Конструктивний діалог

В Уряді ПМР відбулася чергова зустріч з громадськістю. Цього разу поговорити з урядовцями про наболіле та знайти точки дотику у розв’язанні нагальних питань прийшли члени Республіканської громадської організації «Союз «Пам’ять».

Перш за все Олександр Мартинов висловив подяку присутнім: «Хочу відзначити конструктивність діалогу. Він для нас дуже важливий, тому що ми можемо не помічати багатьох недоліків, які мають місце. І тут ми покладаємося на вас. Будемо разом з вами обговорювати механізми розв’язання проблем і реалізовувати їх, щоб життя громадян ставало кращим внаслідок нашої співпраці».

Заступник Голови Уряду Олексій Цуркан повідомив, що глави держадміністрацій республіки зобов’язані забезпечити окремими приміщеннями громадські об’єднання патріотичного спрямування для ведення діяльності, організації зборів та інших заходів.

Представники органів державної влади тісно співпрацюють з членами організації у питаннях щодо виплати пенсій сім’ям, які втратили годувальника, коштів на проведення ними ремонту житла. Олексій Цуркан розповів, що ними були складені списки, до яких увійшли близько 450 чоловік. Під час обстеження житлових умов з’ясувалося, що комусь ремонт вкрай необхідний, а хтось його не потребує. Та для дотримання соціальної справедливості, всім сім’ям загиблих держава в наступному році надасть одноразову виплату близько 10 тисяч рублів. Для цього в бюджеті на 2019 рік передбачено 4,5 млн рублів.

На зустрічі торкнулися й питання пільгового кредитування. Загалом кредити на пільгових умовах прагнуть отримати 80 членів організації. Максимальна сума по кредиту становить близько 45 тисяч рублів. Як пояснив віце-прем’єр, у жовтні буде закінчена програма пільгового кредитування інвалідів-захисників, після чого перейдуть до кредитування сімей загиблих захисників Придністров’я. Основна частина програми реалізовуватиметься в наступному році.

Як і на зустрічах з іншими громадськими організаціями, актуальною була тема щодо санаторно-курортного лікування. Міністр Мінсоцзахисту Олена Куліченко зазначила, що на даний момент тільки три сім’ї з союзу «Пам’ять» виявили бажання одержати путівки. Всього ж, як пояснила міністр, було виділено 25 безоплатних путівок громадським і патріотичним організаціям, які передбачені бюджетом 2018 року.

Зустріч мала конструктивний характер, відбувалася по-діловому. На завершення голова республіканського союзу «Пам’ять» Тамара Горбачова сказала: «У цьому та минулому роках вже багато зроблено. Помітні позитивні зрушення в галузі медицини. Сподіваюся, що надалі питання, які у нас виникатимуть, вирішуватимуться на таких зустрічах».

Аліса   КОХАНОВА.