Для того, щоб бути здоровим

Для тих, хто хоче бути здоровим, ми пропонуємо не забувати про  флюорографічну діагностику.

Про сучасне флюорографічне обстеження кореспондентові газети «Гомін» розповіли у столичній поліклініці № 1. Інтерв’ю дала завідувач рентгенслужби Державної установи «Тираспольський клінічний центр амбулаторно-поліклінічної допомоги» Надія Орзул.

– Які зміни відбулися в проведенні флюородіагностики?

Н. О.: Ми активно співпрацюємо з тубдиспансером. Наші колеги помітили, що патології почали виявлятися на більш ранніх стадіях. Техніка вдосконалюється, і на сьогодні вже є можливість виявити й розпізнати найменші зміни, які відбуваються в організмі людини. Це великий плюс, тому що виявляти патології на більш ранніх стадіях набагато краще, ніж на запущених. Тоді й медичному працівникові буде простіше призначити курс лікування, і людина швидше одужає.

– Великі черги до флюорокабінету іноді й сьогодні є реальністю…

Н.О.: Дійсно, черги бувають і сьогодні, але нам, медичним працівникам, приємно констатувати, що люди свідомо піклуються про своє здоров’я. Раніше в мікрорайоні «Октябрьский» кілька років не працював рентгенапарат, і пацієнти змушені були звертатися в інші медичні установи. Тому і черги з’являлися. Незабаром, а якщо точніше, то восени поточного року, в нашій поліклініці відчинить двері флюорокабінет з новим найсучаснішим діагностичним обладнанням.

– Які переваги має цей апарат над тим, що був раніше?

Н. О.: Раніше були занадто маленькі знімки, з якими складно працювати. Тепер апарат видає зображення в цифровому форматі, що дозволяє відправляти пацієнтам результати обстеження електронною поштою за місцем їхнього  проживання, можна збільшити або зменшити його, тобто працювати стало легше. Зменшилася й доля опромінення. Цей серйозний фактор враховувався, коли замовляли обладнання. Крім того, набагато спростився процес спостереження за пацієнтом, за динамікою стану його здоров’я. Для кожної людини, яка до нас звертається, ми заводимо електронну картку. Там можна простежити, скільки разів і як часто вона робила діагностику. Це досить зручно як для лікарів, так і для пацієнтів.

– Раніше флюорокабінет потрібно було відвідувати один раз на рік, а як тепер?

Н.О.: Тепер, як і раніше, – один раз на рік. Є певна група людей із захворюваннями, а також ті, що перебувають у групі ризику. Такі пацієнти повинні діагностуватися двічі на рік. І фахівці, які працюють з людьми, наприклад, учителі – теж двічі на рік. А звичайному середньостатистичному громадянину обов’язково робити флюорографію один раз на рік, для того, щоб у разі виникнення патології виявити її на початковій стадії та вчасно розпочати лікування.

– Як потрібно готуватися пацієнтові до флюорографічної діагностики?

Н. О.: Зазвичай в апарат потрібно заходити без одягу, а новий апарат дозволяє це робити в білій майці. Ще раз звертаю увагу на те, щоб вона була саме біла і без малюнків. Більше ніякої особливої підготовки ця процедура не вимагає, хіба що при собі потрібно мати паспорт. Є також дуже важливий нюанс: флюорографію необхідно робити за місцем прописки. Для якісного обстеження і безперервного спостереження за здоров’ям наполегливо рекомендуємо все ж таки не міняти медичний заклад.

– Які професійні поради Ви можете дати читачам газети «Гомін» стосовно до діагностики?

Н. О.: Приходьте до нас на діагностику. Нам пощастило всім, у першу чергу тому, що це обстеження робиться безкоштовно. Крім того, тепер ми маємо найсучасніше цифрове обладнання. Не забувайте: для того, щоб бути здоровим, потрібно уважно стежити за своїм організмом, прислухатися до нього, за необхідністю звертатися до лікаря.

Тетяна   БУКІНА.