Життя придністровців – у надійних руках

Ні для кого не є секретом те, що армія тривалий час втрачала свою привабливість в очах юнаків. І строкова служба, дійсно, стала тільки обов’язком, якого вони намагалися уникнути в різний спосіб. А тих, хто мріяв стати військовим, взагалі були одиниці. Тому одним із завдань держави стало підвищення авторитету армії.

Перетворення, що відбуваються останнім часом у Збройних силах держави, мають комплексний характер. Одним з основних чинників підвищення привабливості військової служби для молодих придністровців нині є впровадження в армії режиму «робочого дня». Іншою, не менш цікавою, особливістю стало надання можливості військовослужбовцям продовжити розпочате навчання (заочно й на бюджетній основі) в середніх спеціальних і вищих навчальних закладах. Крім того, більш практичним, зручним і комфортним став одяг солдат.

Збільшилася кількість практичних навчань не тільки в класах бойової підготовки з використанням карт і макетів, а й на полігонах, із залученням техніки та стрільби з бойової зброї, що також позитивно позначається на популяризації нашої армії й зацікавленості молодих воїнів у службі.

Упевнитися в дієвості всіх цих нововведень мали можливість рідні та друзі новобранців першого осіннього призову, а також старшокласники міських шкіл у військовій частині міста Рибниці 15 вересня.

Перший осінній призов у Рибниці відбувся 28 серпня. Ця дата – не випадкова. Адже через рік ті, хто має продовжити навчання, зможуть приступити до нього 1 вересня наступного року. Ряди Збройних сил цього разу поповнили 47 солдатів-строковиків. Серед них – учорашні випускники, нинішні студенти, випускники вишів і середніх спеціальних навчальних закладів.

Після двох тижнів карантину настав час присягнути на вірність Батьківщині. Командний склад військової частини № 30 652 об’єднав дві події в одну – прийняття присяги й День відкритих дверей.

На плацу вишикувалися шість відділень солдатів-новобранців і військовий оркестр. Підтримати та привітати молодих людей з визначним у їхньому житті днем прийшли: депутат Верховної Ради Вадим Кравчук, голова Рибницького відділення Союзу захисників Придністров’я ПМР Сергій Гарбузняк, представники офіцерського складу та командування частини, члени козацького округу, батьки та друзі молодих солдатів, які після слів напуття зачитали слова присяги й продемонстрували свої нові вміння – під звуки духового оркестру новобранці урочистим маршем зі стройовою піснею пройшли плацом. Рідні просто не впізнавали своїх синів. Перед ними стояли вже не сором’язливі юнаки, а справжні солдати – підтягнуті, суворі. А в руках у них – зброя. І відповідальність тепер зовсім інша. Горді були не тільки рідні, а і командири, за словами яких, призов у них особливий – усі хлопці серйозні, розумні та надійні.

Після урочистої частини з батьками поспілкувався командир військової частини підполковник Анатолій Карлюга. Він запевнив, що тепер нестиме особисту відповідальність за їхніх синів і докладе всіх зусиль, щоб, відслуживши в Збройних силах, хлопці поверталися додому і ділилися зі своїми друзями та знайомими позитивними враженнями. Щоб ті, хто ще не служив, на власні очі переконалися, наскільки корисна й цікава служба в армії, щоб вони не боялися, а свідомо хотіли йти служити, щоб поверталися додому змужнілими й дорослішими, вмілими й сильними, здатними до праці та відповідальності за себе, своїх близьких і – врешті-решт – за свою країну.

Підготували солдати й сюрприз для рідних – фільм про військову частину та життя військовослужбовців. Адже розвиватися під час служби можна всебічно.

Для юнаків-старшокласників була організована екскурсія по території військової частини, після чого відбулися показові виступи строковиків розвідувальної роти. Минуло всього три місяці служби, а вони вже змогли продемонструвати навички ведення бою, захоплення в полон умовного ворога тощо. Постріли, використання димових шашок, бойової техніки, метання штик-ножа – все це викликало непідробний інтерес у хлопців-
школярів і навіть у дівчат. Вони й самі могли спробувати метати ніж, що тільки збоку здається справою неважкою.

Фінальним акордом заходів стало частування всіх охочих солдатською кашею та чаєм, приготовленими в польовій кухні.

Отже, день був насиченим, командування частини показало всю відкритість, справедливість і результативність проходження служби солдатамистроковиками. Батьки виходили з території частини задоволеними та спокійними за своїх синів. Вони – в надійних руках і стануть справжніми захисниками своєї Вітчизни.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.