люди, що записалися, включені в чергу».

Перші «ластівки»

Як і було обіцяно, 10 вересня до Придністров’я прибув Спецпредставник чинного голови ОБСЄ. Франко Фраттіні пересвідчився, що виконання угоди щодо видачі нейтральних номерів втілюється в життя. Італійський дипломат особисто відвідав ПРТЗ, йому розповіли про механізм видачі нейтральних номерів і технічних паспортів. Кільком тираспольчанам пощастило першими отримати номери з його рук.

Дипломат висловив думку, що тепер громадяни нашої республіки зможуть стати повноцінними учасниками міжнародного транспортного руху та звернув увагу на вартість документів: «Ціна має зберегтися на мінімальному рівні, бути привабливою, такою, щоб якомога більше людей могли скористатися цією послугою».

Міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв підтвердив, що ціна повинна бути прийнятною для заявників: «Ми гадаємо, що вартість не буде обтяжливою для тих, хто матиме бажання скористатися цим механізмом. Адже процедура створена не для поповнення бюджету, а лише для того, щоб дати змогу людям використати своє невіддільне право на свободу пересування».

Станом на 22 вересня в пунктах реєстрації транспортних засобів Тирасполя та Рибниці було зареєстровано понад три тисячі власників автомобілів, майже 100 осіб стали власниками нових номерних знаків.

Ірина   МАСЛОВА.