Ювілейна прес-конференція

Напередодні 610-ї річниці міста глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко зустрівся з представниками ЗМІ республіки та зарубіжжя.

Низка перших запитань кореспондентів торкалася досягнень останнього часу. Як зазначив Роман Дмитрович, 2018 рік був особливо плідним: здано в експлуатацію нову тролейбусну лінію, здійснено реконструкцію й обладнано сучасним спортивним інвентарем міський стадіон. Окремо він зупинився на будівництві й упорядкуванні нового паркового комплексу на території Бендерської фортеці. Парк матиме ім’я Олександра Невського. Роман Іванченко зазначив, що Президент нашої держави доручив керівництву міста зробити парковий комплекс сучасною культурно-розважальною зоною республіканського масштабу, разом із тим парк ім. О. Невського має стати придністровською туристичною «меккою». Найближчим часом його територію зі всією інфраструктурою переведуть на баланс міста.

Подальші питання торкалися туристичної складової проекту та інфраструктури міста, яка в недалекому майбутньому задовольнятиме інтереси численних туристів. За словами глави міста, вже на сьогодні динаміка відвідування міста і фортеці демонструє позитивні тенденції, спостерігається стабільне зростання числа туристів. Минулого року в Бендерах побувало понад двадцять тисяч іноземних громадян. На сьогодні місто відвідують туристи з Молдови, Німеччини, Швеції, Нідерландів, Росії, Великобританії, тому є всі підстави очікувати й значно вищих показників. Для цього керівництву міста необхідно зробити все можливе, щоб цей список значно розширився. Роман Іванченко запевнив, що ми спроможні задовольнити будь-які потреби тих, хто полюбляє мандрувати світом. Глава назвав Бендери «найкращим містом у світі».

Кореспондентів бендерських ЗМІ більше цікавив стан справ у міському господарстві. Задовольняючи їхній інтерес, мер визначив пріоритети у фінансуванні окремих напрямків життєдіяльності міста. За його свідченням, у першу чергу кошти направлятимуться в навчальні та медичні заклади, дошкільні установи, спеціалізовані навчально-виховні заклади й використовуватимуться перш за все для капітального ремонту дахів, заміни віконних та дверних блоків, постачання сучасного навчального та медичного обладнання.

Роман Дмитрович розповів і про виконання Дорожньої програми. У поточному році здійснено капітальний ремонт значних ділянок асфальтового покриття на вулицях Кишинівській та Бендерського повстання. На сьогодні такі роботи тривають на магістралі біля Біохімічного заводу, в районі вулиці Єрмакова. Проривним моментом у цій роботі глава держадміністрації назвав використання для ремонту доріг матеріалів виключно придністровського походження.

Щодо відкриття нових робочих місць, Роман Дмитрович зазначив: «У поточному році кількість індивідуальних підприємців значно зросла і склала 2 900 осіб (минулого року їх було 2 100). Нині Бендерський авторемонтний завод має солідного інвестора, у планах якого виготовлення металевих конструкцій для будівельної галузі. Ведуться ремонтні роботи в будівлі, де працюватиме фармацевтична фабрика. Планується випуск фармацевтичних препаратів річним обсягом на 300 млн євро. Нещодавно про розширення свого виробництва повідомила фірма «Карді» – провідна продовольча компанія».

Про особисте ставлення мера Бендер до об’єднання двох берегів Дністра запитала кореспондент молдовського телеканалу ITV Наталія Полякова. Роман Іванченко пояснив, що придністровці, у тому числі й бендерчани, ще у 2006 році дали відповідь на це запитання на референдумі й додати до цього нічого. Вона поцікавилася також відтоком із міста його населення. Мер відзначив стабільний приріст кількості городян, і особливо молоді. Нині в Бендерах проживає 90 тисяч мешканців.

Зустріч журналістів з главою Бендер завершилася презентацією нових друкованих видань, які розповідають про старовинне місто на Дністрі, його історію і видатних історичних осіб.

Володимир   ПУКЛІЧ.