Відверта розмова з молоддю

Протягом трьох днів у таборі «Вікторія», що в селі Меренешти Слободзейського району, спілкувалися представники молодіжного крила Республіканської політичної партії «Оновлення». Вони зібралися на зліт «Лідер-2018».

Делегації міст і районів республіки, а також представники придністровського керівництва, гості з Росії та Гагаузії мали змогу поспілкуватися з Президентом ПМР Вадимом Красносельським у перший день заходу на літній площадці просто неба.

Юнаків та дівчат цікавило все: політика, економіка, перспективи розвитку держави й міжнародного визнання Придністров’я, заходи щодо підтримки молоді, розвитку туризму, інвестицій, взаємодії влади й громадянського суспільства, а також особисте життя керівника країни.

Президент активно включився в діалог і щиро відповів на всі запитання. Наводимо деякі з них.

Чи необхідно відпрацьовувати три роки після закінчення
бюджетного відділення вишу

Президент пояснив, коли людина навчається коштом державного бюджету, то вона зобов’язана відпрацювати певну кількість років, а якщо в майбутньому не планує цього робити, то має навчатися за власний кошт. І це будуть чесні відносини між людиною і державою.

Єдиний державний іспит – чи потрібен він, і чи зможуть скласти
його нинішні керівники держави

«Питання про скасування ЄДІ поки що не назріло. На мою думку, рівень підготовки наших випускників на сьогодні й кількість юнаків та дівчат із золотими та срібними медалями свідчать про те, що система нормальна, вона працює», – зауважив Вадим Красносельський. Він також висловив сумнів щодо здатності деяких нинішніх керівників будь-якого рівня скласти іспити в сучасній формі, тому що вони навчалися тоді, коли були звичайні іспити, й уже встигли знайти своє місце в житті. Нагадавши, що освіта в ПМР гармонізована з російською, Вадим Красносельський зазначив, що відмовлятися нині від такої форми складання іспиту придністровцям недоцільно.

Про майбутнє Придністров’я

«Якщо говорити про перспективи з урахуванням того, як складаються справи на сьогодні, то все буде непогано: ми створимо досить значну кількість нових робочих місць, нові виробництва, базу оподаткування, підвищимо зарплати й пенсії. Тільки дай Боже, щоб не було перешкод. Ви бачите, як живе світ навколо нас, як змінюються кордони держав, з якими проблемами стикаються сусідні народи й держави, – все це впливає й на нас. Треба прагнути до самодостатності – продовольчої, економічної, бути готовими до будь-якої кризи», – пояснив Президент.

Басейн у Кам’янці. Чи це реально?

«Наступного року плануємо закінчити упорядкування міського стадіону в Бендерах, а також міського басейну, зробити його доступним для спорту і відпочинку. Будуть плани, слушні пропозиції від міст і районів – будуватимемо і там. Крім того, в планах держави – ре-
ставрація, ремонт і будівництво нових спортивних майданчиків: тенісних кортів, стадіонів. Також наступного року плануємо будівництво 174 спортивних дитячих майданчиків по всій республіці, відновлення республіканського стадіону в Тирасполі. Я дуже зацікавлений у розвитку спортивної інфраструктури в усіх містах та районах нашої республіки», – констатував Вадим Миколайович.

Чи вдалося реалізувати свої мрії

«У мене була мрія стати військовим, я закінчив вище військове командне інженерне училище. Якби не розпався Радянський Союз, гарантую вам, служив би я в ракетних військах стратегічного призначення. Свою мрію я реалізував, закінчивши військовий виш, потім пішов працювати в органи внутрішніх справ, а в 1993 році це було напіввійськове формування. Тож у цьому плані я реалізувався. Мрії бути президентом точно не було», – розповів Глава держави.

Побажання молодим

Президент побажав молодим придністровцям: «Реалізуйтеся, навчайтеся, осягайте, рухайтеся вперед, нічого не бійтеся. А головне – працювати не бійтеся, і все у нас вийде. У нас дуже хороша, розумна, красива молодь, і я впевнений, що у нас гарне майбутнє. Потрібно створити умови, щоб молодь не виїжджала, залишалася тут».

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Президента