Школа молодого підприємця

Служба держнагляду ПМР 19 вересня, згідно з графіком, провела відкритий семінар для представників бізнес-спільноти. Слухачі дізналися, як уникнути порушень законодавства, які часто трапляються в галузі торгівлі та трудових відносин.

Теми семінару були присвячені здебільшого вимогам законодавства, які регулюють надання торговельних послуг, застосовуються під час контролю за реалізацією харчової продукції через торговельну мережу, а також процедурі скорочення чисельності та штату працівників, проблемам реорганізації та ліквідації організації.

Про важливість дотримання вимог законодавства в процесі надання торговельних послуг, особливості контролю за реалізацією харчової продукції через торговельну мережу учасникам семінару у своїй доповіді розповіла фахівець Державної інспекції (управління) нагляду з питань технічного регулювання та захисту прав споживачів Олександра Стоянова. Вона зазначила, що за недотримання вимог, які пред’являються у ході проведення заходів контролю під час надання торговельних послуг, передбачена адміністративна відповідальність.

Після доповіді в ході дискусії з представниками бізнес-спільноти начальник Державної інспекції нагляду з питань технічного регулювання та захисту прав споживачів Марина Іващук зазначила, що діяльність Служби державного нагляду спрямована не на негайне застосування заходів державного примусу, а на запобігання порушень чинного законодавства та консультацію продавців (виготівельників і виконавців) у рамках діалогу.

Про вимоги закону щодо скорочення чисельності та штату працівників, реорганізації та ліквідації організації слухачам розповіла начальник Державної інспекції праці Наталя Сіренко. На сьогодні зафіксовано звернення громадян щодо правомірності проведення роботодавцем процедури скорочення штату працівників, які в більшості випадків підтвердилися. Як зазначила Наталя Сіренко, дотримання правил процедури скорочення дає можливість роботодавцю мінімізувати негативні наслідки як для себе, так і для працівника.

Відносно реорганізації чи ліквідації організації є певна низка правил, яких роботодавцям необхідно дотримуватися. Недотримання вимог Трудового законодавства карається в адміністративному порядку.

Після висвітлення актуальних тем фахівцями Служби держнагляду, семінар перейшов у русло діалогу, в ході якого представники бізнес-спільноти відповіли на всі запитання, які хвилюють молодих підприємців.

«Головна мета цього заходу – профілактика аналогічних порушень у майбутньому», – сказала журналістам Марина Іващук. Подібного підходу співробітники Служби держнагляду дотримуються не тільки у виступах на лекціях, але і під час реальних перевірок.

Нагадаємо, що навчальні семінари проводиться згідно з дорученням Уряду ПМР, зустрічі представників Служби державного нагляду та підприємців відбуваються один раз на три місяці.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.