Чому росіяни хочуть і не хочуть «поспішати» в Молдову

У Молдові 20 – 22 вересня пройшов перший молдо-російський економічний форум (МРЕФ).

Його організаторами виступили Російсько-молдовська економічна рада, Торгово-промислова палата РФ, Російський союз промисловців і підприємців. До Кишинева прибули близько 200 російських бізнесменів, а також керівників партій та громадських організацій. Від Придністров’я взяли участь 26 учасників. Це була перша велика розмова представників російських ділових кіл з колегами з Молдови. Підсумком МРЕФ стало підписання угод у грошовому виразі загальною вартістю близько 250 млн доларів. Форум відбувся під егідою Президента РМ Ігоря Додона.

Обережні успіхи

Слід зазначити, що підсумки МРЕФ перевершили очікування: МРЕФ став майданчиком для зустрічей і налагодження контактів потенційних партнерів, обговорення перспектив і проблем торговельного співробітництва Молдови та Росії, а найголовніше – підписання реальних контрактів. У той же час успіх форуму обмежений: російський бізнес поки що не готовий прийти в Молдову всерйоз і надовго. Нині у наших сусідів відсутня чітка і стабільна політика, спрямована на довгострокову співпрацю з РФ і російським бізнесом.

Коментуючи умови для довгострокового економічного співробітництва і масштабних інвестицій, співголова «Ділової Росії» та оргкомітету МРЕФ Андрій Назаров, заявив, що російський бізнес може інвестувати в Молдову близько 1 млрд доларів щорічно. Водночас російські бізнесмени про терміни вкладення великих інвестицій в РМ говорять обережно. Головною перешкодою для інвесторів залишається політична нестабільність в РМ, відсутність синхронізації законодавства з правилами й нормами Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) і слабка законодавча база щодо захисту інвестицій.

«Ми сподіваємося, що незабаром все зміниться на краще і ми побачимо непорушність гарантій інвестицій та безпеки ведення бізнесу. Це головне наше питання, яке ми привезли на форум. На нього нам треба отримати чітку відповідь», – підкреслив Андрій Назаров у своєму виступі для ЗМІ.

Питання політичної стабільності та безпеки ведення бізнесу в Молдові було одним з ключових у виступах багатьох російських інвесторів, які розглядають можливості повноцінної співпраці сторін. Однак дати сьогодні однозначну чітку відповідь і надати гарантії росіянам молдовська сторона не в змозі. Переломним моментом, який визначить вектор економічного діалогу бізнес-кіл Молдови та Росії, можуть стати парламентські вибори в Молдові в лютому 2019 року.

Чим Молдова зацікавила російський бізнес?

На сьогодні Молдова не входить до числа топ-країн, привабливих для російських інвесторів, проте, у неї є унікальна перевага. Вона представляє серйозний інтерес, як міст між Європою та Азією. Про це неодноразово говорилося на форумі. Традиційні дружні зв’язки РМ з РФ переживають не найкращі часи, а положення про їхнє стратегічне партнерство виключено з програми останніх трьох Урядів Молдови. Політичні ігри витісняють розумну виважену оцінку економічних реалій. Однак, республіка, як підкреслюють експерти, повинна розвивати торгівлю з РФ, думаючи в перспективі над укладанням повноцінної угоди про зону вільної торгівлі між ЄАЕС і РМ.

Крім унікальних можливостей, пов’язаних з геополітичним становищем Молдови, російський бізнес тут цікавлять такі напрями, як перероблення сільгосппродукції та спільне її постачання у РФ, розвиток туризму на взаємовигідних засадах, розміщення у вільних економічних зонах РМ російських підприємств. Що стосується молдавських вин, то, на думку ділових російських кіл, вони можуть легко повернутися на ринки Росії, за умови забезпечення високої якості продукції та грамотного маркетингу.

Чому говорити про реальні успіхи рано

З боку РМ жодного міністра, жодного чиновника Уряду чи депутата Парламенту на форумі не було. Більш того, в доповнення до традиційної антиросійської риторики молдовської влади, до закриття російських телеканалів, участі у всіх санкціях Заходу проти Росії, включаючи висилку російських дипломатів у зв’язку зі «справою Скрипалів», до загравання з НАТО, постійним видворенням з Кишинівського аеропорту російських журналістів, громадських діячів, депутатів, дипломатів, миротворців, прямо у дні роботи МРЕФ стало відомо про чергову недружню акцію молдавських властей: Уряд РМ заявив про швидкий вихід з Електроенергетичної ради країн СНД. Буквально у дні форуму сам Ігор Додон (це вже стало рутинною процедурою) був на п’ять хвилин відсторонений від обов’язків Президента РМ, щоб спікер Парламенту міг підписати призначення нових міністрів Уряду, з призначенням яких І. Додон не погоджувався.

На що ж сподівається Президент РМ при такому розколі влади, де йому відведена найбільш незавидна роль? Він сподівається на успіх у виборах до Парламенту, де його Соціалістична партія Молдови здобуде перемогу і потім сформує свою виконавчу вертикаль влади. Він сподівається на те, що форум і укладення за його підсумками угод на 250 млн доларів допоможуть йому здобути цю перемогу на виборах. У таких умовах на форумі могла відбутися лише попередня розмова про можливості та перспективи молдо-російського економічного співробітництва.

Олександр   ПЕТРЕНКО.