Солдати! Ми не забудемо вас! Ви – наші справжні герої!

Пам’ятні урочисті заходи з нагоди 220-річчя формування 55-го Подільського піхотного полку відбулися в Бендерах. Президент ПМР Вадим Красносельський зазначив: «Ми пам’ятаємо свою історію. І саме ця пам’ять змушує нас бути сьогодні на цьому місці і шанувати наших захисників, захисників нашої Вітчизни».

З історії відомо, що героїчне військове з’єднання Російської імператорської армії було сформоване на території Курляндії (нині Фінляндія) в 1798 році. Прапори полку та історія його бойових перемог овіяні славою та доблестю. Полк брав участь практично у всіх важливих воєнних кампаніях Російської імператорської армії в XIX і на початку XX століть. Невмирущою славою покрили себе солдати й офіцери воїнського підрозділу під час Вітчизняної війни 1812 року з Наполеоном. Гренадери полку мужньо захищали російські бастіони та укріплення під час оборони Севастополя в 1855–1856 роках. За героїзм, проявлений воїнами під час облоги міста, у серпні 1856-го полку пожалувані Георгіївські знамена. Славний подвиг в ім’я братерства та дружби слов’янських (російського й болгарського) народів здійснили подільці під час захисту Шипкінського перевалу. Брусиловський прорив під час Першої світової війни, найактивнішу участь в якому взяли солдати героїчного підрозділу, став останньою знаковою перемогою 55-го піхотного. Можна впевнено стверджувати, що воїнське з’єднання 55-й Подільський піхотний полк став прообразом радянської 14-ї Гвардійської армії.

На урочисті пам’ятні заходи з нагоди ювілею знаменитого воїнського формування до Бендер завітало багато гостей. Події розгорнулися на історичному військово-меморіальному комплексі, що свого часу було місцем дислокації полку. Саме сюди до каплиці Спаса Нерукотворного Образа Христа Спасителя прибуло керівництво нашої держави на чолі з Президентом Вадимом Красносельським з дружиною. На пам’ятній церемонії також були присутні народні обранці Верховної та міських рад, члени Уряду ПМР, духовенство Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, російські та придністровські військовослужбовці, козаки, представники громадських організацій Придністров’я.

В ознаменування подвигів воїнів легендарного полку, єпископ Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Сава відслужив літію по загиблих солдатах та офіцерах. Перед покладанням квітів до Православного Хреста, до присутніх звернувся Президент нашої держави Вадим Красносельський: «Вшановуючи воїнів 55-го Подільського піхотного полку, ми вшановуємо всіх захисників нашої Вітчизни: катеринівських мушкетерів, суворовських чудо-богатирів, радянських солдат-визволителів, захисників Придністров’я та нинішніх миротворців. Історія жива в нашій пам’яті. Без історії немає майбутнього. Це взаємопов’язані поняття. Придністров’я свято береже пам’ять про воїна-захисника. Підтвердженням цьому є ставлення до миротворчої місії на берегах Дністра».

Після трикратного салюту та виконання Державного гімну ПМР і Гімну Російської імперії, відбулося покладання вінків і квітів. Далі розпочався Хресний хід до пам’ятника 55-му Подільському піхотному полку «Доблестным предкам – потомки». У колоні були сотні городян і гостей міста. Урочисто, карбуючи крок у такт ритмічного барабанного бою, пройшли до знаменитого «Орла» парадні роти російських і придністровських військових, прикордонників, міліціонерів, козаків, кадетів та суворовців. Колона розтягнулася на півтора кілометри, пройшла вулицями Єрмакова та Паніна і зупинилася біля знаменитого «Орла», встановленого в далекому 1912 році в ознаменування 100-річчя перемоги Росії у Вітчизняній війні з Наполеоном. До підніжжя пам’ятника лягли вінки та квіти, як пам’ять і вшанування подвигу воїнів-подільців. Офіційна церемонія завершилася парадним маршем військовослужбовців.

У Храмі Олександра Невського, що на території Бендерської фортеці, під склепінням православної обителі Придністровський державний хор виконав православні духовні співи.

Театралізована історична частина заходів з нагоди 220-ї річниці сформування 55-го Подільського піхотного полку відбувалася в цитаделі Бендерської фортеці. Тут було розгорнуто солдатську кухню, медичний намет, військовий штаб полку та його майнову частину. Вже в сутінках присутні спостерігали історичну реконструкцію штурму цитаделі фортеці та винесення прапорів знаменитого підрозділу Російської імператорської армії. Як влучно зазначив Президент, колись фортеця була неприступною, а нині вона доступна для шанувальників вітчизняної історії.

Володимир   ПУКЛІЧ.