Заради зміцнення дружніх відносин

VII Чемпіонат світу з футболу серед українських діаспорних команд відбувся на Київщині в місті Ірпінь 19 – 25 серпня.

Подібні чемпіонати світу проводяться з метою зміцнення дружніх відносин і єднання української еміграції з рідною державою, залучення до занять фізичною культурою і спортом широких верств населення, організації активного спортивного дозвілля, пропаганди олімпійських ідей шляхом запровадження здорового способу життя, популяризації футболу в Україні.

Учасниками змагань цього року стали українці трьох континентів: Америки, Європи та Азії, а саме:  Ізраїлю, Іспанії, США, Польщі, Молдови (Придністров’я), Білорусі, Чехії, Естонії, Болгарії, ОАЕ, Австрії, Канади, Англії, Німеччини.

Організаторами заходу виступили Міжнародне Об’єднання Українських Громад «Четверта Хвиля», Міністерство молоді та спорту України, Ірпінська міська рада, Київська обласна держадміністрація, управління спорту Київської обласної держадміністрації, Федерація футболу України, Київська обласна федерація футболу та Національний олімпійський комітет України й Світовий конгрес українців.

Футболісти Придністров’я вже не вперше беруть участь у таких змаганнях. Кілька років поспіль вони посідали перше місце, завойовуючи перехідний Кубок.

Голова Бендерського товариства української культури «Вітчизна», почесний голова Спілки українців Придністров’я ім. О. Бута Леонід Ткачук, сам завзятий футболіст, енергійний та непосидючий чоловік, разом із тренером Сергієм Вибиванцевим щороку добирають спортсменів, які з задоволенням беруть участь у змаганнях. Це футболісти, які мають українське походження (такі умови чемпіонату), грають у командах міст Тирасполя, Бендер та інших населених пунктів. Нинішній серпень видався вдалим для наших гравців. Вони стали бронзовими призерами.

Від Придністров’я виступали: Іван Павловський, Микола Ткаченко, Микола Тимуш, В’ячеслав Граф, Раду Алексєєв, Сергій Скубій, Михайло Пасічнюк, Олександр Биков, Андрій Руденко, Андрій Липка, Вадим Дубовик, Геннадій Тюмін.

Капітан команди, він же воротар, Євген Комара, який пройшов гарну школу в «Тилігулі» та «Тигіні», був визнаний кращим воротарем Чемпіонату та одержав нагороди від Національного олімпійського комітету України.

На початку чемпіонату всіх учасників розділили на три групи. Наша команда потрапила в одну групу з Іспанією, Польщею та Об’єднаними Арабськими Еміратами. Виявляється, що навіть в ОАЕ живе багато українців, і це не абихто, а високопрофесійні лікарі, фахівці високих технологій, вчителі та комп’ютерники. Тому команда складалася з інтелектуалів.

Леонід Ткачук розповів, що принциповою для наших гравців була перша гра з іспанцями, тому що торік ця команда витіснила придністровців з боротьби за чемпіонський кубок. У надзвичайно напруженому матчі-реванші наша команда перемогла з рахунком 1:0. Не обійшлося і без травм, та таких, що нападник Микола Пасічнюк не зміг у наступних іграх вийти на поле. Але саме завдяки тому матчу іспанці перестали боротися за чемпіонський титул.

Перемогла наша команда і під час гри з ОАЕ з рахунком 3:0, але і вона далася важко, тому що постраждав ще один гравець Микола Тімуш, якому довелося в лікарні накласти гіпс. Наступні матчі команда змагалася вже у неповному складі – вдесятьох. Саме це завадило їм боротися за чемпіонство. Але в матчі за третє місце вони виграли у польської команди міста Любліна з рахунком 4:2. Фахівці зазначали, що це був кращий матч Чемпіонату.

Уляна   БОНДАРЧУК.