Від учителя – до начальника УНО

У щедру,  наповнену різнобарв’ям пору року, коли в осіннім вальсі кружляє падолист, а останні квіти,  пломеніючи над землею,  дарують увесь свій жар дню прийдешньому,  відзначають своє свято освітяни. Безсумнівно, не знайдеться людини, котра з почуттям вдячності не згадувала б рідну школу, улюблені предмети й неодмінно своїх наставників-педагогів. Багато щедрих слів подяки лунатимуть для педагогів з нагоди їхнього професійного свята. Адже саме майстри освіти перетворюють сіру буденність на незвіданий шлях до далеких зірок.

Саме таким шляхом багато років вела учнів Рибницької української середньої загальноосвітньої школи № 1 з гімназійними класами ім. Лесі Українки учитель української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії Оксана Павлівна Попченко. Мову та літературу її учні вчили з задоволенням та великим бажанням. Та, разом з тим, для всіх своїх вихованців Оксана Павлівна стала прикладом відповідальності, цілеспрямованості та саморозвитку. Адже, за словами Софії Русової, «…учитель, який передає дитині лише знання, – це ремісник; той, хто виховує характер, – справжній митець у своїй справі. Кожен учитель мусить сам постійно себе виховувати. Він має бути мудрим філософом у своїй громаді, мати не лише професійну, а й загальну широку освіту».

Отаким мудрим філософом і є Оксана Павлівна не тільки для учнів, а і для колег – освітян Рибниці. А постійне прагнення до саморозвитку, активна професійна діяльність привели її цього року на посаду начальника Управління народної освіти міста Рибниці та Рибницького району.

Народилася вона 22 жовтня 1973 року в селі Познанка Любашівського району Одеської області. У сім’ї на той час уже був півторарічний син. Старший брат відіграв в її долі неабияку роль. Коли настав його час іти до школи, він навідріз відмовився робити це без своєї сестрички, з якою все робили разом. Батько, учитель музики, деякий час директор школи, не бачив для цього перешкод. Адже у свої неповні шість років його донечка була досить розвиненою. Так Оксана завчасно стала першокласницею.

Освіта дітей була для батьків справою їхнього життя. «Тільки вища освіта забезпечить вам ваше майбутнє», – постійно повторював дітям татусь. Саме він і визначив подальший життєвий шлях своєї дитини. Кому, як не батькам, знати, на що здатні їхні діти. От і Павло Миколайович бачив свою доньку тільки вчителькою. Хоч і не мріяла дівчина про цю професію, але життя довело, що батько не помилився.

Так, після 8 класу, усього в тринадцять років, Оксана стала студенткою Балтського педагогічного училища. Вчилася вона добре, хоч і була наймолодшою серед студентів.

Свій учительський шлях Оксана Павлівна розпочала 1991 року в рідному селі вихователем у дитячому садочку. Згодом, після переїзду до Рибниці, працювала вихователем в українській групі дитячого садка № 2, а потім перейшла працювати учителем початкових класів до української школи. А оскільки закладу вкрай потрібні були філологи – учителі української мови та літератури, то молода матуся, пам’ятаючи батьківську настанову, поїхала здобувати вищу освіту в Південноукраїнському державному педагогічному університеті ім. К. Д. Ушинського.

І затягнуло Оксану Павлівну у вир педагогічної діяльності. 2011 року закінчила аспірантуру Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, 2015-го пройшла курси професійної перепідготовки при ДОУ ДПО «Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації» за додатковою кваліфікацією «Менеджер освіти».

Оксана Павлівна – людина цілеспрямована, комунікабельна, тактовна, чесна, порядна, людина з почуттям обов’язку. Саме такі риси й стали ключовими, коли цю авторитетну жінку обрали депутатом Рибницької міської та районної Ради народних депутатів. Ці громадські обов’язки добросовісно й результативно вона виконувала з 2010 по 2015 рік.

На сьогодні її загальний педагогічний стаж складає 27 років. Про професійну майстерність Оксани Павлівни як учителя свідчать високі показники якості знань її учнів, які регулярно стають призерами міжнародних, республіканських, муніципальних конкурсів, олімпіад, конференцій дослідницької учнівської спільноти. За період з 2012 року по 2017-й учителька підготувала понад 45 призерів та переможців. Загалом же за весь період діяльності у скарбничці педагога вже понад 100 учнівських досягнень.

Оксана Павлівна є грамотним і мудрим наставником і для своїх колег, серед яких має авторитет і повагу. Вона узагальнює й поширює свій досвід не тільки на муніципальному рівні, а й на республіканському та міжнародному, беручи участь у різних заходах наукового, навчально-методичного характеру, готуючи наукові статті та методичні розробки з актуальних проблем педагогічної науки та практики.

13 років із загального стажу – час керівної роботи, яку педагог розпочала як заступник директора школи з виховної роботи. Саме тоді й помітили її професійні чинники й запросили очолити в УНО відділ з виховної роботи.

Оксана Попченко стояла біля витоків створення Рибницької філії ДОУ ДПО «Інститут розвитку освіти та підвищення кваліфікації». Під її керівництвом були розроблені необхідні локальні нормативно-правові акти, які регламентують діяльність філії, проведена велика робота з добору кадрового складу, реєстрації структурного підрозділу за місцем перебування, організації діяльності, створені матеріально-технічна та навчально-методична бази.

Запустивши й налагодивши механізм роботи філії, Оксана Павлівна рушила далі. 2017 року їй запропонували посаду заступника начальника Рибницького УНО з освітньої діяльності. За рік роботи на цій посаді зарекомендувала себе як грамотний, творчий, ініціативний та компетентний керівник, умілий організатор, здатний створити команду і плідно з нею працювати, що дозволило вивести роботу УНО на більш високий рівень. Це підтверджує висока результативність Рибницької системи освіти серед міст і районів республіки.

За сумлінну працю Оксана Попченко удостоєна почесного звання «Заслужений учитель ПМР», почесного звання «Відмінник народної освіти ПМР», нагороджена Грамотою Президента ПМР, Грамотою Верховної Ради ПМР, Почесною грамотою Міністерства просвіти ПМР, Почесною грамотою Федерації профспілок Придністров’я, а також відомчими грамотами.

Потенціал цієї тендітної жінки-педагога просто невичерпний, і це джерело енергії, знань та умінь керівництво міста вирішило спрямувати у більш відповідальне русло. І навіть сумнівів не виникає, що і цей рівень вона пройде з гідністю та високими досягненнями.

Учителям добре відомо, що результат їхньої праці проявляється не одразу, а через роки. Плодом цієї праці стають успіхи їхніх учнів, добрі відгуки про них як про гарних людей та фахівців. От і успіх та досягнення нашої героїні – це найвища оцінка роботи її педагогів, а в першу чергу – батька-педагога, який так майстерно відчув педагогічні здібності своєї доньки.

Сама ж Оксана Попченко теж уже не один рік має щастя спостерігати за успіхами своїх учнів. З деякими з них вона нині працює на освітянській ниві й пишається ними. Тому напередодні професійного свята й бажає своїм колегам-учителям дотримуватись у своїй діяльності важливого, на думку В. Сухомлинського, постулату: «Особистість учителя – наріжний камінь виховання».

А якщо учителька – ще і мати, то перед нею ще більша відповідальність. З цим Оксана Павлівна теж гідно впоралася. У неї вже доросла освічена донька, яка знайшла свою дорогу в житті, а цього року подарувала батькам онука.

Отже, за освітян Рибницького району можна тільки порадуватися, оскільки очолила їхню громаду грамотна і щаслива людина. А вкупі ці складові завжди дають гарний результат.

Успіхів, творчої наснаги, добробуту та щастя всім учителям Рибниці та Придністров’я!

Влад   ПЕТРОВ.