Соборний ювілейний ярмарок

Масштабні ювілейні святкові заходи, присвячені до дня народження Бендер, розпочалися шостого жовтня. Напрочуд гарним видався цей осінній день для проведення великого соборного ярмарку під символічним гаслом «Купуй придністровське!».

На головній площі міста зі своєю продукцією розташувалися флагмани промислового виробництва Бендер: фірми «Тигіна», «Вестра», «Флоаре», «Благода», ЗАТ «Бендерський м’ясокомбінат», ЗАТ «Бендерський пивоварний завод». Було багато й інших підприємств, які пропонували городянам та гостям міста високоякісну продукцію власного виробництва. Активну участь у ярмарку взяли малі підприємства й індивідуальні виробники. Гомонів ярмарок, кипіла торгівля сільськогосподарською продукцією, харчовими напівфабрикатами та готовими кулінарними виробами.

Справжньою родзинкою свята став карнавал-парад костюмів представників творчих колективів міста, навчальних закладів, молоді та городян-ентузіастів. Ця подія остаточно підтвердила, що в Бендерах живуть талановиті люди, патріоти своєї батьківщини. Спочатку всіх присутніх привітала парадна колона історичних знаменитостей минулих століть. Під бурхливі оплески городян пройшли господар Олександр Добрий, турецький вельможа Ахмет-паша з особистим гаремом, запорізькі козаки на чолі з гетьманом Наливайком, Великий князь Георгій Потьомкін зі свитою, Олександр Пушкін, червоноармійці – визволителі Бендер, інші історичні персони. Приємно вразила присутніх фестивальна колона з сотнями оригінально виготовлених і прикрашених різнокольорових парасольок та жіночих капелюшків. Слідом площею йшли сімейні пари з малятами в незвичайних колясках і возиках, зроблених руками самих батьків. Гучними вигуками «браво» зустрічали на площі колону циркових артистів, очолювану клоунами на ходулях. У самий розпал карнавал-параду його відвідав Президент Вадим Красносельський з дружиною.

Ще однією родзинкою свята став багатогодинний концерт заслуженого муніципального ансамблю пісні й танцю «Приетения» з цілим букетом класичних українських, російських, молдавських і циганських танців та пісень.

В обідню та пообідню пору в центрі Бендер було не проштовхнутися. Перед городянами й гостями міста виступали спортсмени-боксери, майстри національної молдавської боротьби «тринта». Також відбулися шахові й шашкові турніри. Водночас у Палаці шлюбів поздоровляли молоді сімейні пари й ушановували тих, хто в злагоді й любові прожив 25 і 50 років.

Апофеозом ювілейних заходів стала шоу-програма «Вогні нашого міста» на набережній Дністра з оригінальним вогняним шоу і салютом.

Віктор   СОСНОВСКИЙ.