Президент ПМР: «Я у вас вірю, на вас сподіваюся і розраховую»

У день 88-ї річниці заснування ПДУ, 1 жовтня, відбулася святкова зустріч молодіжного просвітницького клубу «Візаві», який вже четвертий рік поспіль знайомить студентський актив з цікавими людьми республіки. Віч-на-віч зі студентами розмовляли вчені, професори університету, міністри та видатні діячі республіки. Цього разу «один навпроти одного» були студенти та Президент ПМР Вадим Красносельський, який також є випускником ПДУ.

За традицією клубу, знайомство з гостем розпочинають з особистих запитань. Президент розповів, що з дитинства мріяв захищати Батьківщину, тобто стати військовослужбовцем, як і більшість чоловіків його родини. Через вагомі об’єктивні причини мрія його не здійснилася, але став міліціонером – захисником порядку і спокою міста і жителів. Тож мрія служити народові й носити форму частково збулася. Ще запитували про шкільну пору й любимих учителів, захоплення й літературні вподобання. Студенти цікавилися, чи був майбутній Президент активним у студентські роки та чи готував шпаргалки до семінарів. Вадим Миколайович з усмішкою розповідав, що був як звичайний студент, і шпаргалки теж писав, але здебільшого для душевного спокою (вони є і лежать у кишені).

Деяких активістів цікавило, які перспективи мають нинішні студенти ПДУ, щоб посісти якесь місце в команді управлінців. Президент назвав високим рівень освіти, який дає держуніверситет, і зазначив, що якість її не відрізняється від вищої освіти в сусідніх країнах і Росії. Вадим Красносельський запевнив, що наша молодь має всі навички й шанси для того, щоб обіймати високу посаду. Водночас він попередив, що для цього потрібні не тільки знання та професійні здібності, важливо бути психологічно готовим до виконання управлінських функцій. Тут працює принцип «…не навчившись підкорятися, не навчишся командувати».

Багатьох молодих людей цікавила думка Президента про сімейні цінності: як зберегти шлюб, і що має бути головним у вихованні дітей.

«Я завжди казав дітям, щоб вони, здобуваючи освіту і знання, прагнули до самодостатності, не можна покладатися тільки на батьків. Треба здобувати прикладну освіту і бути здатним реалізуватися в житті без чиєїсь допомоги, сподіваючись тільки на свої знання і сили», – відповів Вадим Красносельський.

Президент не тільки відповідав на запитання студентів, а й цікавився їхньою думкою щодо тих чи інших актуальних для молоді питань.

Студент природничо-географічного факультету звернувся з проханням підтримати екологічний проект волонтерського руху «Ми з ПДУ». У планах волонтерів – провести акцію зі збору та перероблення макулатури, але поки що тільки на університетському рівні й своїми силами. У разі успіху проекту, студенти планують вийти на міський рівень. Президент підтримав таку ініціативу і запевнив, що необхідні доручення дадуть керівництву ПДУ і главам місцевих адміністрацій.

Студенти скористалися можливістю поставити й практичні запитання, відповіді на які ляжуть в основу наукових робіт. Президент зацікавився питанням майбутнього юриста, який працює над магістерською дисертацією про роль Президента в системі розподілу влади, а також про те, як проявляється його участь у законотворчому процесі.

Вадим Миколайович розповів про президентське право законодавчої ініціативи, про процедури підписання і вотування законів, підкреслив важливість виваженої позиції Глави держави щодо всіх гілок влади.

Завершуючи зустріч, Президент привітав усіх з черговою річницею держуніверситету, який є осередком молодої енергії, просвіти й культури, підкресливши, що майбутнє республіки – за небайдужими й активними фахівцями, яких готує ПДУ. На прощання Вадим Красносельський звернувся до молоді: «Найактивніше включайтеся в життя держави, часом нав’язуйтеся самі. Ви – наше майбутнє. Я у вас вірю, на вас сподіваюся і розраховую».

Дарина   КУЛАКОВА.
Фото прес-служби Президента