Спортивна риболовля – улюблене хобі й спосіб життя

У Придністров’ї завершено змагання серед професійних майстрів з ловлі риби. III етап відкритого чемпіонату ПМР з фідеру 2018 року відбувся у Дубоссарському районі на березі Дністра біля селища Дзержинське.

Майже півсотні рибалок із Придністров’я, Молдови та України стали учасниками спортивного чемпіонату з ловлі риби фідером. «Фідер» у перекладі з англійської мови означає – «снасть із годівницею», яка розрахована на дальній кидок і полювання з дна. Фідерна снасть використовується для вилову мирної риби. Під час змагань у Дубоссарському районі спортсмени полювали на бичків та лящів. За умовами змагання переможцем вважається той, хто спіймав найбільше риби. За два дні улов, дійсно, був чималий, але всю рибу після зважування повертали назад у річку – це друга важлива умова змагань такого виду.

Організували змагання представники придністровського Клубу спортивної риболовлі. Ця громадська організація була зареєстрована в нашій республіці минулого року, хоча майстри з ловлі риби були завжди й брали активну участь у змаганнях як у нашій державі, так і за її межами. Тепер придністровські шанувальники фідера проводять чемпіонати на батьківщині. У них беруть участь справжні рибалки-фанати, причому різного віку та статусу. Наймолодшим учасником чемпіонату цього разу став 18-річний студент другого курсу ПДУ Юрій Стрельчук. У змаганнях такого рівня юнак брав участь уперше. «Мене надзвичайно захоплює риболовля. Насамперед – це відпочинок, коли можна виїхати на природу, познайомитися з цікавими людьми, які також люблять природу, мають захоплення – рибальство. У цій справі є свої тонкощі й секрети, успіхів досягають ті рибалки, які їх знають і дотримуються. Сподіваюся, що з часом і я здобуду необхідні знання, матиму практичний досвід і, відповідно, – гідний результат, такий, як в учасників чемпіонату, старших за мене», – впевнено зазначив Юрій Стрельчук.

Любителі фідерної риболовлі протягом двох днів змагалися за право стати кращими спортсменами, як в особисто-командному заліку, так і серед придністровських організацій. На чемпіонаті були представники ТОВ «Молдавский металлургический завод», Оперативної групи російських військ, ДУКП «Приднестровская железная дорога», Управління пожежної безпеки, ЗАТ «Интерднестрком», а також команди приватного бізнесу з Придністров’я і сусідніх країн.

Вдруге беруть участь у змаганнях і спортсмени з України. У чемпіонаті відразу кілька команд представляли місто-герой Одесу, в їх числі й подружжя Оляшевських. Світлана з 5 років займалася «дзюдо», захоплення риболовлею, зізнається, було також із дитинства, адже вона з братом жила в Біляївському районі в селищі Маяки біля Дністра. Потім одружилася і переїхала жити в Одесу. Минули роки, діти виросли, й уже в зрілому віці жінка знову захопилася рибальством разом із чоловіком. «До вас приїжджаємо, тому що тут цікаво рибалити, а люди – приємні співрозмовники. Завжди спостерігаємо за анонсами й намагаємося по можливості приїхати. Адже це захоплення, азарт, задоволення», – зазначила учасниця чемпіонату.

Одесит Денис Давидов – спортсмен-рибалка зі стажем. Розповідає, що йому завжди подобалося брати участь у змаганнях на Дністрі біля різних населених пунктів. Дубоссарська місцевість також сподобалася. Тут Дністер має великі повороти з сильною течією. «Я за фахом музикант, риболовлею мене захопив мій дядя. Музика і полювання з вудочкою на мальовничому березі – два мої улюблені заняття. Нині я ловив рибу під музику одеського музиканта Валентина Куба. Найбільше бичків удалося впіймати під одеські мотиви», – посміхаючись розповів спортсмен.

За словами президента придністровського Клубу спортивного рибальства Юрія Бородіна, цього року Державна служба зі спорту ПМР внесла до реєстру офіційних видів і спортивне рибальство. Поки що воно не олімпійське, але шанувальники фідера сподіваються, що з часом їхнє улюблене хобі стане й олімпійським видом змагання. За підсумками ІІІ етапу відкритого чемпіонату ПМР з фідера, перше місце посів Володимир Пиреу. Кращою командою визнали представників організації «Благода», на другому місці – рибалки ДУКП «Приднестровская железная дорога», третє місце дісталося співробітникам ЗАТ «Интерднестрком».

Надія   ІВАНОВА.