Перегорнуто ще одну сторінку

Члени Дубоссарської громадської організації «Союз жінок Придністров’я» 29 вересня відзначили 27-у річницю створення свого об’єднання. Святкова дата припадає на місяць, який 1991 року був для дубоссарців складним і небезпечним.

Нині на обліку в організації перебуває 130 жінок. Багато років тому представниці прекрасної половини нашого міста не побоялися стати на шлях боротьби за свободу людей різних національностей, за збереження кращих традицій Радянського Союзу, а потім і за незалежність молодої держави – Придністровської Молдавської Республіки.

Вони протистояли націоналістичній політиці влади офіційного Кишинева, яка сіяла міжнаціональний розбрат, організовували голодування, мітинги, страйки, агітували дубоссарських правоохоронців захищати місцеве населення і перейти під юрисдикцію ПМР. Якраз у вересні 1991 року, ситуація в місті та районі вже була дуже напруженою. 25 вересня жінки організували коридор біля місцевого відділу поліції й, створивши щит зі своїх тіл, посприяли виходу представників органів правопорядку. Сміливі, мужні, безстрашні – тоді вони навіть не замислювалися над тим, що з ними могло статися якесь лихо. Різного віку, професій, національностей – вони залишали вдома своїх рідних і виходили на головну площу міста відстоювати інтереси молодої незалежної держави. На той час Придністров’я як держава вже проіснувало один рік, і, як мала дитина, потребувало захисту, піклування та відданості тих, хто її створив.

«Ви – та наша сила, за якою йшов народ! Ви захищали Придністров’я, ви боролися за його визнання, ви виконуєте головне для кожної держави завдання – виховуєте в дусі патріотизму молоде покоління придністровців. Ваша величезна й така важлива робота сприяє процвітанню нашої республіки. Вітаю вас з днем народження громадської організації й бажаю ще довгих років цікавого мирного життя», – зазначила заступник глави Дубоссарської держадміністрації з соціальних питань Наталія Кравець.

27 років виповнилося громадській організації, на 27 років стали старшими її засновниці. Багато жінок вже пішли з життя, представниці старшого покоління не залишають рух і тепер. Вони разом з молодими соратницями беруть активну участь у всіх громадсько-політичних заходах, які відбуваються в місті й республіці. «Для мене завжди прикладом був мій батько – ветеран Великої Вітчизняної війни. Коли в наше місто прийшла біда, я не могла залишитися осторонь. У мене троє дітей, і я хотіла, щоб вони виросли щасливими, у вільній країні, розмовляли рідною мовою. Спасибі, що нас не забувають, пам’ятають про наш внесок у становлення і розвиток республіки. Сьогодні на душі радісно, і хочеться зробити ще більше для нашої держави, щоб її визнали», – розповіла член Дубоссарського Союзу жінок Галина Олімпієва.

За словами голови організації Тетяни Долішньої, перед об’єднанням поставлено багато завдань, серед яких найважливішим є збереження пам’яті про людей, які створювали й захищали ПМР, ризикуючи своїм здоров’ям і життям. Історію створення молодої країни члени жіночого руху передають молодому поколінню, щоб воно знало її не тільки з підручників, але й безпосередньо зі спогадів учасників тих подій.

Дубоссарський Союз жінок відзначений вищими нагородами держави – орденом «За особисту мужність» і орденом Пошани. Вони гідні того, щоб про них знали й читали на сторінках республіканських газет. Своєю активною громадянською позицією й прагненням до миру вони прикрашають наше життя.

Надія   ІВАНОВА.