День відчинених дверей

Тираспольське тролейбусне управління (ТТУ) відзначило свій золотий ювілей. Рівно 50 років тому в Тирасполі запустили перший тролейбус. Це був перший народний електричний транспорт. З цієї нагоди 3 листопада відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки та надання ТТУ імені його першого директора – Івана Добросоцького.

А розпочалося все в середині 60-их минулого століття, коли в місті тривало масштабне будівництво: зведення житлових будівель, об’єктів культури, промисловості. Тоді до Тирасполя з’їжджалися люди з усього Союзу. Адже на той час гостро постало питання про громадський транспорт. Звичайно, містом ходили автобуси, проте вони вже не справлялися з пасажирським потоком, і ось міська влада, за підтримки республіканського та союзного урядів, вибороли право на будівництво і подальший розвиток міського електричного транспорту – тролейбуса.

28 вересня 1967 року Наказом міністра житлово-комунального господарства МРСР № 115 «Про організацію тролейбусного управління в місті Тирасполь» було утворено Тираспольське тролейбусне управління із самостійним балансом, начальником якого призначили Івана Андрійовича Добросоцького. Саме йому доручили підготувати й укомплектувати підприємство кваліфікованими кадрами.

Напередодні 50-річчя Жовтневої революції, 4 листопада, відбулося урочисте відкриття тролейбусного руху. Першим водієм новенького тролейбуса ЗіУ-5 був Анатолій Михайлов – нині легенда колективу. Він пропрацював водієм понад 40 років, отримав ордени – «Трудового Червоного прапора» та «Трудова Слава».

За словами директора ТТУ Василя Нігая, було побудовано депо на 100 одиниць рухомого складу. Тільки наприкінці 70-х закінчилося будівництво контактної мережі по місту. Перший тролейбус з’єднував радгосп-технікум імені Фрунзе і залізничний вокзал, протяжність мережі була дещо більше шести кілометрів.

Всього за 3 місяці було сформовано служби управління, які складалися зі спеціалістів і постійних робочих спеціальностей: водіїв, кондукторів, електромонтерів енергогосподарства ремонтного персоналу – усього 162 особи, серед яких був і сам Іван Добросоцький. Працюючи директором, він заклав фундамент становлення та розвитку ТТУ на подальші роки. Було закінчено будівництво тролейбусного парку, розроблено ділянки тролейбусних ліній. Він самостійно вирішував питання про підготовку кваліфікованих кадрів, а головне – молоді хлопці та дівчата дістали досвід за межами Тирасполя на підприємствах тролейбусних управлінь.

Для вшанування пам’яті першого директора біля входу в депо зібрались Радник Президента Павло Прокудін, директор ТТУ, сім’я Івана Добросоцького, ветерани та працівники установи.

Зі словами вдячності виступив Павло Прокудін: «Ми відкриваємо не просто пам’ятний знак, ми віддаємо данину поваги тому поколінню. Поколінню, яке вистояло у Великій Вітчизняній війні, яке відновлювало зруйновану економіку, народне господарство, яке створило міць Радянського Союзу, благами якого ми користуємося і тепер, у ХХІ столітті».

На цю урочисту подію з Росії приїхав син першого директора ТТУ Віктор Добросоцький зі своєю сім’єю, щоб розділити урочистість моменту із працівниками установи. Він разом з Павлом Прокудіним та Василем Нігаєм дістав право відкрити меморіальну дошку.

У рамках проведення Дня відчинених дверей гості та учасники мітингу могли пройти на територію тролейбусного парку й ознайомитись з моделями всіх тролейбусів, експлуатованих у місті, а також оглянути наочну інформацію про шляхи, пройдені колективом за 50 років своєї історії.

Анастасія   КАЛІОН.