Поговорімо про журналістику

Постійно активні та сконцентровані, охочі до знань, невтомні розповідачі історій, фактів та новин – це журналісти. Щодня ці люди мають зацікавлювати аудиторію, винаходити нові засоби донесення інформації, від них залежить сприйняття всього, що відбувається у республіці та у світі.

Що найважливіше для журналіста? Розповісти історію так, щоб вона була зрозуміла та цікава людям. Фахівці-практиканти цієї професії знають, яким нелегким трудом досягається така мета. На допомогу придністровським журналістам приходять спеціальні проекти, спрямовані на удосконалення навичок у цій царині.

Зовсім недавно, минулого місяця, завершила свій перший сезон Школа інноваційної журналістики Sputnik. Студенти, викладачі та журналісти-практиканти протягом 5 лекцій спілкувалися з представниками різних ЗМІ Росії та Молдови. Уже в листопаді стартував новий сезон школи.

Керівник Sputnik Молдова Володимир Новосадюк розповів: «Безліч позитивних відгуків і пропозицій від слухачів першого сезону Школи інноваційної журналістики Sputnik показали затребуваність проекту. Ми прийняли рішення продовжити його та зробити щорічним. У новому сезоні на учасників чекає багато сюрпризів – від зміни формату лекцій до цінних призів, які будуть вручені тим, хто особливо відзначиться».

Новий погляд на ситуації, цікаві заголовки для матеріалів, незвичайні засоби розповіді звичайних фактів – такий безцінний досвід дістали студенти Придністровського державного університету та фахівці-практиканти на першій лекції другого сезону. Присутні на заході мали можливість познайомитися з радником Міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня», професором факультету комунікацій, медіа та дизайну Національного дослідницького університету «Вища школа економіки» (Росія, Москва) Олегом Дмитрієвим.

Дещо нове, цікаве, захопливе – так характеризували студенти зустріч з лектором. Олег Дмитрієв на власному прикладі продемонстрував присутнім, як можна захопити аудиторію. Прості розмови про складні нюанси журналістики, практичні вправи та постійний діалог з учасниками Школи зробили захід дуже динамічним. Головною темою лекції стало питання «Як розповісти історію в сучасних медіа». У вільній формі, спілкуючись з учасниками заходу, лектор розповів про власний досвід праці у ЗМІ та дав декілька порад майбутнім та сучасним журналістам Придністров’я.

Семінари, тренінги та ексклюзивні майстер-класи Школи інноваційної журналістики Sputnik проводитимуть в університеті щомісяця до травня 2018 року. Учасником проекту можуть стати як студенти, що спеціалізуються в галузі медіа, так і досвідчені журналісти. Наприкінці другого сезону всі, хто відвідає щонайменше 5 лекцій, отримають спеціальні сертифікати про закінчення Школи та, звичайно, здобудуть безцінні знання та досвід видатних журналістів Росії та Молдови.

Світлана   ОДЕСЬКА.