Ми – спадкоємці перемоги

День народження республіки, який усе Придністров’я щороку відзначає 2 вересня, вже минув, але упродовж місяця в усіх містах і районах нашого краю ще відбувається безліч заходів, присвячених цій значній даті. Одним із найважливіших і масштабних проектів є молодіжний військово-патріотичний зліт «Спадкоємці перемоги».

Урочисте відкриття заходу відбулося на базі оздоровчого комплексу «Дністровські зорі», де й провели наступні три дні учасники змагань. Старт патріотичному зльоту, організованому за ініціативою Президента Вадима Красносельського, дав Голова Уряду Олександр Мартинов. Він виступив перед учасниками зі словами привітання та настанови й запевнив усіх, що нинішня молодь гідна статусу спадкоємців перемоги: «Що означає бути нащадком покоління переможців? Це значить володіти чеснотами, притаманними нашим батькам, дідам та прадідам: любити свою батьківщину, добре вчитися, виховувати й загартовувати характер – бути мужнім і дисциплінованим. Я впевнений, що кожен із вас відповідає цим вимогам».

Представники освітніх закладів республіки, учні Тираспольського Суворовського військового училища, кадети Республіканського кадетського корпусу МВС ПМР, переможці конкурсу «Юний патріот Придністров’я», козачата й «Юнармія» – всього понад 450 учасників (30 команд зі всієї республіки) змагалися за звання найкращого загону в різноманітних конкурсах, завданнях та естафетах. Крім того, важливу місію виконували й 150 інструкторів, які відповідали за безпеку кожного учасника, були поруч з ними на всіх етапах.

Вже на відкритті зльоту учасники продемонстрували свої вміння та навички у військовій справі. Суворовці та курсанти Тираспольського юридичного інституту підготували показові номери з бойових мистецтв і володіння холодною зброєю. Складовою частиною програми була виставка сучасної зброї, яка привернула увагу людей, охочих з нею ознайомитися.

Виховання патріотизму, бойового духу, вміння працювати в команді, виконувати не завжди легкі, але важливі для справжнього чоловіка фізичні вправи – таку мету ставили перед собою організатори зльоту.

«У наш час найважливишим є завдання відірвати молодих людей від інтернету, в якому вони живуть постійно, та залучити їх до корисних і потрібних занять. Ми працюємо в цьому напрямку», – підкреслив керівник «Спадкоємців Перемоги» Ігор Буга.

Молодіжний військово-патріотичний зліт у республіці в такому широкому форматі відбувся вперше. Для виявлення найкращого загону учасникам пропонували подолати комплексну смугу перешкод, здати нормативи марш-кидка у складі відділення (пройти трасу довжиною 1,5 км у повній екіпіровці по пересіченій місцевості), а також здати нормативи з фізичної підготовки. Учасники заходу дізналися про особливості різної зброї, навчилися стріляти з пневматичного пістолета Макарова та з пневматичної гвинтівки зі снайперським прицілом, мали можливість здобути навички рукопашного бою тощо. На території табору було організовано близько 20 навчальних пунктів.

Крім змагань, у яких юні патріоти демонстрували свою стійкість, витривалість, мужність і гарну фізичну підготовку, для них читали лекції з історії, основ православ’я та ідеологічної підготовки. Наступного дня учасники зльоту зустрілися з Президентом ПМР Вадимом Красносельським. Бесіда спадкоємців перемоги з Главою держави відбувалася у вільному форматі, як він запропонував: «Запитання – мені, а я – вам».

Провідними на зустрічі були теми: працевлаштування, економічний стан республіки, розвиток армії та вдосконалення умов перебування на військовій службі, а також майбутнє військово-патріотичного зльоту.

«Ми вивчимо досвід і недоліки проведення цього цікавого формату, і в майбутньому плануватимемо зліт також після святкування Дня Республіки. Можливо, він стане більш тривалим. Ми – спадкоємці перемог російського солдата на цій землі, радянського воїна та захисників Придністров’я. Зв’язок часів і поколінь – це суть зльоту, яка вимагає знати історію та героїв, що пролили кров за свою землю», – зазначив Вадим Красносельський.

Останній день зльоту ознаменувався не тільки змаганнями, а й підбиттям підсумків усіх трьох днів і нагородженням переможців. На урочистій церемонії закриття військово-патріотичного табору «Спадкоємці перемоги – 2018» нагороди вручили командам, які показали найкращі результати в усіх конкурсах та естафетах. У молодшій категорії перемогу здобули вихованці Республіканського кадетського корпусу, серед закладів системи професійної освіти кращими стали студенти Рибницького політехнічного технікуму, найбільш достойні результати серед команд, що представляли вищі навчальні заклади, стала команда Військового інституту Міністерства оборони ПМР.

Перший крок «Спадкоємці перемоги» зробили досить впевнено та майстерно, отже, наступного року можна чекати ще більш масштабного проведення цього заходу, який, сподіваємося, стане гарною традицією для Придністров’я.

Тетяна   БУКІНА.