Незабутнє враження від спілкування

Пересувна республіканська виставка «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба», присвячена 25-річчю відбиття збройної агресії Молдови в Придністров’ї, вже була представлена в багатьох містах нашої республіки. 31 серпня її побачили жителі й гості м. Слободзеї.

Ініціаторами й організаторами акції виступили співробітники ДУ «Приднестровская газета»: колективи редакцій газет «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін» підготували виставку, на відкритті якої в Історичному музеї міста зібралося понад 300 осіб.

Глава держадміністрації Василь Тищенко висловив подяку всім організаторам виставки та громадським організаціям: «Це надзвичайно важлива й копітка робота, яка правдиво висвітлює історію трагічного 1992 року. Відтоді виросло покоління молодих людей, які повинні знати правду про ті події. Ми нікому не повинні дозволяти підміняти факти нашої історії».

Головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду зазначив: «Ви нині бачите 100 робіт, це понад 100 історій про долі захисників республіки та їхніх рідних і близьких. Це ті історії, про які ми ніколи не забудемо. Метою акції є збереження історичної правди про події, що відбувалися, про захисників Придністров’я, публікація матеріалів про них у республіканських газетах трьома офіційними мовами, створення фотоархіву, електронної бази даних та пересувної виставки, присвяченої тим трагічним подіям і героїчним захисникам республіки, а також патріотичне виховання молодого покоління».

Протягом місяця працівники Слободзейського історичного музею проводили за її матеріалами тематичні екскурсії. Шостого вересня одна з них була організована для загонів юних інспекторів дорожнього руху загальноосвітніх закладів м. Слободзеї та сіл Чобручі, Карагаш, Суклея і Тернівка.

У РБК 24 вересня екскурсію за матеріалами виставки в рамках операції «Підліток» відвідали учні Р-МЗОШ № 1 м. Слободзеї.

Підбиваючи підсумок експонування Республіканської виставки «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба» в м. Слободзеї, впевнено можна сказати, що її відвідало близько 1 000 осіб. Серед них були представники держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї, працівники апарату МУ «Слободзейське РУК». Не обійшли увагою виставку і творчі колективи: РБК, театр моди «Міленіум», цирковий колектив «Синергія», зразкова танцювальна група «Ритмік-Данс», етно-фольклорний ансамбль «Дрегайка». Особливу увагу експозиції приділили працівники музейного об’єднання та Центральної бібліотечної системи, члени Спілки письменників Придністров’я, колектив редакції газети «Слободзейские вести», мешканці та гості Слободзейського району.

У книзі відгуків відвідувачі залишили багато добрих і теплих слів подяки та побажань організаторам і творцям експозиції. Наводимо деякі з них.

«Ця виставка показує, наскільки масштабною була трагедія Придністров’я, скільки покалічених доль залишила війна… Дякуємо організаторам за працю, за збереження пам’яті про захисників нашої молодої республіки. Колектив Центральної бібліотеки вдячний за перегляд Республіканської виставки. Ми пережили глибокі емоції, одержали задоволення і масу вражень, а також збагатили свої знання. Колектив Центральної бібліотечної системи. 31.08.2018 р.».

«Дуже вдячні організаторам виставки за те, що зберегли пам’ять про роки становлення республіки, про тих, хто її створював і захищав. Спасибі, що розповіли про людей (росіян, українців, молдаван), які віддали своє життя за Батьківщину. Чудово, що матеріали представлені трьома офіційними мовами. Члени Спілки письменників Придністров’я Т. Зубкова, Л. Ладика, Н. Сож. 02.09.2018 р.».

«Ця виставка справила незабутнє враження не тільки на музейних працівників, а й на всіх присутніх на ній. Завдяки такій акції, наше молоде покоління більше знатиме про людей, які захищали Придністров’я в 1992 році, тим самим збереже пам’ять про них. Дякуємо організаторам виставки, що представили  історичний матеріал, дуже потрібний для виховання молодого покоління придністровців. Колектив Слободзейського музейного об’єднання. 02.09.2018 р.».

«Я відвідала виставку, присвячену трагічним подіям 1992 року і побачила на фотографіях знайомі мені обличчя. Читала матеріали, що супроводжують фотографії, а в пам’яті моїй спливали події тих років… Дуже змістовна виставка, корисна для жителів нашої республіки, а особливо для молоді. Такі заходи мають сенс. Нам треба виховувати молодь на позитивних прикладах. Діти повинні знати й розуміти, заради чого їхні батьки та діди стали на захист нашої багатонаціональної республіки. З повагою, захисник ПМР Родіонова Т. Д. 02.09.2018 р.».

«Дякуємо всім, хто організував акцію, зібрав цей матеріал як пам’ять, історію нашої ПМР. Це правдиві свідчення про ті страшні дні й про людей, які віддали життя за нашу землю, за нас і за мир, в якому ми тепер живемо. Нам не можна забувати минуле, ми повинні передавати майбутньому поколінню історію, оперуючи фактами, що зібрані під такою назвою «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба». Живим захисникам бажаємо здоров’я і велика їм вдячність. Полеглим – світла, вічна пам’ять. Ми любимо свою республіку. Колектив РБК м. Слободзеї. 07.09.2018 р.».

«Дякуємо всім, хто брав участь в організації цієї виставки. З великим інтересом ми вдивлялися в обличчя на фотографіях. Зібраний багатий і цікавий матеріал, добре підготовлений і донесений до кожного учня. Такі зустрічі повинні проводитися частіше. Наша молодь повинна знати й пам’ятати, заради чого наші предки захищали цю землю. Спасибі всім за працю і за велику роботу. З повагою, класні керівники 5 «а», 5 «б», 6 «а» та 8 «б» класів Р-МЗОШ м. Слободзеї».

От і завершилися в м. Слободзеї заходи в рамках акції «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба». Але виставка працюватиме й далі, тепер вона направляється до Дністровська.

Директор  СМО  Вікторія   ЧЕБАН.
Головний  хранитель  фондів  музею  м. Слободзеї Наталія   БАЛАН.