Соціальна направленість бюджету-2019

Перший заступник Голови Уряду, міністр фінансів ПМР Тетяна Кірова минулого тижня представила на засіданні Уряду важливу доповідь – Проект закону «Про республіканський бюджет на 2019 рік». Вона виклала структуру та основні позиції головного фінансового документа на наступний рік.

Соціальна спрямованість нового бюджету не тільки збережеться, а й поглибиться: планується підвищити оплату праці працівникам системи охорони здоров’я шляхом доплати за особливі умови праці, впровадити надбавки лікарям швидкої медичної допомоги. Співробітників силового блоку, працівників тролейбусних управлінь Тирасполя і Бендер та
бюджетників також очікує підвищення зарплатні.

«Працівникам корекційних закладів передбачено підвищити фінансування зарплат на 1,8 млн рублів. Ця робота була розпочата  вже в поточному році. Загалом за рік на доплати працівникам установ республіки заплановано направити близько 9 мільйонів рублів», – зазначила перший заступник Голови Уряду Т. Кірова.

Зберігатиметься доплата (100 руб.) пенсіонерам, у яких пенсія не досягає прожиткового мінімуму, пільгове кредитування інвалідів-захисників ПМР, виділення одноразової матеріальної допомоги на ремонт житла рідним загиблих захисників Придністров’я та інвалідам – учасникам бойових дій.

Тетяна Кірова також підтвердила, що передбачено на 3,5 млн рублів збільшити витрати з метою підвищення розміру щомісячних компенсаційних виплат по догляду за дитиною-інвалідом непрацюючим працездатним батькам з 35 до 100 РУ МЗП.

Йшлося також про покриття різниці між реальними та економічно обґрунтованими тарифами для населення. На виконання цього завдання закладено 86 млн рублів. Розкриваючи цю тему, Олександр Мартинов зазначив: «Ви знаєте, що населенню часто надаються комунальні послуги за тарифами, нижчими, ніж їхня собівартість або практично на її рівні, що не дає можливості розвиватися нашим підприємствам – постачальникам води, тепла, електроенергії. Якщо держава має намір допомагати населенню, то ці субсидії повинні надаватися з бюджету. Це крок уперед, це гроші, які будуть направлені на підприємства – на ремонт тепло- та електромереж і водогонів».

Міністр фінансів зазначила, що кошти виділятимуться на придбання навчальної літератури для корекційних закладів, забезпечення житловою площею дітей-сиріт, на закупівлю путівок для ветеранів Великої Вітчизняної війни й захисників Придністров’я, на боротьбу з ВІЛ, СНІД і туберкульозом.

У 2019 році продовжить дію програма капітальних вкладень, фонд якої сягатиме 205 млн рублів. Значну частину коштів планується спрямувати на відновлення інфраструктури охорони здоров’я – лікарень, поліклінік, ФАПів. Не залишаться без уваги й установи культурної та спортивної сфери. Бюджетною інновацією 2019 року можна вважати Фонд, що допомагатиме представникам малого та середнього підприємництва. Кращі стартапи держава підтримає у вигляді грантів, також створюватимуться бізнес-школи. Загальна сума Фонду розвитку підприємництва складе 24,2 млн рублів.

Коментуючи доповідь, Олександр Мартинов звернув увагу на те, що даний проект бюджету на 2019 рік є результатом спільної праці всіх зацікавлених сторін: Уряду, керівників виконавчих органів влади, громадських організацій, зокрема й тих, хто несе відповідальність за інтереси підприємницького співтовариства.

В Уряді схвалили проект бюджету та  направили його на розгляд Верховної Ради республіки.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду