Значні події для православ’я

Людина – істота соціальна. Вона дбає про високорозвинену й ефективну економіку, стабільне соціальне забезпечення, здоровий спосіб життя в екологічно чистому та комфортному культурному середовищі. Так, не хлібом єдиним живе людина. Вона прагне духовного розвитку. Досить важливими залишаються й питання релігії, яким у нашій державі також приділяють велику увагу.

Минулого тижня у столиці відбулося одразу декілька важливих подій для православної пастви. Розпочалися заходи із зустрічі придністровського духовенства та численної делегації священнослужителів з Росії, Молдови та супроводжуючих їх світських осіб, які прибули в нашу республіку, з Президентом Придністров’я Вадимом Красносельським. Представники православної церкви та керівництво держави зібралися в Будинку офіційних прийомів з нагоди вручення державної нагороди та привітання з 60-річним ювілеєм його Високопреосвященства Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави.

Зі словами привітання та вдячності за великий внесок у розвиток православ’я в республіці Вадим Красносельський вручив Архієпископу Саві орден «За заслуги» ІІ ступеня. У своїй промові Президент зазначив, що завдяки ревному служінню правлячого Архієрея по всій республіці триває відновлення і реставрація чинних, спорудження та відкриття нових храмів, що є досить важливим чинником для духовного розвитку громадян. «На момент утворення ПМР у республіці було всього чотири православні парафії. На сьогодні їх понад сто. У нас нарівні з православною мирно співіснують різні конфесії, немає міжрелігійної ворожнечі, ми не поділяємо й не переслідуємо людей за поглядами, переконаннями чи за національністю», – зазначив Вадим Красносельський.

Вітали Високопреосвященнійшого Владику Саву з ювілеєм і гості, представники православної віри з інших держав. Звертаючись до Глави держави, вони зазначали, що відвідувати Придністров’я для них завжди приємно: тут добрі й щирі люди, які сумлінно відвідують церкву з повним розумінням цієї справи.

Зустріч із представниками православ’я відбувалася у форматі бесіди, під час якої Президент розповів присутнім, що саме православна віра є споконвічною для нашого краю. Глава держави навів як приклад статистичні дані перепису населення, за якими зазначається, що 80 % жителів республіки вважають себе віруючими, і 90 % з них належать до православної церкви.

На заході також порушувалися питання розвитку Придністров’я, його економічної, соціальної та політичної сфери. У бесіді з представниками церкви Вадим Красносельський зазначив, що нині наша республіка активно реалізовує безліч проектів, будує нові необхідні для населення об’єкти, має усталену освітню систему та розвиває економіку, про що свідчить співпраця з іноземними представниками бізнес-товариств.

Торкалися й проблем миротворчої місії в регіоні. За словами Президента, сьогодні найважливішим є збереження стабільності на нашій землі та уникнення будь-яких бойових дій: «Мир – основа всього, війною нічого не вирішується, – підкреслив Глава держави. – Ми ніколи не відмовимося від російської миротворчої місії».

Після приємного спілкування, учасники зустрічі вирушили до центру столиці, де споруджується Покровська каплиця. Тут відбулася церемонія освячення купольного хреста, яку провів Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава у присутності Президента Придністров’я Вадима Красносельського, Митрополита Кишинівського і всієї Молдови Володимира, представників духовенства та керівництва міста. Після чину освячення, відбулося зведення хреста на купол каплиці.

Будівництво каплиці здійснюється на місті престольного храму міста Тирасполя, заснованого за часів Олександра Суворова. Саме тут стояла церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці. До нашого часу, як відомо, вона не збереглася. 30-ті роки минулого століття були для православ’я складними й трагічними часами, за політичними мотивами руйнувалися церкви та храми на території всього Радянського Союзу, така ж сумна доля спіткала й Покровську церкву в центрі Тирасполя. Будова храму була підірвана, а на її місці встановили літній кінотеатр.

З розпадом Радянського Союзу по всіх містах СНД почали відновлювати церкви, храми, встановлювати каплиці, згадали й про зруйновану колись Покровську церкву. Саме тому на 220-річчя цієї споруди у сквері міського Палацу культури був закладений пам’ятний камінь, що свідчив про ті часи, коли на цьому місці був православний храм. Прийняли рішення відновити споруду, але замість великої церкви, побудувати каплицю Покрови Пресвятої Богородиці.

Відновлення релігійної установи розпочалося в січні поточного року. Відкриття каплиці планується 14 жовтня, у День заснування Тирасполя.

«Попереду престольне свято – День міста Тирасполя. Щоб відновити історичну справедливість і виправити помилку наших пращурів, які вчинили колись такий гріх, зламавши храм божий, ми будуємо каплицю», – зазначив Архієпископ Сава.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.
Фото прес-служби Президента