У ВР розглянули й ухвалили нові законопроекти

На черговому засіданні Верховної Ради 10 жовтня було розглянуто низку законопроектів, спрямованих на соціальну підтримку громадян республіки.

Так у першому читанні було ухвалено проект закону ПМР «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про загальний військовий обов’язок і військову службу». Авторами законодавчої ініціативи є народні депутати Галина Антюфєєва, Григорій Дяченко, Олег Петрик.

Метою представленого проекту законодавчого акту є надання додаткових гарантій громадянам ПМР для освоєння програм післявузівської освіти.

Як пояснила Галина Антюфєєва, на адресу депутатів Верховної Ради надходять звернення жителів про повернення в республіканське законодавство норми, яка передбачає надання відстрочки від призову на військову службу громадянам, які здобувають фундаментальну наукову, професійну освіту за очною (денною) формою навчання. Обумовлені такі звернення тим, що призов позначеної категорії осіб на військову службу надалі не сприятиме вступу і подальшому навчанню на наступних (вищих) рівнях післявузівської професійної освіти.

Також потрібно звернути увагу на інформацію про кількість осіб, які звернулися до військових комісаріатів ПМР з проханням відстрочки від призову на військову службу у зв’язку з навчанням за очною (денною) формою навчання в період 2014–2017 років. За цей час до військових комісаріатів за відстрочкою від призову на військову службу у зв’язку з отриманням післявузівської професійної освіти за очною (денною) формою навчання (аспірантура, ад’юнктура) звернулося 11 осіб.

Документом пропонується надати громадянам ПМР, які здобувають фундаментальну наукову, професійну освіту за очною (денною) формою навчання в державних організаціях вищої професійної освіти право на отримання відстрочки від призову на військову службу. Законодавча ініціатива була ухвалена у першому читанні.

Відразу у двох читаннях було розглянуто законопроект народних депутатів Галини Антюфєєвої та Григорія Дяченка «Про внесення зміни й доповнення до Закону ПМР «Про паспорт громадянина Придністровської Молдавської Республіки». На законодавчому рівні пропонується закріпити обов’язок уповноваженого виконавчого органу державної влади здійснювати повернення паспорта громадянина СРСР заявнику. Як вказали розробники, в основу законопроекту лягли звернення громадян переважно похилого віку, що мають паспорт СРСР. Анулювання паспорта радянського зразка здійснюватиметься шляхом проставлення відбитка штампа «Анульовано» на його першій сторінці.

Важливість ухвалення цього документа депутатам обґрунтувала Галина Антюфєєва: «У багатьох громадян в паспорті громадянина СРСР простежується прописка, шлюборозлучні процеси. Збережений документ допоможе громадянам під час заповнення анкет для оформлення російського громадянства. Для багатьох людей радянський паспорт – це пам’ятна річ, вони хочуть зберегти його як історичну та сімейну цінність, своєрідну реліквію» .

Депутат зауважила, що повернути радянський паспорт зможуть тільки тим громадянам, які подадуть заяву на здобуття паспорта громадянина ПМР після прийняття закону.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби Верховної Ради