Дім, де їх люблять і розуміють

Вересень 2018 року для муніципального освітнього закладу «Рибницька спеціальна корекційна школа-дитячий садок» – ювілейний. Співробітники й вихованці відзначили 20-річчя свого спільного дому.

Заклад почав функціонувати 1998 року в місті Рибниці як лікувально-освітній реабілітаційний комплекс. Нині це єдина у місті установа для дітей з обмеженими можливостями – МОЗ «Рибницька спеціальна корекційна школа – дитячий садок». Тут функціонують 2 дошкільні різновікові групи, 4 спеціальні класи, виховна група. На сьогодні вони стали місцем зустрічі, навчання та спілкування для 44 дітей з особливостями здоров’я.

Одним із найважливіших завдань закладу є створення оптимальних умов для успішної корекції порушень розвитку, навчання, виховання, психолого-педагогічної реабілітації дітей з обмеженими можливостями здоров’я, їх соціально-трудової адаптації та інтеграції в суспільство. Протягом 20 років заклад реалізує право дітей з ОМЗ на освіту та виховання, надання медичної допомоги та соціального захисту, на розвиток творчих здібностей та захист прав дитини в неблагополучних і надзвичайних умовах.

МОЗ «Рибницька спеціальна корекційна школа – дитячий садок» забезпечена необхідними кваліфікованими кадрами: педагогами, медичним та обслуговуючим персоналом. І всі вони – велика дружна родина, яка гідно та яскраво відзначила свій ювілей.

До свята готувалися заздалегідь. Юні вихованці, звичайно, хвилювались, адже до них мали завітати гості. І не стільки дорослі в ділових костюмах викликали трепет в їхніх душах, а ровесники з інших навчальних закладів. Протягом року для вихованців корекційної школи було влаштовано безліч заходів силами вихователів та учнів Центру дитячої та юнацької творчості: концерти, майстер-класи, вистави. Як гості, вони були вражені щирістю і добротою, проявленими до них, а тепер самі хотіли вразити всіх власними успіхами.

До ювілею школи-дитячого садка колектив і вихованці підготували виставки своїх досягнень, презентацію слайдів про історію і будні закладу, а також яскравий концерт.

 «20 років – це багато для такої школи. Це шлях, який ми пройшли від створення закладу: довелося долати труднощі й розв’язувати багато проблем аби досягти ось таких вагомих результатів. Наші вихованці є учасниками й дипломантами різних республіканських і міжнародних конкурсів та фестивалів», – розповіла заступник директора з освітньої діяльності Інна Андріянова.

Помічник вихователя Мар’яна Цуркан працює в закладі від самого заснування. Вона впевнена, що чужих дітей не буває – це головне гасло її оптимістичного ставлення до роботи. «Ми любимо наших вихованців, як власних дітей. Наша школа – це другий дім для всіх нас. Ми тут живемо одним життям, розпізнаємо потенціал своїх вихованців і розвиваємо його», – зазначила Мар’яна Іванівна.

У день народження закладу привітання приймали і діти, і дорослі. У святковому заході взяли участь глава державної адміністрації Рибницького району і міста Рибниці В’ячеслав Фролов, його заступник Юрій Молдовський, начальник Рибницького управління народної освіти Оксана Попченко, директор філії МДУП «Тирастеплоэнерго» Олександр Тищенко, ветерани педагогічної праці, керівники закладів освіти та організацій, які надають школі різноманітну допомогу, випускники школи різних років, творчі колективи ЦДЮТ. Гості не скупилися на теплі слова, побажання та подарунки.

«Вашій великій, дружній і теплій родині нині виповнилося 20 років. Викладачі, вихователі, технічний персонал – усі, хто працює у цьому закладі, віддають часточку своєї душі нашим дітям», – зазначив глава держадміністрації В’ячеслав Фролов і, побажавши всім здоров’я та успіхів, подарував вихованцям сучасні засоби пересування і прогулянкові ходунки.

Кращі з кращих співробітників закладу були відзначені державними та відомчими нагородами. За сумлінну працю Листом подяки Президента ПМР нагороджена вихователь першої кваліфікаційної категорії Єфросинія Пую, ініціативний, творчий педагог, що вміло застосовує спеціальні корекційно-розвивальні технології навчання дітей з особливостями розвитку. Вона приділяє увагу охороні й зміцненню здоров’я своїх вихованців.

«У нашій Конституції зазначено, що кожна дитина має право на освіту. Органи державної та муніципальної влади пильнують, щоб усі діти були залучені до освітнього процесу», – зазначила Оксана Попченко.

Свято було надзвичайно теплим і зворушливим. Особливо вразили й порадували всіх слова самих вихованців: «Ми любимо свою школу за те, що тут є друзі. А друзі – це група підтримки. А ще тут добрі вихователі, які нас люблять і розуміють».

Максим   ГАЛЬЧУК.