Відкритий фестиваль української пісні

У Бендерах 13 жовтня відбувся Відкритий фестиваль української пісні, присвячений 610-річчю народження міста. У програмі пісенного свята були виступи хорових і вокально-інструментальних колективів Придністров’я, Молдови та артистів з України.

На фестиваль прибули самодіяльні художні колективи з усіх районів Придністров’я: Кам’янського, Рибницького, Дубоссарського, Григоріопольського та Слободзейського, а також з міст Тирасполя і Бендер. Учасники події, співаючи українські пісні, пройшли загальною колоною від Палацу культури імені Павла Ткаченка до центральної площі Визволення. Вони були вдягнені в народні українські костюми, вишиванки та барвисті вінки з різнокольоровими стрічками. Гарний спів та яскравий одяг приваблювали увагу перехожих і дарували людям навколо добрий настрій.

Відкриття фестивалю розпочалося на площі Визволення, де були присутні гості з Молдови та України. Виступи колективів, задушевні українські пісні зігрівали серця глядачів. Перехожі, які опинялися поряд, теж зупинялися, заслуховуючись чудовими українськими піснями й мелодіями, що лунали на всю площу. Всі навкруги – виконавці та жителі міста – відчули цю святкову й радісну атмосферу.

Після концерту на міській площі, учасники та гості відвідали Бендерську фортецю.

Гала-концерт відбувся у Палаці культури імені Павла Ткаченка. Творчі гурти виступили зі своїми цікавими номерами: акапельними, музикально-інструментальними, хоровими й танцювальними. Лунали сумні, розважливо-ліричні та запальні жартівливі пісні. Святковий настрій, доброзичлива атмосфера передавалися зі сцени й захоплювали зал. Пісню «Місяць на небі» глядачі заспівали разом з виконавцями.

Усім дуже сподобався сольний номер Арсенія Якименка: люди аплодували й підтримували юного співака. Зал був захоплений його виступом з піснею «Я піду в далекі гори» композитора Володимира Івасюка.

Леонід Ткачук, один з організаторів фестивалю, голова бендерського міського товариства української культури «Вітчизна», розповів: «До нас приїхали представники з усіх районів Придністров’я. Нам дуже важливо відчувати себе єдиною сім’єю. Цього разу до свята прилучилися й українці з Молдови. Це теж повага і нашому місту, і нашій українській громаді. А яскравий виступ народних і заслужених артистів України нікого не залишив байдужим.

Учасники та гості фестивалю відвідали Бендерську фортецю. Це історичний пам’ятник пращурам, який був відновлений зусиллями великої кількості людей. Звичайно, він має бути надбанням не тільки Бендер, а й усього Придністров’я. І коли наші колективи зі всіх районів республіки приїхали відвідати фортецю, то відчули гордість за республіку, й те, що в нас є історичні корені, і є на чому виховувати нашу молодь. Ось це – важлива мета фестивалю.

Дуже важливо, що всі колективи, які виступали, багатонаціональні. І коли вони виконують українську пісню – це виховує почуття дружби між народами, зближує людей, збагачує культуру кожного. Фінальний танець дружби народів, виконаний представниками різних національних груп, є апогеєм усього фестивалю. Тому, на думку всіх глядачів і виконавців, свято вдалося й залишило яскраві, теплі спогади.

Ми зробили приємний сюрприз нашим гостям з України. Вони привітали нас з 610-ю річницею від дня заснування Бендер, а ми їх сфотографували на фоні фортеці та подарували фотографії, де написано: «Фестиваль у місті Бендери». Звичайно, це добрий настрій, спомин на довгий час.

Сподіваємося, що такі фестивалі, які приносять радість людям, будуть організовуватися постійно. У такий спосіб збагачується культура одне одного. Ми – багатонаціональний народ, і повинні про це пам’ятати. А українська культура у нас посідає особливе місце. Приємно, що наші пісні співають усі».

На концерті привітали чотирьох учителів Придністров’я, які взяли участь у Міжнародному конкурсі «Найкращий учитель української мови за кордоном» і стали його дипломантами. Нагороди вручили Катерині Осадчій та Валентині Максименюк з Бендер і Людмилі Ішбердиєвій та Валентині Бондаревій з Рибниці.

На фестивалі української пісні була делегація почесних гостей з України: член Спілки кінематографістів України, кінорежисер, Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка Валентин Сперкач; голова Української Всесвітньої Координаційної Ради Михайло Ратушний; голова секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України Алла Кендзера; відомий композитор, співачка, Народна артистка України Леся Горова; а також Народна артистка України Інеса Братущик.

Валентин Сперкач розповів: «Я – гість фестивалю, але приїхав не з порожніми руками. Дуже хотів би подарувати свої фільми мешканцям Придністров’я та українській громаді. У першу чергу, це фільм про генія нашого народу – Тараса Григоровича Шевченка, у якому брали участь відомі актори Сергій Бондарчук, який грав у фільмі Ігоря Савченка «Тарас Шевченко», та Богдан Ступка, а також композитор Євген Станкович.

Наша делегація їздить і зустрічається з українцями по всьому світу: і в Америці, і в Канаді, і в Британії. Ми вважаємо, що ці зустрічі сприяють зміцненню зв’язків. Наприклад, на Кубані я колись зняв фільм «Кубанські козаки» про те, як живуть українці на Кубані. Цей фільм також хочу подарувати, щоб люди в Придністров’ї з ним познайомилися. Ще я зняв фільм «Запорожці за Дунаєм» про долю козаків, які опинилися в Румунії.

У Придністров’ї мені особливо цікаво дізнатися, як живе українська громада. Для мене це дуже важливо, тому що, взагалі, в Україні, на превеликий жаль, не так багато є інформації про українців Придністров’я. Мені хотілося би приїхати й зняти фільм про красивих людей, про всіх тих, хто тут живе та працює, тому що ми вважаємо, що культурні зв’язки надзвичайно важливі в історії стосунків між державами».

Михайло Ратушний, у свою чергу, додав: «Ми дуже раді, що маємо можливість бути запрошеними сюди. Культурні фестивалі в Придністров’ї відомі. Ми приїхали разом з двома народними артистками: Лесею Горовою та Інесою Братущик. Прекрасно бачити, що українська культура, українська пісня та, відповідно, українська духовність на берегах Дністра в Придністров’ї зберігається».

Леся Горова, яка щойно повернулася з Бразилії, розповіла про себе та про свою діяльність: «Пишу свої пісні, сама їх виконую. Маю збірники пісень для дітей. Часто їжджу в країни, де живуть українці, підтримую їх і займаюся з їхніми дітьми. Багато дітей по всьому світу співають мої пісні.

У Придністров’ї я не вперше, була тут уже двічі: і в Бендерах в українській гімназії, в Тирасполі – на українських фестивалях. Мені приємно зустрічатися з українською громадою в інших країнах, там, де живе українська пісня й українське слово, і відчувати себе, як дома, в Україні».

Поділилася враженнями й Інеса Братущик: «Мені надзвичайно приємно було спілкуватися з іноземними українцями, де я гастролювала ще на зорі своєї діяльності в складі колективу «Смерічка» з Назарієм Яремчуком і Павлом Дворським. Взагалі, мені у вас дуже подобається, таке відчуття, що я в себе дома. Вітаю вас із тим, що є фестиваль української пісні, дуже хочу, щоб він жив довго. Я впевнена, що українська мова лунатиме завжди, українська пісня лунатиме скрізь».

Алла Кендзера розповіла про діяльність Товариства «Україна-Світ» і висловила всім щиру вдячність: «Нашому товариству 58 років. З них майже 20 літ ми працюємо з українцями, які живуть у Придністров’ї. Тому для мене сьогодні велике щастя знов зустрітися з українською громадою. На фестивалі ми чули, як гарно співають українські хори, керівники яких є нашими друзями вже багато часу, тому що ми разом виступаємо в Україні, а також у Придністров’ї, де з радістю зустрічаємося, і куди запрошуємо наших видатних співаків. Я дякую керівникам художніх колективів і, водночас, дякую керівництву міста за те, що вони дають можливість розвиватися українському мистецтву. Мені дуже приємно, що українська мова викладається як предмет у школах. Це надзвичайно важливо для нас. Нині ми приїхали подякувати за це все. Ми відчуваємо щирі, душевні зв’язки. Я рада, що ми всі разом, тому що сьогодні свято – свято пісні».

Олександра Скрупченко, вчитель української мови та літератури гімназії № 3 міста Бендери, поділилася своєю думкою: «Такі фестивалі потрібні нашій республіці, тому що діти відчувають тут красу української культури, ми – вчителі – також беремо участь у них, а діти беруть з нас приклад».

Учасниця ансамблю «Приєтенія» міста Бендери, Ольга, теж поділилася своїми враженнями: «Ми виступали на концерті. Він був чудовий, яскравий! Радісно, що багато учасників, всі вони різні, цікаві. Дуже приємно, що у нас є такі колективи в республіці – є чим пишатися».

Людмила Палій, керівник Народного хору української пісні «Червона калина»: «Сьогодні був дуже насичений день. Відбувся надзвичайно прекрасний фестиваль. Ми дуже старалися, виступали на двох майданчиках: на площі Визволення і на сцені Палацу культури імені Павла Ткаченка. Всі учасники й гості побували в Бендерській фортеці – для них це було цікаво, а ми горді, що маємо що показати гостям.

Українські пісні! Їх було безліч! Вони лунали майже цілий день: зранку і до вечора. Приємно було, що приїхало багато колективів з усього Придністров’я. Уперше у Бендерах побував колектив із Молдови. Та, звичайно, ми дуже дякуємо гостям з України, які зробили нам чудовий музичний дарунок: виконавці файно заспівали, викликали бурю овацій, захопили так, що зал співав разом з ними. Я вважаю, що свято вийшло гарним, багатолюдним і величним».

Фестиваль української пісні об’єднав усіх одне з одним, а також подарував незабутню феєричну атмосферу єднання душ.

Катерина   ЧЕКЧЕЄВА.