В єдності – наша сила

3 листопада в районному Будинку культури міста Слободзеї пройшли урочисті збори, присвячені Дню народної єдності  та 100-річчю Великої Жовтневої революції.

Ще до початку заходу особливу атмосферу створювала виставка, організована Слободзейським музейним об’єднанням. Представлені матеріали яскраво демонстрували досягнення району в різних сферах діяльності в роки Радянської влади та пострадянський період. Виставка викликала великий інтерес.

7 листопада 100 років тому розпочався «ураганної епохи шквал». Дискусії про цю подію не припиняються, проте дослідники сходяться в одному: революція мала всесвітньо-історичне значення і справила вплив на долі всіх народів світу. І яким би не було наше особисте ставлення до Великого Жовтня, кожен розуміє: «…не пам’ятати про це не вправі я: це наша з тобою земля, це наша з тобою біографія».

Глава держадміністрації Слободзейського району Василь Тищенко, виступаючи на урочистих зборах, наголосив: «Істинним патріотам наша історія дорога  така, якою вона є». Усім відомо, що «з пісні слів не викинеш», а з історії, тим паче, не викреслити жодної сторінки, жодного рядка, жодного імені. Глава нагадав присутнім славні сторінки історії
та імена людей, які прославили рідну землю: «Багато уродженців нашого району взяли участь у подіях того часу. Серед них – уродженець станиці Ново-Савицька Павло Ткаченко, Никифор та Андрій Поярко зі Слободзеї, Ісайя Парфелюк із Кіцкан».

У Слободзейському районі події Жовтня 1917 року, Громадянської війни, встановлення Радянської влади, подальшого розвитку Союзу РСР увічнено в назвах вулиць.

«Важко переоцінити титанічну працю та ентузіазм радянських людей, які будували нове суспільство, їх героїзм і самовідданість, мужність і завзятість. Не можна не відзначити й чудові якості, життєві принципи наших громадян, як-от: інтернаціоналізм і патріотизм, працьовитість і відповідальність перед суспільством, солідарність і взаємодопомогу, готовність об’єднатися в ім’я майбутнього своєї Батьківщини. За короткий термін, відведений історією, ціною неймовірних зусиль країна перетворилася на могутню індустріальну державу, з якою рахувався весь світ.

З перших днів війни зі Слободзейського району на фронт пішло 5% населення. Наші сини служили в різних військах, воювали на всіх фронтах і напрямках, назавжди вписали свої імена в історію героїчної боротьби радянського народу з фашизмом. Це – Герої Радянського Союзу Петро Ємельянов, Сергій Болгарин і Федір Угначов, повний кавалер Ордена Слави Антон Чичик.

За відновлення народного господарства й особливі успіхи у праці 17 жителів району були удостоєні звання Героя Соціалістичної Праці із врученням ордена Леніна і Золотої медалі «Серп і Молот». Високі організаторські здібності В’ячеслава Проценка вивели район на одне із провідних місць у Молдавії і Радянському Союзі. У 80-ті роки район виробляв 100 тисяч тонн зернових, 38 – 45 тисяч тонн молока, до 8 тисяч тонн м’яса, близько 135 тисяч тонн фруктів. Він став овочевим Донбасом Радянського Союзу: валовий збір овочів сягнув 270 – 280 тисяч тонн.

Придністровська Молдавська Республіка – спадкоємиця всіх політичних, матеріальних і культурних досягнень Радянського Союзу. І ми, придністровці, пишаємося цим. Ми намагаємося зберегти найкращі моральні засади, накопичені в минулому.

Нині, здійснюючи суспільні перетворення на принципах демократії, забезпечення прав і свобод громадян, співпраці та дружби народів, ми не маємо права забувати уроків минулого. Адже без поваги до історії своєї країни, без  визнання заслуг старшого покоління не може бути оновлення суспільства», – наголосив у своєму виступі слободзейський глава.

Сердечно привітавши слободзейців і гостей міста з віковим ювілеєм Жовтневої революції та Днем народної єдності, побажавши їхнім сім’ям, рідним і близьким успіху в праці на благо Придністров’я, міцного здоров’я, благополуччя і мирного неба над головою, Василь Тищенко звернувся з проханням: «Пам’ятайте: наша сила – в єдності!» Ця ж думка проходила лейтмотивом у концерті «Ми єдині душею – наш народ Придністров’я», яким закінчився урочистий захід.

Подібні заходи пройшли у всіх населених пунктах району.

Олександр   СОВМЄСТНОВ.