На ярмарок просимо гуртом і поодинці – купуй придністровські чудові гостинці!

За давньою традицією наших предків, в осінню пору, коли все добро з садів, городів і полів було зібране і звезене у двори, сховане у комори, льохи та клуні, люди збиралися на великий осінній ярмарок, щоб продати лишки виробленої продукції, обміняти на інший товар і похвалитися вирощеними овочами, фруктами, зерновими культурами, медом, хлібом, ткацькими та ремісницькими виробами. Ярмаркування є надзвичайно важливим заходом і в сучасному житті, бо ярмарок – це свято справжнього трударя, і, що найголовніше, тут зустрічаються і спілкуються виробники, постачальники, клієнти та споживачі.

Виставка-ярмарок під гаслом «Купуй придністровське!» успішно крокує всіма містами нашої республіки. Відбулася вона і в Григоріополі. На центральній площі міста розташувалися близько 64 товаровиробників різних галузей: 33 підприємства сільського господарства; 13 представників харчової промисловості; 7 представників легкої промисловості; 5 промислових підприємств; 4 ремісники; один представник сфери послуг; одне торговельне підприємство. Серед учасників виставки були й уже імениті підприємства, й індивідуальні підприємці, й новачки серед малого бізнесу з усієї республіки. На ярмарку виробники пропонували харчові продукти, одяг, взуття, промислові товари, сільськогосподарську продукцію, сувеніри, вироби народного промислу. Черги практично збиралися біля кожної торговельної палатки, та найбільше охочих було біля рибної, м’ясної та кондитерської продукції.

«Купуючи місцевий товар, ми підтримуємо вітчизняного виробника, а той – платить податки. Податки ж – це бюджетна сфера, це пенсії. Це великий цикл. Люди, вибираючи між придністровським та імпортним, повинні розуміти, що закордонний товар – це вкладення в іншу, чужу економіку, а вітчизняний – у власний добробут», – зазначив президент Торгово-промислової палати (ТПП) ПМР Юрій Ганін.

Вітаючи всіх учасників цього заходу, глава держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя Олег Габужа висловив свою впевненість у тому, що «…наша продукція за якістю не гірша, а в багатьох випадках і краща, ніж закордонна».

Ярмарок, як правило, – захід дуже колоритний. Скрізь лунає весела музика, смачно пахне їжею, прилавки вгинаються від розмаїття товару. Для людей це справжнє свято, на якому можна відпочити, поспілкуватися з друзями й родичами. Ми ж поспілкувалися з покупцями та з’ясували, що більшість із них дуже задоволена. «Ми з чоловіком приїхали на ярмарок ще зранку, вже обід, а ми не втомилися, бо серед такого розмаїття товару час пролітає непомітно. Дуже чудова погода сьогодні, навкруги святкова атмосфера, і я дуже задоволена своїми покупками: і олію придбала за нижчою ціною і м’ясну продукцію. Очі розбігаються від широкого асортименту курячих напівфабрикатів, а який вибір кондитерських виробів! Я приємно здивована і хочу сказати, що це дуже чудово, коли є можливість на таких ярмарках дізнаватися про новий асортимент товару та його виробників», – з посмішкою в гарному настрої ділиться своїми враженнями Ніна Лисько.

Прикрасою свята були яскраві виставки народних умільців, які творять красу своїми руками. Тут охочі могли придбати керамічних пташок, зшиті та вив’язані дамські сумочки, вишиті бісером картини, вироби з натуральної шкіри.

Для азартних покупців організували безпрограшну лотерею, для участі в якій необхідно було зареєструватись, отримати квиток і діждатися розіграшу призів. Щасливчикам діставалися призи від місцевих товаровиробників, серед яких: «Акватир» і «Рилла» (рибні продукти), «Піазис» і «Карді» (мясні продукти), «Лэкрэмьора» (з молдавської – конвалія) – кондитерські вироби, ДУ «Приднестровская газета» (товари повсякденного попиту), «Вестра» (жіночі шарфики).

Упродовж ярмаркового свята для всіх гостей у виконанні кращих колективів художньої самодіяльності лунали веселі народні та сучасні пісні, виконувалися запальні молдавські танці.

Естафету проекту «Купуй придністровське!» прийняв глава держадміністрації Дубоссар Руслан Чабан. Для дубоссарців виставка-ярмарок працюватиме 27 жовтня у храмове свято й День народження міста.

Світлана   КОНДРОВА.