Довкола стільки є краси…

Згадка про екологію відразу ж переключає нашу увагу на проблеми забруднення довкілля, знищення тваринного і рослинного світу, пов’язані з життєдіяльністю людей. Йдеться про погіршення екологічного стану, тобто про проблеми в природі та зі здоров’ям людей. Однак люди зобов’язані й можуть змінити ситуацію на краще.

Прикладом такої діяльності є створена в Придністров’ї Державна установа «Республіканський ботанічний сад» – гордість республіки й еталон паркового мистецтва. Про це і багато чого іншого в інтерв’ю нашому кореспондентові розповів директор закладу Валерій Стариш.

– Коли був заснований Ботанічний сад?

В. С.: Державна установа «Республіканський ботанічний сад» заснована в 1959 році. Генеральний план її був розроблений Академією наук СРСР. Тоді вона була створена як дендрарій при Молдавському НДІ зрошуваного землеробства та овочівництва. За 60 років Ботанічний сад збільшився з 8 до 20 гектарів.

– З якою метою був створений «Республіканський ботанічний сад»?

В. С.: З метою збереження в штучних умовах рідкісних і тих, що вже почали зникати, рослин, тих, що мають велике наукове, навчальне, лікарське, економічне і культурне значення. Крім того, немаловажною справою було створення колекційних та експериментальних ділянок, розсадників, організація первинного вирощування, розмноження і реалізації рідкісних, тих, що зникають, і нових цінних рослин. На території Ботанічного саду проводяться наукові та дослідницькі роботи з акліматизації нових видів рослин в умовах чужого клімату. Тут же розробляються наукові основи декоративного садівництва і ландшафтної архітектури, новизна яких полягає в культивуванні нових видів рослин в умовах ПМР.

– Чим дендрарій відрізняється від дендропарку?

В. С.: Дендрарії, як правило, створюються при ботанічних садах для вирощування у відкритому ґрунті деревних рослин з метою наукового, навчального, культурно-просвітницького або дослідно-виробничого призначення. Зона дендрарію, призначена для громадського відпочинку, називається дендропарком. У дендропарках із задоволенням відпочивають городяни. Якщо в дендрарії вирощують певну групу рослин, то він називається по-особливому, наприклад: вітіцетум – парк з ліанами; фрутіцетум – парк з чагарниками; саліцетум – парк з вербами; популетум – парк з тополями; коніферетум (він же – пинарій) – парк з хвойними рослинами; сирингарій – парк з бузком.

– Колекції ботанічних рослин мають наукове і культурне значення для проведення серед населення науково-просвітницької роботи в галузі ботаніки, декоративного садівництва. Як це відбувається у нас?

В. С.: Досліди проводяться з 500 видами колекційних рослин. Тільки за минулий рік вирощено понад 3 400 одиниць живців і сіянців 150 видів і форм. Результатом експериментів у розсаднику Ботанічного саду є «букет» із 350 видів і сортів чисельністю 30 000 одиниць посадкового матеріалу, з яких навчальним закладам тільки за минулий рік безоплатно передано 595 колекційних видів рослин у кількості 10,5 тис. одиниць. У результаті виконуваної роботи виходить посадковий матеріал зі сформованою кроною і добре розвиненою кореневою системою. Частина посадкового матеріалу з числа найбільш рідкісних і декоративних видів була висаджена в дендрарії. Тільки за 2017 рік було висаджено 170 дерев, 311 чагарникових рослин, 400 одиниць тіньовитривалих квіткових культур, 700 рослин 13 ендемічних видів (які ростуть на обмежених територіях). Намагаємося своєчасно проводити заміну загиблих рослин, чим забезпечуємо підтримку колекційного фонду на високому рівні. На сьогодні майже половина території дендрарію розчищена від заростів дикорослих та загиблих зразків. На звільнених територіях вживаються заходи з оздоровлення хворих колекційних рослин. Висаджуються нові експонати, здебільшого з видів завчасно вирощених на парниковій ділянці розсадника Ботанічного саду.

– Крім наукової діяльності, яку ще функцію виконує Ботанічний сад?

В. С.: Ботанічний сад виконує і соціальну функцію, яка полягає в проведенні екскурсійної роботи та культурно-освітньої діяльності. Інтерес громадян до дендропарку великий – у весняний та літній період його відвідують тисячі людей. Крім того, провідними фахівцями населенню надаються консультації з питань культивування рослин. Тут можна також придбати посадковий та насіннєвий матеріал для озеленення присадибних ділянок.

– Ботанічний сад – наукове підприємство, а не розважальне. Можливо, це одна з причин, що у Ботанічного саду не було головного входу. Нині парадний вхід є, але він, як і раніше, закритий… Чому?

В. С.: Вірно, Ботанічний сад для нашої держави – це установа, створена не стільки для розваг і відпочинку, скільки для виробництва і збереження рідкісних видів рослин, якими можна прикрашати міста і села республіки. Не дуже зручно було відвідувачам потрапити до нього. Тому цього року, завдяки особливій увазі Президента до Ботанічного саду, вдалося побудувати гарний парадний вхід, який гармонійно вписався на розі вулиць Миру та Одеської. За цим красивим входом теж повинно бути не менш привабливо. Тому ми розробили план реконструкції саду, щоб уся його територія стала упорядкованою і доступною для відвідувачів. Там, дійсно, є на що подивитися і чим помилуватися. Вільний вхід для відвідувачів дендропарку через центральні ворота буде відкрито три рази на рік: 9 травня, 2 вересня і 14 жовтня. Відвідувачі зможуть ознайомитися з флорою інших кліматичних зон (Кавказу, Сибіру, Середньої Азії), не виїжджаючи за межі міста, спостерігати красу природи з весни до осені, коли розквітають різні види рідкісних рослин, деякі з яких занесені в «Червону книгу». Дендропарк – це надбання народу, і люди повинні мати вільний доступ до нього. Чекати залишилося недовго.

У Ботанічному саду побував Віталій   КОЛЬВЕНКО.