Міцний економічний базис – економічний суверенітет

Головною подією в економіці нашої держави цього року став Придністровський Міжнародний інвестиційний економічний форум. Понад 600 учасників з близького і далекого зарубіжжя взяли участь у його роботі: дипломати, юристи, економісти, підприємці з Білорусі, України, Італії, Китаю, США, Німеччини, Швейцарії та багатьох інших країн.

У Придністров’ї до визначної події готувалися довго й серйозно. Так, з 1 червня почав діяти Закон «Про державну підтримку інвестиційної діяльності». Він передбачає безпрецедентні податкові преференції для тих, хто має намір вкладати кошти в нашу економіку. У перспективі вкладені гроші допоможуть економіці вийти на більш високий рівень, а з часом це має позначитися і на діловій активності, й на умовах життєдіяльності населення.

На відкритті форуму Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов, представляючи його учасникам цей закон, пояснив, що інвестор, який вкладає понад 1 млн євро, звільнятиметься від сплати податків на прибутки терміном на 10 років. Не обкладатимуться податками й дивіденди, удвічі зменшені податки на зарплату співробітникам. Є державні натурні гранти – це виробничі майданчики, коли інвесторові одразу пропонують декілька варіантів для розміщення виробництва. Вибирати є з чого, роботу вже можна розпочати. Існують й інші переваги: якщо надалі держава ускладнюватиме умови підприємницької діяльності, то інвестор має право не виконувати нові умови, й це передбачено інвестиційною угодою. За покращення умов інвестор зможе їх використати. У разі виникнення суперечок, інвестор матиме право вибирати будь-який суд для їхнього розв’язання, не обов’язково придністровський, але й міжнародний. Такою є  світова практика.

Може виникнути запитання: яка ж користь державі від таких податкових пільг?

Користь є, оскільки будь-яке нове підприємство – це сприяння економічному зростанню республіки, нові робочі місця, і це питання перспективи, адже пільги надаються не назавжди. Враховуючи невизнаність, Придністров’я має стати набагато привабливішим від наших сусідів.

Необхідно працювати над іміджем країни й над іміджем нашої економіки. Це процес довгий, але він розпочався. Інвестори звернули свою увагу на Придністров’я, нами зацікавились, отже, країна зробила правильний крок у необхідному напрямку.

Іноземні учасники про наш закон і про форум

Жан Марк Турчі – директор експертної компанії «Somanex», Женева, Швейцарія: «Ми тут для того, щоб детально вивчити ваш інвестиційний закон. Придністров’я – дуже цікава країна, вона як міст у Росію, Азію та Європу. І це шанс для вас. Ми побачили тут потенційну стабільність і обговорюватимемо можливість інвестування у вашу країну. Нинішній форум – це можливість для того, щоб інвестиції полилися у вашу економіку».

Флоріан Зайц – помічник Посла Німеччини в РМ: «Німецький інвестор – це людина надзвичайно обережна. Він повинен акуратно і глибоко вивчити те середовище та обставини, за яких має прийняти остаточне рішення. І хоча цей регіон непростий, він має потенціал, і ми вважаємо, що інвестор, якому це економічно вигідно, може прийти сюди».

Володимир Зернов – кандидат фізико-математичних наук, ректор Російського нового університету: «Я вважаю себе учасником розвитку вашого чудового регіону. Ми тут відкрили філію нашого вишу й активно готуватимемо кадри для зміцнення економіки регіону».

Базіл Нікас – директор інституту економічного росту і правових реформ, США: «Ваш інвестиційний закон просто зобов’язаний привабити інвесторів. Він обіцяє нульову податкову ставку протягом довгих років. У Греції, наприклад, корпоративний податок становить 65 %, багато людей там згортають свої виробництва. Виробники могли б надавати вам свою продукцію, переробляти її та відправляти в Росію. Ще один плюс – розвиток туризму. Ви цим почали тепер займатися, а в багатьох країнах туризм – це значна частина поповнення бюджету».

Сесилія Турчі – міжнародний експерт із зовнішньої торгівлі та фінансів, Швейцарія: «Я побачила дуже високу якість товарів торгово-промислової фірми «Інтерцентр Люкс». Я порадила б вкладати інвестиції у вашу легку промисловість. Люди у вас не стоять на місці, вони хочуть розвиватися. І ви над цим працюєте».

Роберто Гуардіглі – директор агрофірми в м. Дубоссари, італієць, інвестор з багаторічним стажем: «Ми дивимося новини в Інтернеті, по телебаченню і бачимо багато негативного про Придністров’я. А я, вже як місцевий житель, можу сказати, що це неправильно».

Віталій Храмушин – керівник департаменту розвитку інвестиційного клімату Агентства стратегічних ініціатив при Уряді РФ, Росія: «Важливий ефект таких форумів – це не тільки кількість укладених контрактів. Форум, перш за все, – площадка для спілкування, «вітрина» республіки, куди приїжджають люди, щоб подивитися, скласти свою думку, наскільки безпечно вкладати свої кошти. До речі, багато з них уперше сюди приїхали. Наступний крок – це робота інфраструктури, яка почне давати реальні плоди».

Результати форуму

Перший інвестиційний договір на полях придністровського форуму Голова Уряду уклав з інвестором з України. Генеральний директор української компанії «Агродар ЛТД» Анатолій Пацеля розповів журналістам, що має намір вирощувати вишні, сливи, абрикоси та різні ягоди, щоб надалі піддавати їх швидкому заморожуванню. Для цього він планує побудувати великий холодильний комбінат на 5 тисяч тонн продукції, який конкуруватиме з усіма світовими лідерами, які пропонують заморожені овочі та фрукти. Загалом планується інвестувати 8 млн євро.

Анатолій поділився думками, що саме привабило його в нашу республіку: «Це не тільки хороший інвестиційний клімат, про який розповідав на форумі Олександр Мартинов, але й високопрофесійні агрономи, якими завжди славився ваш край, і які вміють вирощувати овочеву продукцію. Ми плануємо відновити стару кооперацію, відкрити заготівельні пункти, в які населення гарантовано могло б здавати свою вишню, абрикосу, ягоди та овочі, те, чим завжди славилася ваша земля».

Директор «Уніфарм», представник інвестора з Молдови Микола Казюк підписав угоду про відкриття фармацевтичного виробництва в Бендерах. Він уже придбав будівлю, де незабаром розпочнуться роботи. Початкова інвестиція – 300 тисяч євро. Планується створити до 100 робочих місць. Обидва проекти мають важливе значення для розвитку економіки нашої республіки.

Інвестори з Естонії та Болгарії підписали договори про наміри.

У підсумку заступник Голови Уряду Олексій Цуркан сказав: «Вважаю, що ключових цілей форуму ми досягли. На одних майданчиках ми разом із бізнес-спільнотою, громадськими організаціями, органами влади, представниками експертного товариства з-за кордону (країн СНД і далекого зарубіжжя) міркували, як нам виходити з нашої економічної ситуації. Адже міцний економічний базис – це можливість для формування економічного суверенітету. І все це заради стабільності нашої держави».

Уляна   БОНДАРЧУК.