Економіка – фундамент розвитку держави

Депутати Верховної Ради на черговому пленарному засіданні, яке відбулося 26 вересня, розглянули низку законопроектів, переважно спрямованих на реформування системи оподаткування індивідуальних підприємців.

Сутність законодавчих ініціатив журналістам пояснив голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун, який є одним із авторів законодавчих ініціатив.

«Законопроекти спрямовані на справедливий перерозподіл податкового навантаження. Підприємцям пропонується три податкових режими, які можна буде вибирати в залежності від характеру діяльності: патентний, режим спрощеної системи оподаткування, та – для самозайнятих. У першому випадку – підприємець платить 3 % від обов’язкового доходу, за соціальними платежами – фіксований відсоток від мінімального розміру оплати праці, при цьому йому не потрібен контрольно-касовий апарат, не треба вести бухгалтерський облік, складати фінансову та статистичну звітність, надавати декларацію про податки. За спрощеною системою оподаткування підприємець заплатить ті ж 3 %, але вже з реального доходу, тобто з обороту. При цьому у нього буде право працювати з юридичними особами та наймати працівників. Самозайняті індивідуальні підприємці практично сплачуватимуть тільки соціальну частину податку».

На думку авторів законопроектів, це дозволить сформувати механізм сегментування підприємців пропорційно доходам; зберегти інститут індивідуальних підприємців, одночасно збалансувавши податкове навантаження за всіма видами діяльності; створити сприятливі умови для індивідуальних підприємців щодо вибору оптимального для них режиму оподаткування; регламентувати можливості реалізації прав індивідуальних підприємців нарівні з юридичними особами, щодо найму працівників, видів діяльності, соціальних гарантій тощо; спростити механізми правового адміністрування діяльності індивідуальних підприємців.

У другому читанні був ухвалений проект Закону «Про внесення змін до Закону «Про основи податкової системи в ПМР». Автором документа є Уряд ПМР. Проект розроблений з урахуванням пропозицій бізнес-спільноти щодо скорочення і спрощення форм звітності, яка надається юридичними особами на адресу виконавчих органів державної влади. Законодавчою ініціативою пропонується виключити обов’язок платників податків надавати податковим органам: інформацію про місцезнаходження структурних підрозділів, інформація про яких не міститься в державних реєстрах, і щодо яких є дозвільні документи; інформацію про прийняте рішення щодо реорганізації з наданням довідки про взаємовідносини з бюджетом у разі реорганізації юридичної особи за рішенням власника або за рішенням суду; щоквартальну розшифровку дебіторської заборгованості в терміни, встановлені для подачі квартальних звітів.

Також у другому читанні був ухвалений законопроект, автором якого є Уряд ПМР. Проект закону «Про внесення доповнення до Закону «Про додаткові заходи, спрямовані на стабілізацію економіки ПМР», розроблений з метою зниження вартості кредитних ресурсів, що надаються кредитними організаціями господарчим суб’єктам, які здійснюють діяльність у пріоритетних галузях економіки, на реалізацію програм розвитку, технічного поновлення, модернізації виробництва. На думку виконавчого директора Спілки промисловців, аграріїв і промисловців республіки Володимира Берковича, ухвалення цієї законодавчої ініціативи дозволить здійснити модернізацію підприємств промислового комплексу нашої республіки.

Ще однією важливою законодавчою ініціативою, яку розглянули законодавці, став проект Закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про фіксований сільськогосподарський податок». Документом пропонується встановити, що для переходу на систему оподаткування у вигляді сплати фіксованого сільськогосподарського податку необхідно, щоб виторг сільськогосподарських товаровиробників, одержаний від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за 10 місяців року, становив не менше 80 % від загальної суми доходу. Зараз цей поріг становить 60 %. Законопроект був ухвалений у двох читаннях і направлений на підпис Президентові ПМР Вадиму Красносельському.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби ВР