Радість і страх вільного падіння

Військовослужбовцям парашутно-десантного підрозділу спеціального призначення Міністерства оборони вручили блакитні берети. Це символ мужності, честі та бойової молодості. Урочистий ритуал традиційно відбувся на столичному Меморіалі Слави.

Щоб заслужити блакитний берет, молоді люди півроку вивчали теорію стрибка і матеріальну частину парашута, а також уважно слухали численні інструктажі. Що ближче наставав час першого стрибка, то інтенсивнішими ставали тренування. Бійці щоденно відпрацьовували одні й ті ж дії на землі, щоб акуратно і максимально точно відтворити їх у повітрі. Для того, щоб долучитися до армійської еліти, вони подолали тернистий шлях.

«Це почуття польоту не передати словами. Відчуття вільного падіння, коли ти зависаєш в повітрі, всюди над світом панує тиша, а потім парашут відкривається й тебе смикає вгору. І ти вже, як кульбаба, плавно летиш до землі… Одного стрибка мало, хочеться ще, тож чекаємо наступного. Я мріяв бути десантником. Перший стрибок позаду, найближчим часом продовжу тренування. Наступна мета – стати парашутистом-відмінником, тобто зробити приблизно п’ять стрибків», – поділився враженнями Сергій Хабаров.

Привітати військовослужбовців підрозділу прибув полковник  Сергій Герасютенко: «Перший стрибок – це серйозне випробування для мужчини. Сьогодні ми вручили вам блакитні берети – символ «крилатої піхоти». Носіть їх з гордістю і честю, примножуйте традиції ваших прадідів, дідів і батьків. Бажаю вам міцного здоров’я, миру над головою та успіхів в освоєнні почесної військової справи».

Підтримати та порадіти першим військовим перемогам прийшли рідні та друзі солдатів. Мама десантника, Олена Балан, відчуває гордість за сина, їй приємно, що мрія Дмитра – служба в частині повітряно-десантних військ – здійснилася.

Крім блакитного берета, бійцям вручили посвідчення парашутиста та значок. Підрозділ спеціального призначення придністровської армії поповнився гідним молодим складом. І після першого навчально-тренувального стрибка буде ще не один.

«На них чекає служба в загоні спеціального призначення. Навесні така ж програма з повітряно-десантної підготовки повториться і також завершиться тренувальними стрибками. Крім того, вона включатиме щоденні заняття з бойової й розвідувальної підготовки, тактичну, військову топографію та інші обов’язкові дисципліни», – розповів про подальші плани полковник Сергій Островський.

За традицією, урочисту церемонію бійці парашутно-десантного підрозділу (вже у нових беретах) завершили маршем під звуки військового оркестру. Побажаємо їм високого й чистого неба!

Дарина   КУЛАКОВА.