О. Мартинов: «Приймальне відділення – лице лікарні»

Республіканська клінічна лікарня, або, як її прозвали в народі, «Лечгородок», служить людям уже 85 років. Визначення чи уточнення діагнозу, будь-які аналізи, складні операції та відповідальність за життя людей – це щоденна праця співробітників РКЛ, які сумлінно ставляться до своєї справи та допомагають населенню зберігати здоров’я. Але чи завжди легко та зручно виконувати їм свою працю?

Давно збудовані корпуси, морально застаріла техніка та обмежена площа деяких відділень – з такими проблемами стикалися співробітники Республіканської клінічної лікарні, адже з 1953 року багато об’єктів на території РКЛ залишалися у своєму первісному стані. Фахівці зазначають, що з роками умови обслуговування пацієнтів удосконалюються, а це, у свою чергу, потребує відповідної зміни приміщень і територій медичних корпусів, оновлення обладнання тощо. Згідно з постановою керівництва республіки та планом удосконалення об’єктів охорони здоров’я, прийнято рішення реконструювати установи РКЛ та зробити їх більш зручними як для лікарів, так і для пацієнтів.

Нові будови, відновлені корпуси та удосконалені кабінети нині протиставляються минулому – вже тепер пацієнти можуть побачити зміни в РКЛ та зробити якісне обстеження в більш зручних умовах. Але багато роботи ще попереду. Минулого тижня Глава Уряду Придністров’я Олександр Мартинов прибув на зустріч з головним лікарем установи Володимиром Пеліним, щоб оцінити ситуацію та обговорити необхідність відновлення чергового корпусу РКЛ.

У центрі уваги один з головних корпусів лікарні – приймальне відділення. Старі кабінети для огляду пацієнтів, невеликий зал очікування, незручна та навіть жахлива душова кімната і відсутність пандусів – таким сьогодні бачать пацієнти цей корпус. Як зазначають фахівці, у приймальному відділенні за сучасними умовами пацієнт у середньому має перебувати не більше 45 хвилин, адже за день корпус іноді приймає понад 200 людей. Але досить часто (через відсутність необхідних умов) цей час збільшується, внаслідок чого з’являються черги в маленькому задушливому приміщенні залу очікування.

«Приймальне відділення – це те місце, з якого все починається. До приймального відділення  (іноді в досить складному або важкому стані) надходять пацієнти, й уже на цій стадії їм потрібно надати екстрену та якісну медичну допомогу. Що стосується професіоналізму наших лікарів, у цьому ми не маємо сумнівів, але потрібна й відповідна інфраструктура», – зазначив Олександр Мартинов.

Необхідність термінової реконструкції корпусу очевидна, тому на зустрічі з керівництвом держави співробітники лікарні представили проект з реконструкції приймального відділення. До його складу ввійшли не тільки макет корпусу, а й усі необхідні фінансові розрахунки на перебудову. На зустрічі також було зазначено, що для реконструйованого корпусу придбають і нове медичне обладнання.

Ще однією важливою зміною корпусу стане його збільшення внаслідок прибудови. Таким чином розмір споруди збільшиться на 120 квадратних метрів. На новій території буде розташований зручний для пацієнтів зал очікування. Фахівці впевнені, що всі зміни, які відбудуться у лікарні, допоможуть більш якісно та швидко проводити обстеження, полегшать роботу лікарів.

Старт проекту з реконструкції приймального відділення планується вже у поточному році. Новий корпус має набути оновленого вигляду менше ніж за рік. Всі ремонтні роботи намічено завершити до літа наступного 2019 року.

Світлана   ОДЕСЬКА.