Журналістика – не академічна наука, а ремесло рук

Трапляється, що кореспондент вишукує цікаву або ексклюзивну інформацію, потрібну іншим людям, пише матеріал, але його не читають. Як правильно подати, розповісти історію, щоб завоювати увагу читача та як навчитися працювати ефективніше – на такі запитання придністровських журналістів відповів керівник навчальних програм МІА «Росія сьогодні» Олег Щедров. Один із провідних тренерів у галузі практичної журналістики вдруге ділиться досвідом у рамках «Школи інноваційної журналістики» від міжнародного інформаційного агентства Sputnik.

Російський лектор з першої хвилини зауважив, що його бачення професії відрізняється від книжок. «Журналістика – це не академічна наука, – каже Олег Щедров, – це ремесло рук. А журналіст – це спосіб життя, це людина, яка хоче розповісти іншим про те, про що вона дізнається». Такий підсумок зробив лектор, журналіст з більш ніж 30-річним досвідом роботи в російських та міжнародних ЗМІ.

Справжнє покликання працівника медіа – розповідати історії, а не просто висвітлювати або переказувати події, які відбуваються в його країні. Нині, у вік Інтернету, читач має доступ до інформації, але її стільки, що іноді починає в голові паморочитися. Завдання журналіста – вибрати потрібне й важливе, щоб дати відповіді на всі запитання аудиторії. Старі звички вже відійшли в минуле.

«Слухач, читач, глядач – тільки він визначає сенс нашої роботи. У старі часи головною перешкодою була відсутність доступу до інформації: було всього дві газети, пара радіостанцій, одне телебачення. Читачеві завжди здавалося, що від нього щось приховують, а він хотів мати більше інформації про те, що відбувається. І журналісти, як божевільні, здобували її по всьому світові й і прагнули бути в цьому першими», – підкреслив Щедров.

Студенти кафедри журналістики цікавилися, що ж на сьогодні, у наш час потрібно в першу чергу кореспондентові, який тільки-но ступає на професійний шлях.

«Практика, – відразу відповів лектор. – Журналістики не буває без неї, бо вона народжується в процесі роботи. Про це говорять всі редактори інформаційних агентств, коли до них приходять випускники журфаку. Студенти не знають, як виглядають цікаві замітки, і це їхня біда. Сьогоднішньому молодому фахівцеві не вистачає практичних навичок. Наприклад, на журфаку МДУ перші три роки викладачі не відпускають своїх студентів на роботу, а дозволяють працювати тільки на останніх двох курсах. Я, навпаки, перші три курси відправляв би їх на роботу, щоб на останніх курсах, вже щось уміючи, вони могли порушувати актуальні питання».

За підсумками чотирьох годин лекції запитань було чимало. Цікаві історії з професійного життя, жартівливі приклади та гаряча дискусія нікого не залишила байдужим. Молоді журналісти цікавилися у російського фахівця секретами створення заголовка статті, вже досвідчені акули пера запитували, як правильно визначити свою аудиторію, якими способами підігрівати її інтерес.

Лектор був приємно вражений зацікавленістю слухачів: «Я з радістю виявив, що це хороша студентська аудиторія, яка не відрізняється ні від Белграда, ні від Владивостока, ні від Москви. Мені дуже сподобалося, що молодь серйозна і вже може ставити прискіпливі запитання».

Заняття у школі інноваційної журналістики Sputnik стали доброю традицією для медіафахівців. У 2016 році за підтримки Представництва Росспівробітництва в РМ та ПДУ імені Т. Г. Шевченка проект вперше почав працювати у Тирасполі. За два роки перед молодими журналістами виступили популярні медіаексперти, представники міжнародних ЗМІ. Наступна лекція запланована на жовтень цього року.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.