Передбачення погоди

Тільки-но втрачає свою силу літня спека і настає осіння прохолода, починають з’являтися, як гриби після дощу, передбачення деяких «експертів» про прийдешню надзвичайно холодну зиму.

Нас же цікавить, а що ж про це кажуть придністровські синоптики? З таким запитанням ми звернулися до начальника відділу метеопрогнозів ДУ «ДС «Гідрометцентр» Олени Шевирьової.

– Чи чекати нам незабаром холодну зиму?

О. Ш.: Скласти на всю зиму прогноз погоди, який заслуговував би великої уваги, нині не зможе жоден синоптик у світі. Тому майже всі горе-«провісники», коли голосно заявляють про холодну зиму, дуже далекі від метеорології й ставлять якусь іншу мету. Ми ж говоритимемо мовою статистичних цифр і фактів, які підтверджують, що в Придністров’ї в середньому тільки одна зима на 5 років нагадує нам про сибірський холод, коли середня добова температура повітря опускається нижче за -20 °С. І це теж не привід вважати таку зиму надзвичайно холодною. Тут важливим фактором є ще й тривалість холодів. Але за весь час інструментальних спостережень не було такої зими в Придністров’ї, щоб усі декади зимових місяців були аномально холодними. Навіть у найхолодніші зими без відлиг не обходилося.

– А як же зима 1953–1954 рр.? Вона ж була найхолоднішою в історії метеоспостережень у Придністров’ї. Невже були й тоді декади з позитивною аномалією температури повітря?

О. Ш.: Так, це була єдина зима, коли не було відлиг, але в першу декаду грудня 1953 року температура повітря в Тирасполі складала в середньому +2,3 °С, тобто зовсім трохи не вистачило, щоб усі три зимові місяці були аномально холодні. Але й цього було досить, щоб земля змогла промерзнути майже на метр, а висота сніжного покриву навіть на метеорологічній станції Тирасполь досягала півметрової висоти.

– Високоякісна супутникова інформація дозволяє відстежувати більш глобальні процеси, які відбуваються в Європі та над Атлантикою. То що ж заважає синоптику складати прогнози погоди зі 100 % правдивістю тепер?

О. Ш.: Це вірно, техніка і методика прогнозів короткострокового характеру вийшли на новий рубіж. Ми тепер можемо використовувати системи радарів і кожні 15 хвилин можемо детально бачити, як фронти й циклони долають Карпатські гори й наближаються до Придністров’я. Однак вийти на 99–100 % правдивості прогнозів погоди найближчим часом нам «не світить». І причина тут у тому, що розвал СРСР завдав серйозної шкоди аерологічним спостереженням, які перестали регулярно вести не тільки на спеціалізованих станціях, але навіть на аеродромах. У ті часи, коли були відсутні комп’ютери, а супутникові фотографії залишали бажати кращого, детальне зондування атмосфери було нормою. Тепер таку інформацію Придністровський Гідрометцентр не може використовувати через відсутність аерологічних спостережень в Україні, Молдові й Румунії, та й через її дорожнечу. Але ж це була важлива ланка в прогнозі погоди. Нині синоптиків рятує розвиток супутникового зондування атмосфери, але
замінити аерологічні вони й сьогодні не можуть. Запуски кульпілотів з розумними приладами коштують дуже дорого, і дозволити собі таку розкіш не можуть навіть у сусідніх країнах. Таким чином, якщо синоптична карта побудована на рідкісних аерологічних даних, то і сам прогноз вже нестиме неточність.

–Тож яка виправдовуваність прогнозів погоди на сьогодні?

О. Ш.: Якщо говорити про короткострокові прогнози, то Придністровський Гідрометцентр виправдовує їх на 94 %, тобто зі 100 прогнозів лише 6 не виправдовуються. Що стосується довгострокових прогнозів, то там відсоток трохи нижчий. Складання ж довгострокових прогнозів погоди на місяць уперед знижує цю цифру до 75 %, що тепер не є погано навіть у всьому світі.

– Як найчастіше проявляються зими в Придністров’ї?

О. Ш.: Вони бувають холодними та з відлигами. Причому відлиги впевнено перемагають. Якщо зима настає рано (в листопаді або грудні), то на січень і лютий, як правило, сил у неї вже не залишається. Останнім часом буває і так, що зима настає «раптово», в середині січня, і за один місяць «примудряється» обрушити на нас весь свій суворий норов, знижуючи температуру повітря до абсолютних значень за весь час спостережень, завдаючи шкоди сільському господарству, як наприклад, у 2012 році. А іноді взимку навіть не настає кліматичний перехід температури повітря, тобто нижче за 0 °С, як це спостерігалося у 2006–2007рр. або в 1974–1975 рр.

Погода нинішньої осені вписується в багаторічний звичайний режим. І цього жовтня ми ще насолодимося «бабиним літом». Снігопади та морози в Придністров’ї ще попереду, однак найближчим часом їх очікувати не варто.

Василь   КУДИМА.