Політичний огляд: Молдова – Придністров’я – Росія. Євроатлантисти проти соціалістів

Виступаючи 29 вересня на 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН (ГА ООН), прем’єр-міністр Молдови Павло Філіп, закликав Росію «…беззастережно і невідкладно відновити процес виведення своїх збройних сил і озброєнь з Молдови». Як повідомляє ІА SPUTNIK, він заявив про необхідність включення до порядку денного ГА ООН питання про присутність Миротворчих сил РФ на території Придністров’я.

У зв’язку з цією заявою, нагадаємо, що Павло Філіп представляє інтереси так званих євроатлантистів, тобто тих молдовських політичних сил, які орієнтовані на співпрацю з НАТО і Євросоюзом, а також на протистояння з Росією. Причому позначені політичні сили перебувають під пильним контролем з боку найбільшого олігарха Молдови, тіньового «ляльковода» Володимира Плахотнюка.

Водночас Президент РМ Ігор Додон раніше неодноразово заявляв, що миротворча операція на Дністрі є гарантією миру і безпеки для громадян обох берегів і значущою частиною політичного діалогу. Зовнішньополітичні розбіжності залишаються ключовим моментом у його протистоянні з парламентською більшістю і молдовським Урядом. Більшість парламенту і призначений нею Уряд схиляються в бік Заходу, тоді як президент Ігор Додон закликає до зближення Молдови з Росією.

Інститут тимчасової відставки

Однак дієздатність Президента РМ на сьогодні викликає сумнів, оскільки його повноваження обмежені, і він не має у своїй країні всієї повноти влади. Через це Ігор Додон може виконувати тільки представницькі функції, а не керувати зовнішньою і внутрішньою політикою держави. Проте і цих повноважень його недавно позбавили у зв’язку з появою на політичному полі Молдови інституту «тимчасової відставки». Нещодавно Президента РМ у черговий раз тимчасово відправили у відставку для того, щоб затвердити на посадах двох молдовських міністрів.

Подібна процедура за час президентства Ігоря Додона була запущена не вперше. Раніше його вже тричі тимчасово усували від виконання повноважень Президента країни. Причому двічі це було пов’язано з відмовою затвердити кандидатури міністрів – у жовтні 2017 і січні 2018 року. Саме протистояння проросійського Президента Молдови з прозахідною парламентською більшістю триває вже не один рік. Ситуацію зможе змінити тільки перемога на парламентських виборах політичних сил, які підтримують нинішнього главу Республіки Молдова.

Тому в ситуації, що склалася, майже все залежить від результатів парламентських виборів у РМ, запланованих на лютий місяць наступного року, коли вирішиться, хто визначатиме майбутній склад Уряду в Молдові, – зазначає Федеральне бізнес-агентство «Економіка сьогодні». Інше питання, що соціалістам Ігоря Додона буде досить складно виграти ці вибори, навіть попри вкрай низький рейтинг євроатлантистів і високий рейтинг прихильників Президента. Рейтинг соціалістів на сьогодні досягає 50 %.

Можна з упевненістю говорити про те, що в ситуації з тимчасовими відставками Ігоря Додона його противники швидше за все намагаються якомога «крутіше» продемонструвати свою позицію напередодні виборів. Причому, враховуючи ті позиції, які займають у Молдові Володимир Плахотнюк і пов’язані з ним політичні сили, передвиборча боротьба обіцяє перебіг під високою напругою.

Всемолдовський референдум щодо Придністров’я?

Нещодавно Ігор Додон широко анонсував проведення референдуму щодо Придністров’я. Він вважає, що долю регіону повинен вирішити народ усієї молдовської держави, передає телеканал «Молдова 1». Плебісцит, на думку «напівчинного» Президента, ініціюють після проведення парламентських виборів. Поки що у чиновників немає конкретного сценарію щодо реінтеграції Придністров’я, однак після вироблення чіткого підходу, підсумковий варіант буде винесений на широке обговорення громадян.

Після того, як владі вдасться повною мірою реалізувати політичне розв’язання ситуації, війська, які перебувають на берегах Дністра, необхідно буде вивести. Як передає ІА RT, Ігор Додон, розвиваючи думку, додав, що окремо чиновниками мають бути обговорені питання про вільне пересування по території регіону, і зробити необхідні кроки в цьому напрямку.

Придністровцям не зовсім зрозуміла ця заява Президента РМ. Як це долю громадян ПМР вирішуватимуть на референдумі громадяни Молдови? Наш Президент Вадим Красносельський вже неодноразово заявляв, що Придністров’я було, є і завжди буде суверенною і незалежною державою з перспективою приєднання до Росії. Придністровці так вирішили на референдумі у вересні 2006 року.

Огляд  підготувала  Олена   РАТУШНА.