Курган Слави, в якому увічнена пам’ять про героїв

Символом бойових подвигів часів Великої Вітчизняної війни в Дубоссарському районі є легендарний танк Т-34. Цього року минуло півстоліття з тих пір, коли була завершена велика пошукова операція – знайдена бойова машина та екіпаж танка, який затонув влітку 1944 року під час звільнення району від фашистів. Дубоссарці відзначили цю важливу подію у професійний День танкіста і працівників танкової галузі.

На честь воїнів, які загинули в бойовій машині у роки Великої Вітчизняної війни, у Дубоссарах названі вулиці. Це Герої Радянського Союзу Іван Шикунов і Григорій Корнєєв, а також механік-водій Костянтин Митрофанов і солдат Олександр Максимов. Про них знають місцеві жителі, а вчителі історії та співробітники краєзнавчого музею знайомлять школярів з їхнім подвигом. Проте найголовнішим прикладом і символом подвигу радянських визволителів вже багато років є сама легендарна бойова машина, яка 50 років височіє на Кургані Слави. Якраз біля неї в Дубоссарському районі щороку відбуваються мітинги, на яких згадують радянських солдатів і офіцерів, які звільнили країни Радянського Союзу та Європи від фашистів.

1944 рік вважається роком визволення Радянської Молдавії від румунсько-фашистських загарбників, які панували на цій землі чотири роки. Радянські війська зачистили від фашистів північну і східну частини Дубоссарського району навесні 1944 року, але місто ще залишалося в облозі 135 днів і ночей, ворог перебував на півдні до початку Яссько-Кишинівської операції. За цей період у районі велися жорстокі бої за звільнення таких населених пунктів, як Дороцьке, Кошниця, Пирита, які з 90-х років опинилися під юрисдикцією Республіки Молдова. В одному з боїв танк Т-34, відтісняючи ворога, зірвався з крутого обриву і затонув у Дністрі біля селища Кошниця. Знайти цю легендарну машину і підняти її вдалося лише через 24 роки – у 1968-му. У Дубоссарському краєзнавчому музеї збереглися унікальні фотографії цієї важливої події, які стали справжньою історічною спадщиною для жителів міста і району.

Не менш важливими залишаються для нас і спогади ветеранів Великої Вітчизняної війни, яких, на жаль, з кожним роком стає все менше і менше. На мітингу біля Кургану Слави на їхню адресу лунало багато слів подяки та побажання міцного здоров’я.

«Долаючи жорсткий опір ворога, проявляючи мужність, героїзм і відвагу, ви перемогли у війні й звільнили нашу Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. Дотримуючись прикладу наших пращурів, і сьогодні ми зберігаємо братерські узи з нашими народами. Упевнений, що саме в цьому і полягає наша сила, і коли ми разом, ворог обов’язково буде розбитий. А перемога була, є і буде за нами», – підкреслив глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Своїми спогадами про танкові війська та їхнє значення у великій Перемозі поділився ветеран ВВВ Володимир Зайчук. Володимир Карпович понад п’ять років прослужив у бронетанкових військах, добре пам’ятає радянську воєнну техніку і сьогодні стежить за розвитком військово-промислового комплексу Російської Федерації.

«Битви Великої Вітчизняної свідчать, що радянські танки – це найкращі бойові машини. Особливо гідно показав себе танк Т-34. Тепер у Росії нові бронемашини – сучасні й високотехнологічні. Сподіваюся, що Російська Федерація і далі триматиме першість у цьому роді військ», – зазначив Володимир Зайчук.

Велику вдячність ветеранам і працівникам тилу висловили начальник Головного штабу Збройних сил ПМР Сергій Герасютенко і старший військовий начальник військового контингенту миротворчих сил РФ Олег Леухін. За традицією, цього дня заохочували представників Дубоссарської Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил, а також кращих військовослужбовців – оголошували їм подяку і вручали Почесні грамоти. А ще для учасників заходу організували польову кухню та екскурсію, на якій співробітники краєзнавчого музею розповіли молоді про радянських героїв, похованих біля Кургану Слави.

Віра   ДОБРЯНСЬКА.