Озирнімося на історію рідного краю

Фотовиставка під назвою «Хлопець взяв автомат…», яка розпочала свій хід республікою у червні поточного року, дійшла вже й до славного міста Дністровська. Фотографії й оповідання, що їх супроводжують, оглянули тисячі людей в усіх містах Придністров’я. Минулого тижня ознайомилися з історичними знімками юнаки та дівчата міста енергетиків.

Олександр Юшин – голова оргкомітету виставки, головний редактор республіканської газети «Гомін», відкриваючи захід, зазначив, що назвою фотовиставки стали слова однієї з пісень придністровського поета і барда Бориса Парменова «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба». «Які ми ставили перед собою цілі? Перш за все, це збереження історичної правди про захисників Придністров’я, створення фотоархіву й електронної бази даних, видання «Книги пам’яті» про ті трагічні події та героїчних захисників республіки, а також виховання громадянської позиції молоді, прищеплення їй любові до рідного краю» – підкреслив Олександр Володимирович.

Головний редактор також розповів про те, чому не всі факти минулих літ увійшли до виставки. «Нам іноді дорікають, чому ті чи інші події, що відбулися в той період, не показані на стендах. Ми відповідаємо, що протягом довгого часу закликали громадян брати активнішу участь у підготовці виставки, повідомляли про акцію в усіх республіканських газетах – «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» та «Гомін», на телебачення і радіо, що акція зі збирання матеріалів відбувається, що ми пропонуємо до неї активніше долучатися. Але на тому етапі відгукнулися саме ці люди, чиї матеріали ви й бачите сьогодні», – зауважив Олександр Юшин.
«Автори цієї експозиції, матеріалів акції – це самі учасники бойових дій 1992 року, їхні рідні та близькі, кореспонденти республіканських газет. І сьогодні, відкриваючи виставку, ми віддаємо данину пам’яті тим людям, які в 1992 році відстояли нашу республіку», – сказав журналіст.

Слід віддати належне учням навчальних закладів Дністровська: вони уважно, в повній тиші дослухалися до кожного слова, що лунало від самих свідків тих жахливих подій. Звичайно, їх тоді ще й на світі не було. Та вони знають, що трагедія минулих літ торкнулася багатьох сімей. Нагадати молодим, в яких умовах народжувалася Придністровська Молдавська Республіка, прибули: голова Союзу захисників Придністров’я м. Дністровська Юрій Бурдюжа, його заступник, отаман козацької станиці «Дністровська» ім. Степного Анатолій Швець, голова Дністровського відділку ветеранів територіально-рятувального загону, полковник Міністерства державної безпеки ПМР Ігор Пафнутьєв. Вони були відвертими у своїх розповідях.

Юрій Бурдюжа з хвилюванням говорив: «Ми вшановуємо тих, хто в далекому 1992 році зі зброєю в руках став на захист нашої молодої держави. Перед мужністю і героїзмом захисників Придністров’я схиляють голови вже покоління придністровців, вони завжди будуть для нас яскравим прикладом». Він додав, що приємно бачити молодь, яка вміє слухати.

Пригадуючи події давно минулих літ, але такі, що болем залишаються ще й досі в серцях тих, хто їх пережив, Ігор Пафнутьєв розповів: «Рік 1992-й був страшним і важким для нашої республіки. Нам довелося організувати народне ополчення, до якого увійшло понад 300 людей. Але ми вистояли. Нас підтримали жителі сіл Глине, Коротне, Красне, Первомайськ. З них формували загони й направляли в Дороцьке, Кошницю. Я маю багато фотографій з місця подій, які можуть краще за мене розповісти молодому поколінню історію рідного краю. Попри все, ми вистояли, щоб нині ви, молоді та недосвідчені, жили, навчалися і ніколи не зазнали такого лиха».

Ірина   МАСЛОВА.