Пам’ятна дата в історії братнього народу

Упродовж багатьох років схожа доля єднає народи Абхазії, Південної Осетії та Придністров’я. Так сталося, що невеликі за своїми масштабами, але волелюбні держави народжувалися та відстоювали свою незалежність зі зброєю в руках. У нас із ними спільна історія, склалися багаторічні дружні та партнерські відносини.

Щорічно в Абхазії відзначають перемогу в грузинсько-абхазькій війні, яка закінчилася 30 вересня 1993 року. У республіці практично немає жодної родини, де цю дату не згадували б зі сльозами на очах. Збройний конфлікт називають тут Вітчизняною війною. З абхазької сторони в ній брало участь 12 тисяч осіб, під час бойових дій загинуло 3,5 тисячі людей, близько 5 тисяч дістали поранення, понад 200 – вважаються зниклими без вісті; з грузинської сторони загинуло близько 10 тисяч чоловік.

Напередодні цієї важливої дати, 28 вересня, в Офіційному Представництві Республіки Абхазія в ПМР відбувся урочистий захід, присвячений Дню Перемоги та Незалежності Республіки Абхазія. На ньому були присутні керівник Адміністрації Президента ПМР Сергій Бєлоус, заступник Голови Уряду ПМР з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду ПМР Станіслав Касап, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв, Повноважний представник Республіки Абхазія в ПМР Олександр Ватаман, представники міністерств і відомств республіки.

Учасники події переглянули документальний фільм про героїчну боротьбу абхазців за свою незалежність у 1992–1993 роках. До присутніх звернувся Олександр Ватаман: «День 30 вересня 1993 року став важливою датою в історії Абхазії. Він увійшов в ідентичність і самосвідомість абхазького народу як момент урочистості й вищої справедливості, як щаслива мить здобуття такої бажаної, довгоочікуваної незалежності. Це день, коли в Абхазії та в братніх республіках згадують, яку величезну й непоправну жертву поніс народ Абхазії в ім’я Перемоги. Цього дня кожен громадянин схиляється перед пам’яттю синів і дочок Апсни, перед пам’яттю добровольців, які пролили кров і віддали життя заради збереження Абхазії, заради можливості вільно жити на землі своїх предків».

Повноважний представник братньої держави також зазначив, що відносини між ПМР і Абхазією активно розвиваються, свідченням чого стало підписання Президентами республік – Вадимом Красносельським і Раулем Хаджимбою у вересні минулого року нового Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Від імені Вадима Красносельського абхазький народ з пам’ятною датою привітав Сергій Бєлоус. Він зачитав вітальний адрес Президента ПМР, в якому сказано, що розвиток Абхазії на сьогодні є гідним продовженням справи захисників братньої республіки. Вадим Красносельський побажав народові Абхазії добробуту та плідного розвитку під мирним небом.

Станіслав Касап звернувся до Олександра Ватамана від імені виконавчого органу держави: «Чверть століття минуло від тих подій, але біль втрати рідних, близьких і друзів у цій війні, напевно, не вщухне ніколи ні в абхазького народу, ні у народу Придністров’я. Перемога у війні в історії республіки стала новою сторінкою, яка привела до визнання країни з боку Російської Федерації, до її подальшого мирного розвитку».

Учасники події висловили впевненість, що у двох народів вистачить сили духу, щоб розбудовувати економіку та гарантувати безпеку своїм державам. Олександр Ватаман подякував усім придністровцям, які прийшли цього дня, щоб підтримати й привітати абхазький народ з важливим державним святом.

Олександр   ЗАЙЧУК.