У Придністров’ї з’явилася своя «мекка»

Святкування ювілею міста на Дністрі привернуло увагу всієї республіки. 7 жовтня Бендерська фортеця набула статусу придністровської історичної «мекки». Десятки тисяч людей прийшли до фортеці, щоб урочисто і весело привітати бендерчан.

Офіційна церемонія розпочалася біля Цареградських воріт рівно о третій годині пополудні. Перед відреставрованим центральним входом на територію фортеці Главу держави привітав Почесний драгунський караул, начальник якого – один із кращих офіцерів Збройних сил Придністров’я – урочисто передав Президентові символічний ключ від головних воріт Бендерської фортеці.

Тисячі людей, Президент, керівництво нашої держави та почесні гості вирушили центральною алеєю нового, грандіозного за масштабами, парку до пам’ятника великому російському полководцю, святому князю Олександру Невському. В ознаку відкриття паркового комплексу, на честь ушанування заслуг видатного полководця до постаменту лягли квіти від Президента.

Вадим Миколайович з дружиною і дітьми в супроводі членів Уряду і депутатів Верховної Ради взяли участь у святковій літургії з нагоди 610-річчя першого літописного свідчення про існування славного міста в храмі Олександра Невського. Разом з ними там молилися сотні парафіян. По завершенні служби під куполом храму лунали християнські псалми у виконанні Державного хору ПМР.

Упродовж ювілейного свята свої двері для всіх охочих широко розчинив виставковий зал. Тут, у світлих просторих приміщеннях, Державний художній музей у рамках вернісажу «Придністров’я православне» розмістив художні твори видатних придністровських, російських та молдавських майстрів пензля радянських часів і сьогодення. Своєрідність виставки полягала в тому, що всі твори давно не демонструвалися, їх взяли із запасників Державного художнього музею та колекції Тираспольсько-Дубоссарської єпархії виключно для цієї неординарної події. Оригінальність вернісажу органічно доповнювали бронзові фігури російських військових в обрамленні символіки різних історичних епох, на фоні військових прапорів. Складалося враження особистої присутності в історичному минулому.

Величним та урочистим дійством став плац-парад Роти почесної варти Збройних сил ПМР, в якому разом із сучасними воїнами взяла участь рота солдат російської армії часів імператриці Катерини II. Під величну маршову музику тисячам городян і гостей було продемонстроване філігранне володіння зброєю, показано спеціальні вправи з автоматичною зброєю і стрілецькими старовинними мушкетами. Парадна феєрія закінчилася триразовим салютом, остаточно завершили який, громові залпи мортир петровської епохи. По закінченні плац-параду Президент Вадим Красносельський дав інтерв’ю журналістам.

«Мета реалізації проекту – перетворення цього історичного місця в повноцінну зону доступності для городян, яка буде використовуватися для проведення фестивалів, різноманітних свят, зустрічей, театралізованих реконструкцій, – резюмував Вадим Миколайович. – І найголовніше, щоб бендерчани й усі придністровці активно проводили тут свій вільний час. Ми також будемо раді туристам, які вирішили відвідати Придністровську Молдавську Республіку. Це місце, парк Олександра Невського, стане центральним і для Бендер, і для республіки в цілому».

Перед початком святкового концерту майстрів мистецтв Придністров’я і Головного оркестру Збройних сил ПМР відбулася церемонія нагородження інженерів і всіх, хто відзначився сумлінною працею під час будівництва парку. Ними стали: керівник Бендерського МУП «Центр проектування, градобудівництва і землеустрою» Микола Бистров та муляр будівельної фірми «Стагор» Степан Цуркан, яких Президент нагородив орденами «Трудова слава». Ряд працівників і спеціалістів відзначили медаллю «За відзнаку у праці», Грамотами й Листами подяки Президента.

З настанням сутінок розпочалась інтерактивна театралізована вистава «Під покровом фортеці Бендерської». Глядачам запропонували змодельований штурм укріплень цитаделі Бендерської фортеці. Водночас поблизу ролердрому на імпровізованій сцені розпочався концерт джазової музики. Апофеозом урочистих заходів 7 жовтня став святковий салют. Святкування завершилося, але городяни й гості міста не поспішали покидати територію парку.

Урочисті заходи в місті продовжилися 8 жовтня. Православні християни цього дня вшановували пам’ять преподобного ігумена Сергія Радонезького – духовного наставника Великого князя Дмитра Донського і його ратників під час битви на Куликовому полі. На молебні в пам’ять преподобного в Преображенському кафедральному соборі вранці 8 жовтня були присутні мер Бендер Роман Іванченко з дружиною та голова депутатського корпусу міста Юрій Кара. Після молитви православні парафіяни взяли участь у Хресному ході на честь покровителя Бендер.

Цього ж дня керівництво міста вшанувало пам’ять захисників Бендер усіх часів покладанням квітів до мармурових плит Військово-історичного меморіального комплексу на вулиці Єрмакова та Меморіалу воїнської слави на Братських могилах.

Такого грандіозного свята ще не знали не тільки Бендери, а, мабуть, і все Придністров’я.

Петро   ТЕСЛЕНКО.