Чемпіони республіканської спартакіади

Співробітники Держслужби зі спорту провели республіканську спартакіаду серед команд, які представляють органи державної влади та місцевого самоврядування ПМР.

Змагання відбувалися 15 –16 вересня у спортивно-оздоровчому таборі «Спартак,  розташованому у зоні відпочинку в Кіцканському лісі. У них взяли участь понад 350 спортсменів, які виступали у складі двох десятків команд. Змагалися вони в трьох групах. У силовому блоці в боротьбу за перемогу вступили шість команд. До другої групи увійшли співробітники інших міністерств і відомств. А третю склали представники органів місцевого самоврядування та держадміністрацій міст і районів республіки. У цій групі організатори спартакіади підбили підсумки змагань у командному заліку. Його лідером стала збірна команда держадміністрації Кам’янського району.

Економісти, юристи, фахівці в галузі землеустрою та будівництва, житлово-комунального та дорожнього господарства, працівники підвідомчих держадміністрації установ і навіть депутати райради – такий склад кам’янської команди. З 14-ти осіб пряме відношення до спорту має лише Олександр Макидон, який займається з юними легкоатлетами району. Він і став капітаном команди та її тренером. «Не капітаном, а, швидше, неформальним лідером», – поправляє мене Олександр. Скромничає. Інші члени збірної, з якими вже вдалося поспілкуватися, шанобливо іменують його саме капітаном і відзначають внесок молодого тренера в підготовку команди до змагань.

Втім, активно тренувалися недовго – з початку вересня. Після роботи квапилися на стадіон «Октомбрие»: бігали, стрибали, грали в міні-футбол і настільний теніс. Для розвитку влучності не соромилися відвідувати секцію при Будинку дитячо-юнацької творчості. Результат роботи з наставником по стрільбі Віктором Чесновим виявився відмінним. У стрілецькому поєдинку, введеному в програму спартакіади нинішнього року, кам’янчани посіли перше місце. «З 93-х очок 37 принесла команді Тетяна Пасічник, яка очолює в держадміністрації далекий від військово-прикладних дисциплін відділ архітектури, будівництва та землеустрою, – розповідає капітан, який також продемонстрував відмінну влучність. – Крім декількох занять у секції, тренувалися і вдома: у третього учасника стрілецького поєдинку Андрія Бершадського є пневматична рушниця… А от у дартсі закріпити славу найвлучніших нам не вдалося: показали тільки четвертий результат».

До речі, нижче середини турнірної таблиці кам’янчани на нинішній спартакіаді не опускалися, що і дозволило збірній набрати рекордні 46 балів у загальнокомандному заліку. Коли я цікавлюся складовими перемоги, спортсмени-любителі відповідають: «Згуртованість!» Дивна одностайність, адже розмовляю я з кожним членом збірної окремо, на його робочому місці. З’ясувалося: кістяк команди склався три роки тому. З того часу оновлення складу зрідка відбувалося, але було воно незначним. «Тренування та змагання сприяють об’єднанню. Ми за ці роки здружилися, в команді панують взаєморозуміння та підтримка – їх у першу чергу відзначали й наші суперники з інших міст», – діляться думкою Оксана Степанова й Наталія Стаценко. Саме це, впевнені дівчата, допомогло посісти друге місце у стрибках через скакалку. Змагання з’явилося в програмі вперше і виявилося командним. Воно вимагає злагоджених дій п’яти осіб, двоє з яких обертають довжелезну скакалку, а троє разом виконують синхронні стрибки!

Ще одна новина спартакіади – метання буздугана. Для тих, хто не знайомий із національними молдавськими спортивними забавами, поясню: снаряд, схожий на булаву, потрібно запустити вгору. У залік йде час перебування буздугана в повітрі, а приземлитися він повинен у круг діаметром 12 метрів. У цій богатирській забаві друге місце команді забезпечив депутат районної Ради по Северинівському округу Микола Чебан. До речі: буздуган наш земляк вперше побачив саме на цих змаганнях…

Вже третій рік бере участь у спартакіаді керівник відділу економічного розвитку, приватизації й управління муніципальним фондом майна Катерина Степанець. І жодного разу не повернулася додому без призового місця. Її улюблений вид спорту – настільний теніс. І нині разом із Володимиром Синьком завоювала для збірної «бронзу».

Такі ж результати продемонструвала кам’янська команда за шашковою дошкою та на складній туристичній трасі. Свій внесок у завоювання чемпіонського кубка зробили, крім уже названих любителів спорту, Олександр Морой, Микола Пегза, Василь Гандрабура, Юрій Подорожнюк, Дмитро Матвєй та Роман Кузін. Усі вони – прихильники здорового способу життя. На дозвіллі займаються спортом: хтось грає у волейбол чи футбол, другі віддають перевагу тенісу, треті захоплюються інтелектуальними поєдинками за шахівницею. І всі дістають від цих занять справжнє задоволення. А також відзначають: після ранкової пробіжки на весь день забезпечені заряд бадьорості та хороше самопочуття, а ввечері всі турботи, що накопичилися, як рукою зніме, якщо позайматися в спортивному або тренажерному залі. Гасло «Фізкультура для всіх і для кожного», під яким проходила нинішня спартакіада, вони вже втілили в життя і всім радять застосовувати його на практиці.

Лариса   ЛЕГКУН.