Молдавська ДРЕС дивиться в майбутнє

Трудовий колектив ЗАТ «Молдавська ДРЕС» 26 вересня відзначив 54 роки пуску першого енергоблоку, впевнено і з натхненням дивиться в майбутнє.

Трудовий колектив орденоносної електростанції пишається своїм минулим, люди сумлінно й відповідально працюють нині й роблять поступи до забезпечення стабільного майбутнього. Одним із таких кроків є укладена 21 вересня угода про дуальну практико-орієнтовану освіту між ЗАТ «Молдавська ДРЕС» і ДОЗ СПО «Дністровський технікум енергетики і комп’ютерних технологій».

В угоді йдеться про взаємовигідну співпрацю: її підписали з боку підприємства технічний директор електростанції Максим Губа і директор технікуму Надія Залевська. Навчальний заклад матиме потужну практичну базу, а підприємство допомагатиме в підготовці кваліфікованих фахівців, частина з яких повернеться в його цехи. Для електростанції, яка потребує слюсарів, монтерів, електромонтерів та фахівців інших робочих спеціальностей, це якісно новий рівень у підготовці кадрів. У першу чергу молодих енергетиків знайомлять з історією орденоносного підприємства. У музеї Молдавської ДРЕС їм розповідають про героїчні часи спорудження однієї з найбільших електростанцій Радянського Союзу – універсальної теплової електростанції, розташованої на західному березі Кучурганського лиману. На комсомольській будові працювали кращі інженери країни й будівельники більш ніж 30 національностей. Великий внесок у зведення енергетичного гіганта зробили жителі міст і сіл нашої республіки. З пуском першого енергоблоку в Молдавії почала розвиватися електроенергетика, зросла промислова міць республіки, на зміну гасовій лампі в кожній оселі обладнали електричне освітлення. До липня 1982 року запустили в експлуатацію останній 12-й енергоблок.

Електростанція стала однією з найбільших у Європі. Вона забезпечувала електроенергією Молдавію і давала електричний струм в Україну, Болгарію та Румунію. Переживши важку кризу дев’яностих, з 2005 року Молдавська ДРЕС увійшла до групи найбільшої енергетичної компанії Росії ВАТ «Інтер РАО ЄЕС». На електростанції проведено масштабний ремонт і модернізацію, планомірно реалізуються інвестиційні проекти з підвищення її надійності та ефективності.

Велику увагу на енергетичному підприємстві приділяють питанням поліпшення екології нашого краю. Злагоджена робота і високий рівень професійних знань фахівців, помножені на багаторічний досвід роботи в галузі енергетики, є запорукою подальшого успішного забезпечення енергетичної безпеки Придністров’я. Багато працівників ЗАТ «Молдавська ДРЕС» за досягнення в праці відзначені високими урядовими та галузевими нагородами. Найбільше енергетичне підприємство республіки досі є флагманом енергосистеми, надійно і стабільно постачає своїм споживачам електричну та теплову енергію.

Світлана   МАТВЄЄНКО.