Професіонали за роботою

Пільговий ремонт авто, виплати надбавок за професіоналізм і новий погляд на проблему щодо створення робочих місць. Ці та багато інших питань обговорювали на засіданні Уряду.

Розширити коло осіб, яким надається право і можливість відремонтувати автомобіль коштом республіканського бюджету відповідно до Закону «Про соціальний захист ветеранів» – з такою пропозицією виступила на черговому засіданні Уряду міністр з соціального захисту і праці ПМР Олена Куліченко.

У переліку осіб, які мали право на пільговий ремонт автомобілів, були інваліди – захисники Придністров’я та інваліди Великої Вітчизняної війни. Міністр пропонує розширити цей список, додавши до нього осіб, які були поранені та внаслідок цього стали інвалідами під час виконання службового обов’язку на території Республіки Афганістан у період з квітня 1978 до 15 лютого 1989 року.

«Один раз на сім років громадянам з інвалідністю надавалося право на ремонт автомобіля, виданого державою чи придбаного на пільгових умовах. Однак, протягом кількох років чинність законодавчої норми була припинена. Ми пропонуємо цю норму «розморозити», дати можливість у 2019 році профінансувати ремонт машин для 57 громадян», – пояснила Олена Куліченко.

Ще одне важливе (на думку Мінсоцзахисту) питання – відновлення виплат (надбавок) за кваліфікаційну категорію педагогічним працівникам двох організацій соціального забезпечення – Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів та Республіканського спеціалізованого Будинку дитини.

Як зауважив Голова Уряду Олександр Мартинов, такі питання постійно порушуються на зустрічах з населенням республіки, тому, на його думку, запропоновані заходи – важливий крок на шляху вирішення проблем громадян. Члени Уряду підтримали обидва законопроекти і найближчим часом надішлють їх на розгляд до ВР ПМР.

З цікавими пропозиціями виступив на засіданні представник «Загальнопридністровського народного форуму» (ЗПНФ) Микола Бучацький. Він позитивно оцінив роботу нинішніх урядовців молодого покоління, назвавши їх професіоналами, що вибудовують сучасну систему управління державою. Активіст народного форуму наголосив, що ними багато зроблено для врятування об’єктів охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, створюються невеликі нові підприємства, які функціонують на основі високих сучасних технологій. Доповідач запропонував скоординувати зусилля всіх громадських організацій і органів державної влади для створення нових робочих місць. «Переконаний, що надійдуть сотні пропозицій, причому із підтвердженням взяти особисту участь у їх реалізації. Знайдуться і внутрішні резерви», – зауважив Микола Бучацький.

На його думку, необхідно реформувати роботу центрів зайнятості населення. «По суті, ці центри, як і тридцять років тому, залишаються «бюро з працевлаштування». В них на сьогодні немає потреби. Їх можна замінити електронним ресурсом. Функцію нарахування допомоги можна передати органам соцзабезпечення. Центри ж повинні координувати створення робочих місць і контролювати діяльність уже створених», – пояснив доповідач.

Він також пропонує звернути особливу увагу на зайнятість трьох категорій населення: людей з обмеженими можливостями, засуджених та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, а також ромів, тобто людей циганської національності. Зокрема, для людей, що вийшли з місць позбавлення волі (для їхньої соціальної реабілітації) було запропоновано організовувати трудові комуни.

Представники ЗПНФ також висунули пропозиції щодо створення підприємств з розведення риби, прийому та вичинки шкур тварин і пошиття виробів з них, сміттєпереробних підприємств, а також центрів із заготівлі сільгосппродукції тощо.

Олександр Мартинов зауважив, що всі пропозиції будуть детально розглянуті Урядом.

Аліса   КОХАНОВА.