Завжди на варті

За останні роки у Дністровську й Первомайську зазначають дедалі менше спроб проникнення на охоронювані об’єкти з метою розкрадання, крадіжки або хуліганства. А якщо «десь хтось чесно жити не хоче» і спробує порушити «замки», то максимум за три хвилини після отримання сигналу оперативна група Дністровського відділення Державної служби позавідомчої охорони (ОГДСПО) прибуде на місце події.

Перший пульт охорони в селищі енергетиків було відкрито у далекому 1979 році. Чотири офіцери МВС взяли під охорону всього декілька об’єктів: відділення Держбанку, ощадкасу, хлібний і меблевий магазини. Нині у веденні Дністровського відділення ОГДСПО – близько ста об’єктів. Цілодобове спостереження за ними забезпечують тисячі встановлених датчиків. Ці чутливі й надійні прилади виведено на пульт централізованого спостереження.

Ефективність служби значно зросла із впровадженням нових технологій, що дозволяють тримати об’єкти під розширеним контролем. Черговий на пульті відстежує не тільки зовнішній периметр охоронюваних будівель, а і внутрішній контур – освітлення, телефонну лінію, пожежну сигналізацію.

За останні роки професійні вимоги до оперативного персоналу посилено. Міліціонери щорічно складають заліки, займаються фізичною підготовкою і рукопашним боєм. Крім того, працівники часто виконують обов’язки охорони громадського порядку, допомагаючи колегам із чергової частини.

Одним із перших міліціонерів відділення охорони був Володимир Данич. Через 20 років він очолив його, присвятивши себе розвитку цієї структури. У 2001 році ветеран пішов на заслужений відпочинок. На зміну йому прийшов син Григорій, тоді ще рядовий. Бездоганно відслуживши 15 років, він очолив місцеву службу. Нині старший лейтенант Григорій Данич успішно продовжує справу батька і ветеранів служби, які за всю майже сорокарічну біографію охорони завжди стояли на варті порядку і спокою.

Лариса   СТОЙЛОВА.