Одержимість спортом…

Треба ж було такому статися, щоб у Львові під знаком Лева народилася дівчинка, якій судилося все життя проявляти твердість характеру, наполегливість і цілеспрямованість. Нині це заслужений працівник Придністровської Молдавської Республіки, почесний ветеран спорту республіки, кандидат у майстри спорту, тренер-викладач і заступник директора МОУ ДО «Суклейская ДЮСШ» Неллі Іванівна Цупанич (Калинська).

У сім’ї Надії Михайлівни та Івана Павловича Калинських усі четверо дітей, три дочки і син, (Неллі за віком – середня дочка) займалися спортом. Уміння засновника Суклейської спортивної школи Миколи Старинова захопити гімнастикою дітей сколихнуло Суклею і навколишні населені пункти, в тому числі й Тирасполь. Дівчатка Калинські з Суклейської російської середньої школи із задоволенням тренувалися у самого Миколи Стефановича. Його одержимість спортом передалася й дітям.

У складі збірної Слободзейського району зі спортивної гімнастики в 1969 році Неллі стала чемпіонкою спартакіади школярів МРСР. Вплив і авторитет обожнюваного тренера були настільки великі, що Неллі пов’язала своє життя зі спортом. Вона закінчила Кам’янець-Подільський інститут за спеціальністю «фізичне виховання», той самий виш, що свого часу закінчив Микола Старинов.

Минуло 46 років відтоді, як Неллі Іванівна переступила поріг спортзалу вже як викладач фізичного виховання. Після школи Миколи Стефановича уроки фізкультури в освітньому закладі здавалися легкою пробіжкою. Спортивна гімнастика захопила усі її помисли – вона хотіла походити на свого наставника. 27 років тому її мрія здійснилася – Неллі Іванівна стала тренером-викладачем у рідній Суклейській ДЮСШ, тоді ще олімпійського резерву. І тепер Микола Стефанович наставляв її як професійного тренера. Багато значили й партнери по тренерській бригаді – сімейна пара Марія Ярославівна та Юрій Ананійович Русецькі, талановиті педагоги. Вбираючи все найцінніше з методичної скарбнички досвідчених тренерів, Калинська незабаром зарекомендувала себе як грамотний, відповідальний і перспективний наставник юних спортсменів. Батьки, які бачили у своїх дітях майбутніх зірок гімнастичного подіуму, прагнули саме їй довірити своїх чад. Пізніше ті, кому вдалося пройти школу Цупанич (Калинської), досягли серйозних результатів: п’ять майстрів спорту, десять кандидатів у майстри спорту, 23 першорозрядники – такий підсумок її діяльності як тренера-викладача. Найголовніше те, що виховані наставником характери, перетворили несформовані створіння, зробили їх справжніми особистостями. Кожен з вихованців залишив свій відбиток у серці. Нині Неллі Іванівна з гордістю і легким смутком говорить про минуле, про Ольгу Хмелевську, Наталію Русецьку, Лілію Киортоаке, Тетяну Янову. Згадує їхні перші кроки на гімнастичному килимі. Вона і тепер хвилюється за них, за те, як складаються долі тих, у кому є часточка її самої. І живе вона спортом, працею і досягненнями своїх підопічних.

Н. Цупанич (Калинська) уже 15 років – заступник директора з навчально-виховної роботи ДЮСШ. Вантаж відповідальності значно збільшився, адже відповідає вона не тільки за себе, але і за своїх колег, за виконання навчальних програм, рівень підготовки всіх учнів, якісний набір, відвідування, виконання розрядних нормативів тощо. За родом своєї діяльності вона організовує і проводить навчальні семінари, тренерські наради, консультації з розробки методичних рекомендацій і посібників. Неллі Іванівна взяла участь у розробці навчальної програми поетапної підготовки спортсменів відділення художньої гімнастики, яку 2016 року взято за основу в установах додаткової освіти республіки.

І якщо звернутися до цифр, то слід зазначити, що за період управлінської діяльності під керівництвом Неллі Іванівни учнями школи завойовано 4 078 нагород, з яких: 1 422 – золотих, 1 449 – срібних, 1 207 – бронзових медалей. Тренери-викладачі школи підготували 11 майстрів спорту ПМР, 63 кандидати в майстри спорту, 166 першорозрядників. Колектив і керівництво району цінують внесок Н. Цупанич (Калинської) у розвиток Суклейської ДЮСШ.

Хтось колись сказав, що кращим індикатором значущості людини є її рідні діти. У Неллі Іванівни син Олександр і дочка Вікторія успішно займалися легкою атлетикою і тепер гідно йдуть по життю. Любов до спорту, як і в матері, стала часточкою їх самих.

Олег   ГАВРИЛОВ.