Прокладаючи шлях до визнання

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбувся міжнародний круглий стіл, присвячений виданню книги «Політико-правові основи міжнародного визнання незалежності ПМР». Організаторами заходу виступили Міністерство закордонних справ ПМР і ПДУ.

Видання презентували автори книги, провідні юристи Росії: президент Федерального союзу адвокатів Росії Олексій Галаганов, Почесний адвокат Росії, ветеран МВС Леонід Минаков, а також доцент кафедри Міжнародного приватного права Дипломатичної академії МЗС Росії Михайло Берандзе. Вони взяли участь у святкових заходах з нагоди 28-ї річниці утворення ПМР.

«Політико-правові основи міжнародного визнання незалежності ПМР» – це науково-інформаційне видання, підготовлене за підсумками однойменного міжнародного круглого столу, що відбувся у Федеральній палаті адвокатів РФ 21 листопада 2017 року. Книга узагальнює доповіді, думки та оцінки експертів, а також виступи керівництва ПМР, представлені ними під час круглого столу. Окремо у виданні наведено ряд наукових робіт, присвячених питанню міжнародного визнання придністровської держави.

Зі словами привітання до присутніх звернувся ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил: «День Республіки відзначається в Придністров’ї щороку 2 вересня – це доказ обґрунтованості взятого курсу на незалежність». У цьому контексті керівник вишу високо оцінив можливість напередодні свята ознайомитися з «…фундаментальним виданням, присвяченим основам незалежності ПМР». Степан Іорданович висловив упевненість, що, зберігаючи вірність традиціям і орієнтуючись на вимоги нового дня, народ Придністров’я сприятиме розвитку країни як держави високих стандартів, сильної й незалежної республіки.

Керівник МЗС ПМР Віталій Ігнатьєв передав учасникам круглого столу привітання Президента ПМР, в якому йшлося про те, що за 28 років незалежності придністровці довели всьому світові, що вони відбулися як держава й мають право бути частиною світової спільноти.

За словами Голови Уряду ПМР Олександра Мартинова, видання книги є черговим кроком Придністров’я на шляху створення позитивного іміджу на міжнародній арені. «Поява подібних видань, так само, як і поява інформаційних порталів про нашу державу, яких з кожним днем стає все більше, – це хороший крок уперед для пізнаваності нашої республіки», – зазначив прем’єр-міністр.

«Ця праця, в основу якої були покладені дослідження та експертні висновки останніх років, повинна стати не тільки теоретичним, правовим фундаментом незалежності Придністров’я, але прикладним комплексом аргументів, який враховуватимуть центри з ухвалення рішень щодо Придністров’я», – констатував міністр закордонних справ. За його словами, до підготовки видання зі щирим натхненням приєдналося значне число друзів і партнерів Придністров’я в Російській Федерації. Дипломат нагадав, що 21 листопада 2017 року у Федеральній палаті адвокатів РФ відбулася презентація Правового висновку з питання міжнародно-правового статусу ПМР. Думки та оцінки експертів, висловлені в ході круглого столу в столиці Росії, були відбиті у цьому виданні поряд з іншими аналітичними дослідженнями з питання міжнародного визнання ПМР.

Олексій Галаганов зазначив, що науково-інформаційне видання посприяє розвиткові Придністровської Молдавської Республіки. Декан факультету суспільних наук, доцент Олена Бобкова запропонувала розмістити книгу в електронній бібліотеці ПДУ, щоб кожен охочий міг ознайомитися з її змістом.

Анастасія   КАЛІОН.