Наша мова калинова, і ласкава, і медова

Як відомо, у Придністров’ї третину населення становлять українці. Українська мова в нашій республіці є однією з офіційних. Її вивчають в усіх навчальних закладах, на радіо і телебаченні працюють українські редакції, видається газета української громади «Гомін». У кожному місті плідно діють товариства української культури, які проводять щороку цілу низку заходів, аби відзначати важливі віхи в історії України, розповідають про життя українців на  концертах, конкурсах, фестивалях.

Ось і 9 листопада, День української писемності та мови, присвячений пам’яті українського літописця – преподобного Нестора, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія, відзначили в столиці Придністров’я невеликим заходом.

Нестора Літописця, автора «Повісті минулих літ», вважають «батьком української словесності». Але і нині тривають дослідження історії української писемності.

В Україні цього дня традиційно проходить досить багато заходів. Щорічно у День української писемності та мови можна побачити урочисте покладання квітів до пам’ятника Нестору Літописцю. Також нагороджують кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, видавництва, які випускають літературу українською мовою. У багатьох школах в День української писемності та мови проводять традиційні диктанти.

З нагоди свята члени товариства української культури «Червона калина» спільно з редакцією української газети «Гомін» у приміщенні редакції влаштували виставку як української книги, так і зарубіжної літератури у перекладі на українські мову. До редакції завітали учні 2-А класу Тираспольської СШ № 7 зі своєю вчителькою Валентиною Осадчук. Вони співали дитячих пісень та розповідали вірші про мову. Дізнались і про традиції українського народу.

Учениця 6-А класу Тираспольської СШ № 3 імені А. П. Чехова Катерина Мараренко – постійна учасниця і переможець міського конкурсу читців, присвяченого пам’яті Т. Г. Шевченка, виразно й емоційно розповіла чудовий вірш про своє рідне місто Тирасполь. Арсеній Якименко – учень 2-В класу СШ № 5, додав святкового настрою виконанням пісень «Посмішка» та «Я піду в далекі гори». Цей талановитий хлопчина також постійно бере учать у міських конкурсах.

Студентка відділення журналістики ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Анастасія Каліон була щиро схвильована словами твору Максима Рильського «Мова» і закликала разом з автором: «Як парость виноградної лози плекайте мову». Колега дівчини Дарина Кулакова – студентка 4 курсу того ж відділення – донесла до слухачів неповторний зміст однієї з найкращих поезій Володимира Сосюри «Так ніхто не кохав», що є вершиною інтимної лірики поета. Присутні на заході люди старшого віку, слухаючи цей твір, відчували всю глибину високих почуттів юнака, який зустрів свою любов, і як разом із весною в його душі настає весна й у природі.

Депутат ВР ПМР Григорій Дяченко привітав присутніх зі святом, зворушливо розповівши відомий вірш Андрія Малишка «Рідна мати моя». Головний редактор газети «Гомін» Олександр Юшин подякував усім гостям і працівникам ДУ «Приднестровская газета» за участь у святкуванні та побажав здоров’я і натхнення у роботі та навчанні.

Кожен, хто прийшов того дня в гості, отримав диски із записами українських пісень та казок, а також казки Івана Франка. Свято зворушило серця молодого покоління та всіх присутніх на заході, і кожен переконався, що українська мова – найдорожчий скарб українського народу.

Аліса   КОХАНОВА.