Вітаємо, ліцею, тебе з ювілеєм!

Історія нашої держави складається з окремих сюжетів. Це історія міст,  установ,  історії окремих сімей та осіб. Особливого значення в цьому зв’язку набуває історія навчального закладу. Саме він вважається найважливішим соціальним інститутом, який живе і змінюється разом з сім’єю та суспільством.

19 жовтня 2018 року Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс (РУТЛ-К) відсвяткує свій 25-й день народження. Ми поспілкувалися з директором елітного навчального закладу Тетяною Гілаш, дізналися про досягнення ліцею-комплексу за 2017 – 2018 навчальний рік та підбили деякі підсумки.

– Коли був заснований РУТЛ-К?

Т. Г.: Ліцей-комплекс – один із провідних навчальних закладів ПМР, в якому освіту здобувають українською мовою, однією з трьох офіційних у державі. Спочатку він був створений як Республіканський український теоретичний ліцей (РУТЛ). Це відбулося у вересні 1993 року. А в січні 2010 року шляхом злиття Тираспольської російсько-української середньої школи № 1 і РУТЛ був утворений Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс. Навчання здійснюється у нас українською мовою за трьома профілями: фізико-математичним, хіміко-біологічним і гуманітарним.

– Якими були основні завдання РУТЛ-К у 2017–2018 начальному році?

Т. Г.: Основними напрямками діяльності ліцею-комплексу в минулому навчальному році стали: створення умов для реалізації індивідуальних можливостей дітей, гарантування безпеки дітям у школі в навчальний і позаурочний час, впровадження і реалізація Державного освітнього стандарту початкової загальної освіти, підвищення виховного чинника навчання, розкриття творчого потенціалу учнів.

У 2017–2018 навчальному році РУТЛ-К виконав більшість поставлених перед ним завдань. Наші учні брали активну участь у міських, республіканських і міжнародних олімпіадах, конференціях, конкурсах, турнірах та змаганнях. З метою залучення учнів до історії української культури були проведені відкриті позакласні заходи. Активно продовжує свою роботу школа мистецтв, яка реалізувала програми додаткової освіти естетичної спрямованості. Для учнів функціонують три відділення: образотворчого мистецтва, музичне і хореографічне.

Учнівський та педагогічний колективи РУТЛ-К брали участь у всіх конкурсних освітніх та науково-дослідних заходах міста та республіки, а також у міжнародних конкурсах. Випускники ліцею вступають до вищих навчальних закладів України, ПМР, Росії та Молдови.

– Які у Вас плани на майбутнє?

Т. Г.: У 2018–2019 навчальному році ми сподіваємося допомогти претендентам на медалі, а це шестеро наших відмінників, гідно закінчити навчальний заклад і одержати заслужені нагороди. Головним завданням РУТЛ-К залишається підготовка сильних, конкурентоспроможних абітурієнтів, тобто, надання якісної освіти, як бази для успішного навчання в університетах і академіях.

– Як РУТЛ-К відзначить своє 25-річчя?

Т. Г.: 19 жовтня о першій годині в актовій залі ми проводимо святковий захід, у якому візьмуть участь представники  керівництва республіки, випускники ліцею-комплексу, теперішні викладачі закладу та ветерани педагогічної праці. Ми запрошуємо всіх, хто так чи інакше причетний до РУТЛ-К, на наше свято.

– Що Ви хочете побажати педколективу і ліцеїстам напередодні свята?

Т. Г.: Я бажаю нашому педагогічному колективу та учням терпіння, сил і нових творчих успіхів. А самому ліцею-комплексу залишатися зразком передового навчального закладу. Подальшого процвітання тобі, РУТЛ-К!

Марія   БОНДАРЕНКО.