Уроки історії

За століття цей день не один раз поміняв назву та статус: від головного державного свята – до дати, про яку краще не згадувати. І саму подію, що відбулася в ніч із 24 на 25 жовтня (за старим стилем) 1917 року, називали по-різному: Великою Жовтневою соціалістичною революцією чи більшовицьким переворотом. 

Сьогодні в суспільстві, як і раніше, немає єдності в оцінках. Одні вважають, що в жовтні 1917-го сталася найбільша катастрофа, яка змінила природний хід розвитку країни, призвела до громадянської війни з величезними людськими жертвами, а потім – до встановлення тоталітарного режиму та масових політичних репресій. Інші впевнені: революція – найважливіша подія, яка направила Росію шляхом прогресу та встановлення соціальної справедливості. Кам’янчани, які поділяють цю точку зору, зібралися на мітинг, присвячений 100-літтю Жовтня. Багато з них – люди старшого покоління, чия трудова біографія припала на період активного розвитку СРСР. Поклавши квіти до пам’ятника Володимиру Леніну, вони згадували про успіхи різних галузей народного господарства, про високий рівень науково-технічного прогресу, про освоєння космічного простору…

«Що дала нам революція? – запитав себе голова профспілкового комітету колгоспу «Путь Леніна» Володимир Кузьмук. – З історії ми знаємо, що серед перших законодавчих актів Радянської влади був Декрет про землю, згідно з яким націоналізувалися всі землі, надра, ліси та води. Селяни отримали понад 150 мільйонів гектарів землі! У 1930 роках вони почали об’єднуватися, щоб краще обробляти свої наділи. З тих пір веде свій літопис і наш колгосп. Цього року ми одержали високий урожай пшениці, соняшнику, овочів та інших культур, знов довівши: колективна форма господарювання не зжила себе».

«Жовтнева революція, як будь-яка історична подія світового масштабу, дала нам чимало уроків, які ще належить засвоїти, щоб не повторювати помилок і не забувати про перемоги й досягнення», – резюмувала заступник глави держадміністрації району та міста Галина Трублаєвич.

Ніна   ПАНАЇДА.